Idag lanserar Barnombudsmannen rapporten ”Könsskillnader i skolresultat och psykisk ohälsa”. Rapporten bygger på statistik om barns och ungas levnadsförhållanden från Barnombudsmannens uppföljningssystem Max18.

Flickor presterar bättre än pojkar i skolan men mår sämre. Det är knappast någon nyhet. Så varför har Barnombudsmannen gjort en rapport om könsskillnader?
– Nästan all statistik på Max18 går att bryta ner på kön. Vi ville ta ett samlat grepp – titta på hur det ser ut och vad det beror på, säger Elin Olsson, som är utredare och arbetar med Max18.
Max18 kom till genom ett regeringsuppdrag 2012, för att det offentliga Sverige bättre skulle kunna följa sitt arbete med barnrättspolitiken. Många användare har efterfrågat stöd i hur man kan tolka statistiken på Max18.
– FN:s kommitté för barnets rättigheter (barnrättskommittén) framhåller också vikten av att inte bara kartlägga barns och ungas levnadsförhållanden utan också analysera vad detta betyder, berättar Elin Olsson.
Hon hoppas att rapporten ger ett underlag för dem som ska jobba konkret med frågorna i landets kommuner.
På ett frukostseminarium som ägde rum i Stockholm i morse diskuterade forskare, politiker och tjänstemän vad skillnaderna kan bero på. Och vad som krävs – på lokal och nationell nivå – för att alla barn ska få sina rättigheter till hälsa och utbildning tillgodosedda. Seminariet var ett samarrangemang med Regeringskansliet.
– Flickor och pojkar har fortfarande olika villkor i sina liv, det belyser Barnombudsmannens rapport, sa barnminister Åsa Regnér.
– Grunden för jämställdhet läggs tidigt i människors liv. Därför är det viktigt – även för ett land som Sverige – att fundera över hur vi hanterar de här frågorna.
Barnombudsmannens nästa temarapport kommer 2016 och handlar om ekonomisk utsatthet.
Här kan du ladda ner rapporten kostnadsfritt
Se seminariet här:
Se intervju med Åsa Regnér, barnminister
Se intervju med Mia Heikkilä, forskare och lektor i pedagogik vid Mälardalens högskola
Se intervju med Katja Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet
Se intervju med Anne-Sofie Nyström, forskare vid Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet
Se intervju med Bodil Båvner, utredare, om hur SKL kan stötta kommuner och landsting i sitt utvecklingsarbete
Senaste nytt från Barnombudsmannen
Alla tar ju inte ansvar »
Barnombudsmannens årsrapport 2021 Alla tar ju inte ansvar - Barnkonventionen som lag under en samhällskris fokuserar på barns rättigheter under den pågående covid-...
Barn och unga som utsatts för brott »
Tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har Barnombudsmannen tagit fram en kort analys över barn och ungas utsatthet för brott. Syftet &au...
Hur fungerar barnkonventionen i svensk lag? »
Vi bjuder in till en inspirerande konferens om hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen. Du får kunskap om vad utredningen om hur svensk lagstiftning överensstämmer med barnkonventionen har kommit fram till och vad det kan innebära för länsstyrelser, myndigheter, kommuner och regioner.