Våld på samhälleliga institutioner

Barn som placerats på statliga ungdomshem kan utsättas för isolering. Barn har berättat att det använts som en bestraffning.

Det är en form av förnedrande, omänsklig behandling. All isolering av barn ska förbjudas i Sverige anser FN:s barnrättskommitté i sina senaste rekommendationer.

Barnombudsmannen har i tio års tid granskat frågan om barn och unga på institution. En del av de barn och unga som vi träffat har erfarenhet av isolering och avskiljningar. Så här beskriver 17-årige Rasmus de två gånger som han har isolerats:

”Första gången blev jag misshandlad i samband med det. Det har jag polisanmält men inget hände. Det blev tjafs mellan mig och personalen. Två personer höll fast mig, en slog och knäade mig. Jag var helt uppsvullen över ena ögat och läppen, ögonvitan var blodsprängd. Andra gången gick jag i princip in i isoleringen och var väldigt lugn. Det fanns ingen anledning att hålla mig där så länge. Jag blev ännu mer arg inombords och tänkte vad håller de på med. Jag vet att de inte får göra så här.”

Länkar
Barnombudsmannens rapport Bryt tystnaden - Barn och unga om samhällets stöd vid psykisk ohälsa

Barnombudsmannens rapport Bakom fasaden - Barn och ungdomar i den sociala barnavården berättar

Barnombudsmannens årsrapport I.m sorry - Röster från särskilda ungdomshem