Nordiskt barntoppmöte på Grönland

"Barnombuden i Norden träffas varje år för att utbyta idéer och erfarenheter. I år är det Grönlands tur att vara värd för mötet.

Jag skriver dessa rader på flyget till Kangerlussuaq. En flygning som från Köpenhamn tar nästan fem timmar. Därefter ska vi vidare till Illulisat på norra Grönland där mötet ska äga rum.

I Norden har vi mycket gemensamt och en hel del att lära från varandras arbete. Samtidigt är det uppenbart att min kollega på Grönland Aaja Chemnitz Larsen har andra och tuffare förutsättningar än vi andra.

Illulisat som är Grönlands tredje största stad har 4500 invånare (och 2300 slädhundar). Illulisat är huvudort i världens största kommun, Quaasuitsup, vars yta är större än hela Spanien. På denna enormt stora yta bor enbart 17600 personer.

Att bevaka barnets rättigheter har helt klart sina utmaningar här och då inte enbart på grund av stora avstånd och extrema väderförhållanden. Det finns en utbredd social problematik med arbetslöshet och missbruk som slår hårt mot barnen.

Årets program har därför knappast förvånande barn i utsatta situationer i fokus.

Förutom att ta del av uppdateringar från alla nordiska barnombud om vad som är aktuellt just nu i respektive land så kommer vi också att ta del av föredrag om hur rättigheterna kan säkras för barn i mindre och isolerade bosättningar, erfarenheter från barn i samhällsvård samt grönländska erfarenheter av att motverka kränkningar i skolan.

Från Sveriges sida kommer vi att berätta om vår senaste årsrapport om barn med psykisk ohälsa. Vi kommer också att presentera hur vi framöver tänker lyssna på barn med kommunikationssvårigheter.

Sen håller jag tummarna för att vi inte blir fast på Grönland efter helgens möte.  Det är lite olycksbådande med alla uppgifter om ett eventuellt vulkanutbrott på Island och de eventuella effekter det kan ha på flygtrafiken.

De enda flygförbindelserna från Grönland går antingen till Reykjavik eller över Island till Köpenhamn."

Fredrik Malmberg
barnombudsman