Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Fredrik Malmberg slutar som barnombudsman

Regeringen meddelade i dag att Fredrik Malmberg blir ny generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, från den 1 juli. Därmed lämnar han samtidigt jobbet som barnombudsman.

Fredrik Malmberg, Ombudsman

Utbildningsminister Gustav Fridolin presenterade SPSM:s nye generaldirektör på en pressträff.

 Jag är övertygad om att Fredrik är rätt person för det här uppdraget och att SPSM kommer kunna betyda mycket både för eleverna på specialskolorna och för att stärka specialpedagogiken i hela det svenska skolsystemet, säger Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Fredrik Malmberg, som varit barnombudsman sedan november 2008, är fortsatt myndighetschef på Barnombudsmannen till den 30 juni. Regeringen utser därefter en tillförordnad barnombudsman tills en ny permanent lösning är på plats.

Rekryteringen pågår av ny myndighetschef för Barnombudsmannen, tillika barnombudsman. Läs annonsen på regeringens webbplats.

Senaste nytt från Barnombudsmannen

Stärk rättssäkerheten för barn som misstänks för brott »

Barn som misstänks för brott ska betraktas som oskyldiga till dess barnets eventuella skuld fastställts i domstol. Dessutom ska alla barn som misstänks för allvarliga brott få ett juridiskt ombud från första förhöret. Det är två av förslagen som Barnombudsmannen i dag lämnar till regeringen.

  Barnombudsmannen kräver tidsgräns vid sexualbrott mot barn »

  Polisen måste nu prioritera att utreda sexualbrott mot barn. Barnombudsmannen uppmärksammade stora brister redan för fem år sedan och krävde då en lagstadgad tidsgräns för ett första förhör med barnet. Det är hög tid att en sådan införs, och att straffen skärps för sexualbrott mot barn.

   Barnombudsmannen Anita Wickström

   Glädjande besked att barnkonventionen ska bli lag »

   Regeringen går vidare med att göra barnkonventionen till lag, meddelar statsminister Stefan Löfven. "Lagen kommer att innebära ett stärkt skydd för barns rättigheter i Sverige", säger barnombudsmannen Anita Wickström.

    Till nyhetsarkivet