Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Politiker grillas av unga i Lilla Almedalen

Barns egna åsikter behöver få större utrymme. Vi är därför mycket glada att kunna presentera Lilla Almedalen – där ungdomar möter politiker öga mot öga.

Tältet på Barnrättstorget

Barnombudsmannen och Stiftelsen Allmänna Barnhuset arrangerar för sjunde året i rad mötesplatsen Barnrättstorget i Almedalen, för kunskapsutbyte om barnrättsfrågor.

En nyhet i årets program är Lilla Almedalen, en helt ny arena för barn- och ungdomspolitik. Representanter för varje riksdagsparti håller tal om de frågor de tycker är viktiga för barn och unga, som ett komplement till partiets stora tal i Almedalen.

Politikerna ges också möjlighet att samtala med och bli utfrågade av sina blivande väljare – de unga. Ungdomarna kommer från olika föreningar och organisationer. Årets deltagare representerar Fler Unga, SVEA (Sveriges Elevråd), Maskrosbarn, Tilia (Tillsammans för ungas psykiska hälsa), Knas Hemma och Sveriges Elevkårer.

En av politikerna i årets startfält är utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Han väljer dock bort sitt tal och hoppar direkt in i hetluften med frågor från ungdomarna.

När och var?

Lilla Almedalen äger rum två gånger om dagen, 13.25–13.45 och 14.35–14.55, från måndag den 3 juli till torsdag den 6 juli. Platsen är Barnrättstorgets tält på gårdsplanen utanför Gotlands konstmuseum på S:t Hansgatan 21, Visby. Du kan också följa det på Twitter via hashtaggen #LillaAlmedalen.

Hur går det till?

Politikerna håller ett tal om sitt partis barn- och ungdomspolitik i 10 minuter. Därefter leder två ungdomar en 10 minuter lång frågestund. (De medverkande ungdomarna representerar enbart sig själva och är inte direkt knutna till Barnrättstorget eller arrangörerna.)

Vilka är med?

Måndag
13.25–13.45 Gustav Fridolin, Utbildningsminister (MP), möter SVEA
14.35–14.55 Åsa Regnér, Barnminister (S), möter Tilia

Tisdag
13.25–13.45 Christina Örnebjär, riksdagsledamot (L), möter Maskrosbarn
14.35–14.55 Mia Sydow Mölleby, gruppledare och ledamot av konstitutionsutskottet (V), möter Sveriges Elevkårer och Fler Unga

Onsdag
13.25–13.45 Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson (C), möter Sveriges Elevkårer
14.35–14.55 Julia Kronlid, vice partiledare och talesperson i familjefrågor (SD), möter Fler Unga

Torsdag
13.25–13.45 Camilla Waltersson Grönvall, skolpolitisk talesperson (M), möter Knas Hemma
14.35–14.55 Emma Henriksson, riksdagsledamot (KD), möter Sveriges Elevkårer och Fler Unga

Välkommen till Lilla Almedalen!

Senaste nytt från Barnombudsmannen

Internationell undersökning om Covid-19 »

En undersökning gjord av ENOC, Europeiska nätverket för barnombudsmän, och Unicef: ”Ombudspersons and commisioners for childrens challenges and responses to Covid-19"; 23 ...

  Ny FN-rapport om Covid-19 och barns rättigheter »

  Beslut som fattas mot bakgrund av Covid-19 och den samhällskris som vi befinner oss i kan kränka barns rättigheter. Det visar en ny rapport som Barnombudsmannen lämnat till FN:s barnrättskommitté.

   Till nyhetsarkivet
   Fundersam pojke kikar fram

   Vilka rättigheter har du som ung? Hur kan du få hjälp om du har det jobbigt?

   Läs om barnkonventionen