Smällare kan orsaka svåra skador: Undvik onödiga tragedier i påsk

Barnombudsmannen Louise Sylwander och Svenska Barnläkarföreningen går inför påskhelgen ut i en gemensam varning. Ansvarslös användning av smällare och raketer riskerar att skapa nya tragedier. Uttalandet görs med anledning av att ett stort antal ungdomar skadades under jul- och nyårshelgerna, flera av dem svårt.

"Ingen bör över huvud taget befatta sig med hemgjorda sprängladdningar. Smällare och raketer måste hanteras med omdöme. Föräldrar och ungdomsledare måste ta ansvar för hur barn och ungdomar använder dem. Försäljare får inte sälja produkterna till underåriga (15- respektive 18-årsgräns). Smällare blir ett hälsoproblem när de används ansvarslöst."

En enda smällare skadar hörseln för livet om man har otur. Utöver hörselskador kan smällare och fyrverkeripjäser dessutom orsaka andra allvarliga skador. Senast skedde det i jul- och nyårshelgerna:

I Vännäs skadades fyra pojkar, två av dem svårt, av en bomb tillverkad av ett recept på Internet. Två av dem fick händerna bortsprängda. En pojke i Markaryd fick explosionen av en s k gigantbomb i ansiktet. Han fick svåra skador i huvudet, behövde vård i respirator men överlevde dessbättre.
En pojke i Upplands Väsby och en i Örkelljunga miste en hand då en hemmagjord bomb och en fyrverkeripjäs exploderade. En pojke i Borlänge fick ögonskador av en smällare men synen kunde dessbättre räddas.

Barn och unga mest drabbade
- Både vuxna och barn tycker ofta att smällare och raketer är festliga och spännande inslag i helgfirandet men dessvärre är barn och ungdomar nästan alltid mest drabbade av skador. Jag vill vädja till alla vuxna inför påskhelgen att ta ansvar för att barn och ungdomar inte får tillgång till smällare som hotar deras hälsa och liv, säger Louise Sylwander.

- Det är hemskt att fyrverkeripjäser ska vara så dåligt kontrollerade att lite ungdomligt oförstånd ska behöva leda till livslångt lidande, säger Staffan Mjönes, överläkare på barnkliniken i Sundsvall och facklig sekreterare i Svenska Barnläkarföreningen.