Almedalen: Soc på nätet – hur hittar unga dit?

Fredag den 3 juli bjuder Barnombudsmannen in till en workshop om hur socialtjänsten ska bli mer känd och tillgänglig för barn och unga. 

Ordet Barnrättstorget i olika färger

– Tipsa eller ta med en ungdom! Alla är välkomna att vara med och diskutera – det krävs ingen erfarenhet av socialtjänsten, säger Anna Ekström som är projektledare för satsningen på Barnombudsmannen.

På workshopen berättar Barnombudsmannen och Socialstyrelsen om det gemensamma uppdraget att göra socialtjänsten känd och tillgänglig för barn och unga, och det webbaserade material som de har tagit fram tillsammans med målgruppen.

– Nu har vi bra och enkel information som utgår från vad barn och unga själva anser att de behöver veta om socialtjänsten. Utmaningen är hur vi ska nå ut med den, säger Anna Ekström.

I Sollentuna har ett liknande arbete genomförts i kommunen. Caroline Charlez är en av de ungdomar som har varit med. Hon kommer att berätta om hur man arbetat med fokusgrupper, där ungdomar intervjuat jämnåriga, och vad som är nästa steg.

– Vi behöver hjälp att identifiera rätt kanaler där barn och unga finns. Vi behöver också hjälp att hitta en slogan som kan attrahera ungdomar att ta till sig informationen om socialtjänsten. Du är viktig, uppmanar Anna Ekström.

Texten ingår i Barnombudsmannens nyhetsbrev nr 4 2015