Barnombudsmannen presenterade rapport för riksdagen

I dag presenterade Barnombudsmannen rapporten "Barns och ungas erfarenheter av våldsbejakande islamistisk extremism" för riksdagens tvärpolitiska barngrupp.

BO presenterar Barns och ungas erfarenheter av våldsbejakande islamistisk extremism för Riksdagens tvärpolitiska barngrupp

Gruppen består av riksdagsledamöter från olika partier och driver barnrättsliga frågor. Flera av gruppens ledamöter var på plats och lyssnade.

– Den här rapporten är unik, för det finns inga tidigare studier som tar upp barnens egna röster om det här, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, vikarierande barnombudsman under presentationen.

Riksdagsledamöterna fick tillfälle att ställa frågor om rapporten. En fråga som kom upp var om något särskilt stuckit ut i arbetet med den.

– En ögonöppnare för mig har varit allt våld som barnen berättat om. Att alla barnen vi träffat har pratat om skottlossningar, stenkastning, öppen drogförsäljning eller annan kriminalitet i deras bostadsområden, det är skrämmande, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Barnombudsmannen fick också frågan om hur mottagandet tillbaka i Sverige varit för de barn som rest iväg för att gå med i en terrororganisation.

– De känner inte att det finns något stöd för dem när de har kommit tillbaka.

Rapporten visar att våld i barns och ungas vardag kan öka risken för att de involveras i våldsbejakande islamistisk extremism.

– Därför föreslår vi en samlad nationell handlingsplan mot våld mot barn, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Ladda ner rapporten som pdf.