Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Fredrik Malmberg slutar som barnombudsman

Regeringen meddelade i dag att Fredrik Malmberg blir ny generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, från den 1 juli. Därmed lämnar han samtidigt jobbet som barnombudsman.

Fredrik Malmberg, Ombudsman

Utbildningsminister Gustav Fridolin presenterade SPSM:s nye generaldirektör på en pressträff.

 Jag är övertygad om att Fredrik är rätt person för det här uppdraget och att SPSM kommer kunna betyda mycket både för eleverna på specialskolorna och för att stärka specialpedagogiken i hela det svenska skolsystemet, säger Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Fredrik Malmberg, som varit barnombudsman sedan november 2008, är fortsatt myndighetschef på Barnombudsmannen till den 30 juni. Regeringen utser därefter en tillförordnad barnombudsman tills en ny permanent lösning är på plats.

Rekryteringen pågår av ny myndighetschef för Barnombudsmannen, tillika barnombudsman. Läs annonsen på regeringens webbplats.

Senaste nytt från Barnombudsmannen

Barnombudsmannen Anita Wickström

Ny rapport: ensamkommande barn som försvinner »

Sedan 2014 har drygt 1 700 ensamkommande barn försvunnit. Vi vet fortfarande inte var mer än 1 400 av dem är eller vad som hänt dem. Barnombudsmannen visar i en ny rapport vad som kan hända barnen som försvinner, och varför de avviker från de boenden som de placerats på. Rapporten har överlämnats till regeringen i dag.

  Barnminister Åsa Regnér

  Nu får Barnombudsmannen skyldighet att anmäla om barn far illa »

  Tidigare har Barnombudsmannens anmälningsskyldighet till socialtjänsten i fall då barn far illa skiljt sig från andra myndigheters ansvar. Nu har regeringen fattat det sista beslutet för att samma skyldighet ska gälla för Barnombudsmannen som för andra myndigheter som i sin verksamhet har kontakt med barn. Lagändringarna ska träda i kraft 1 januari 2018.

   Anita Wickström, vikarierande barnombudsman.

   "Ensamkommande barn måste få tillgång till BUP" »

   Ensamkommande barn som mår psykiskt dåligt måste få tillgång till barn- och ungdomspsykiatrin i större utsträckning. Det är ett av förslagen som Barnombudsmannen presenterar efter överläggningar med kommuner, landsting och regioner.

    Till nyhetsarkivet