Barnkonventionen fyller 25 år!

Idag, den 20 november, fyller FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, 25 år. Det firas på många sätt runt om i landet. På Barnombudsmannen har vi en chatt om barnkonventionen för alla barn och unga i Sverige. Arbetet med att säkerställa och tillgodose de mänskliga rättigheter som varje barn har är en ständigt pågående process varje dag året om.

Eftersom hela 2014 har uppmärksammats som barnkonventionens jubileumsår har Socialdepartementet gjort en nyproduktion av skriften Konventionen om barnets rättigheter och trycker upp i en specialutgåva. Socialdepartementets nyproducerade skrift om barnkonventionen kan du ladda ner på regeringens webbplats.

Regeringen påbörjar arbetet med att göra barnkonventionen till svensk lag.

Barnombudsmannen har sammanställt några av de viktiga händelserna under barnkonventionens 25 år såväl internationellt som i Sverige.
Barnkonventionen - en tillbakablick

Barnkonventionens 25-årsdag uppmärksammas på olika håll
Lyssna.nu som är ett samarbete mellan sju organisationer och myndigheten Barnombudsmannen för att sprida kunskap om barnets rättigheter anordnar en fototävling för unga om rättigheter: Läs mer om tävlingen på Lyssna.nu

Västra Götalandsregionens unga barnrättsutvecklare har spridit sin kampanjfilm om barnets rättigheter "Rätt att veta" i sociala medier. Se filmen: "Rätt att veta" 

UNICEF har valt att instifta Internationella barndagen (Universal Children's Day) just den 20 november. Läs mer om Internationella barndagen.