Toppdiplomaten och FN-svensken Jan Eliasson intervjuas i ett nytt avsnitt av Barnombudsmannens podcast. Detta är första delen av tre med internationellt fokus.

Jan Eliasson har stark koppling till barns rättigheter. Han var själv med och förhandlade fram barnkonventionen i slutet på 1980-talet. Om konventionen nu blir svensk lag den 1 januari 2018 blir den ytterligare ett verktyg för att stärka barns rättigheter.
Eliasson berättar också varför FN inte lyckas skapa fred i Syrien. FN:s modell som ska leda till fred består i:
- Eldupphör.
- Öppnande för humanitärt tillträde för alla i Syrien.
- Möjlighet för flyktingar att återvända.
- Politiska förhandlingar om en övergångsregering som ska bygga upp en författning, därefter hålla val.
– Vi kommer inte dit på grund av att säkerhetsrådet inte har gett de verktyg som krävs till förhandlarna. Jag kan inte dölja för er att jag känner en djup frustration över att inte kunna skapa fred i Syrien.
Lyssna på avsnittet här nedan eller ladda ner det på iTunes.
Producent och samtalsledare Frida Ekberg, ljud och teknik Bengt Hansell och Frida Enroth.
Senaste nytt från Barnombudsmannen
Hur fungerar barnkonventionen i svensk lag? »
Vi bjuder in till en inspirerande konferens om hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen. Du får kunskap om vad utredningen om hur svensk lagstiftning överensstämmer med barnkonventionen har kommit fram till och vad det kan innebära för länsstyrelser, myndigheter, kommuner och regioner.
Ny vägledning ska stärka barns och ungas rättigheter på nätet »
”Barns och ungas rättigheter på digitala plattformar” riktar sig främst till aktörer som skapar, tillhandahåller och ansvarar för digitala miljöer d...
Barnombudsmannen kommenterar statsbudgeten 2021 »
Idag lämnar regeringen budgetpropositionen till riksdagen. I budgetpropositionen finns flera satsningar som rör barn. Sedan första januari är barnkonventionen lag och i enlighet med den ska barns rättigheter beaktas i regeringens budget.