Almedalen: Rekordstort utbud på Barnrättstorget

För den som är intresserad av barnrättsfrågor finns ett digert utbud av seminarier att ta del av under Almedalsveckan. Rekordmånga myndigheter och organisationer deltar i år på Barnrättstorget, som för andra året huserar på andra våningen på Gotlands konstmuseum. 

Ordet Barnrättstorget i olika färger

Trettiotalet myndigheter och organisationer erbjuder 38 seminarier under veckan – alla med ett barnrättsperspektiv utifrån den egna verksamheten.

Barnombudsmannens kommunikationschef Ellinor Bollman är nöjd.

– Barnrättstorget börjar bli etablerat som platsen att besöka för alla som har intresse för barns rättigheter. Det är vi väldigt glada för!

På gården utanför finns i år ett tält som bemannas varje dag kl 11-15 med representanter från de deltagande myndigheterna och organisationerna. Här finns möjlighet att diskutera angelägna frågor och knyta nya kontakter.
Martina Blombergsson, utredare, och Ellionor Triay Strömvall, jurist, är två av Barnombudsmannens medarbetare som kommer att vara på plats för att möta allmänheten.

– Vi ser fram emot spännande möten och att få möjlighet att dela med oss av erfarenheter från vårt arbete.

Ellinor Bollman hoppas att programmet på Barnrättstorget ska locka både inbitna barnrättsaktivister och nya åhörare. Barns mänskliga rättigheter spänner över alla delar av samhället.

– Välkomna att lära mer om vårt uppdrag och hur verkligheten ser ut för barn i Sverige. Jag hoppas att vi kan inspirera olika yrkesgrupper och verksamheter att utveckla sitt barnrättsperspektiv!

Lokalen är anpassad för rullstol, och har hörselslinga. Barnombudsmannens fyra seminarier kommer också att teckentolkas.

För att så många som möjligt ska kunna ta del av vårt program i Almedalen dokumenterar vi våra egna seminarier och ett urval av de externa seminarier där våra medarbetare medverkar. Texterna publiceras på Barnombudsmannens webbplats under veckan.

Texten ingår i Barnombudsmannens nyhetsbrev nr 4 2015