Fredrik Malmberg vinnare av Trasdockans pris 2012

Föreningen Atsub, Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, arrangerade under lördagen för tionde året i rad manifestationen Trasdockans dag i Stockholm med filmvisning, föreläsningar, tal, musik och dans. Trasdockans pris delas årligen ut till en person med stort engagemang för de utsatta barnen.

Föreningens ungdomar hade nominerat Fredrik Malmberg som årets vinnare av Trasdockans pris med motiveringen att de för första gången känt att någon vuxen trott på det de berättat och tagit det de sagt på allvar. Övriga nominerade var Patrik Sjöberg, Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundqvist, författare till boken Kråkflickan, och trädplanteraren Jonas Paulman.

Hela motiveringen lyder:

"Genom ditt bemötande av utsatta barn och unga har du gett tillbaka en del av det självförtroende som samhället har berövat dem. Du har vågat lyssna. Du har gett ungdomarna tid att berätta och framförallt du har trott på det de har berättat.
Att låta barnen vara experter på sina egna erfarenheter och delaktiga i att förbättra för andra har varit stärkande för ungdomarna och gett hopp.
Att ha värk gör ont - men att inte bli trodd gör ondare.
Du vågar tro på barnen."