Årets upplaga av Barnrättstorget i Almedalen slog dubbla rekord. Sammanlagt kom drygt 1800 besökare på någon av veckans 48 olika programpunkter. Det gemensamma syftet bakom de olika delarrangemangen var att samla, synliggöra och lyfta viktiga frågor om barnens rätt.

Nytt för i år var att seminarier hölls både inne på Gotlands museum och utomhus i en tältestrad på gården. På gården kunde man också erbjuda tillfälliga och fasta platser för olika aktivititeter som bidrog till att skapa en mötesplats för spontana samtal.
Barnombudsmannen och Stiftelsen Allmänna Barnhuset arrangerade Barnrättstorget där 25 olika myndigheter och organisationer med barn i fokus höll seminarier och debatter. Barnombudsmannen höll egna seminarier om barn med funktionsnedsättning, barn som rättighetsbärare, att nå ut med information till barn och unga samt om barn på flykt.
Nu ska Barnrättstorget 2016 utvärderas och sedan börjar planeringen för Barnrättstorget 2017. Vill du få inbjudan till första informationsträffen inför 2017 skicka ett mejl till asa.lindelow@barnombudsmannen.se.
Syftet med Barnrättstorget är att myndigheter och organisationer ska lyfta viktiga och aktuella barnrättsfrågor. Samverkan ska öka intresset och synligheten samtidigt som kostnaderna hålls nere. Barnombudsmannens medarbetare åker båt till Gotland och förflyttar sig med cykel mellan boende och seminarier för att hålla nere miljöbelastningen för vårt deltagande i Almedalen.
Länkar till seminarienyheter:
- Seminarium "Nå ut till barn och unga"
- Seminarium "Barn som rättighetsbärare"
- Seminarium "Respekt – om barn med funktionsnedsättning"
- Allmän information om Barnrättstorget 2016
- Frågor & svar om Barnrättstorget
Senaste nytt från Barnombudsmannen

Webbkonferens 20 november: Barnkonventionen – från FN till svensk lag »
Den 20 november, på barnkonventionens 30-årsdag, sänder Barnombudsmannen en webbkonferens. Den handlar om vad som händer när barnkonventionen blir lag 2020 och lyfter exempel på hur olika verksamheter förbereder sig inför barnkonventionen som lag.
Rapport till Sveriges tredje granskning inom UPR-processen »
I januari 2015 granskade FN:s kommitté för barnets rättigheter (FN:s barnrättskommitté) hur Sverige arbetar med genomförandet av FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Sverige fick tydliga rekommendationer om förändringar från kommittén.

Fortfarande stora brister när samhället omhändertar barn »
Ett barn som omhändertas av samhället ska få det bättre, aldrig sämre. Men vår årsrapport Vem bryr sig – när samhället blir förälder, visar att det fortfarande finns stora brister när samhället omhändertar barn.