Sven Nordqvist illustratören bakom Jag vill säja något!

"Jag vill säja något!" ett nytt informationsmaterial om barns rättigheter för barn mellan 5 och 9 år presenterades på onsdagen av barnombudsman Lena Nyberg vid en pressfrukost på Junibacken i Stockholm.

Det är Sven Nordqvist, årets vinnare av Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris och upphovsmannen till böckerna om Pettson och Findus, som har illustrerat broschyren.
Texten har skrivits hos Barnombudsmannen. Både text och bild har tagits fram i samråd med barn.

- Förut tyckte jag att det var föräldrarna som skulle lära sig mer om barns rättigheter. Men nu har jag ändrat mig. Om barn redan från början lär sig vilka rättigheter de har så fastnar det bättre. De blir ju äldre och får egna barn, säger Sven Nordqvist.

Illustrationerna ska väcka små barns intresse för att lära sig mer om och reflektera över sina rättigheter. Ur broschyren:"Ingen är som du. Du har rätt att vara den du är. Alla barn är lika mycket värda".

- Alla barn på bilden fick varsin likadan tröja där det står BARN på. Då ser man tydligt att alla är barn fast alla är så olika, förklarar Sven Nordqvist, som smugit in en katt med texten KATT på tröjan bland alla barn.

Barnombudsmannen vill öka barns kunskap om sina rättigheter.

- Genom bilderna kan de små barnen på ett enkelt och roligt sätt lära sig att komma ihåg vilka rättigheter de har. Det kan hjälpa till att göra barnkonventionen till praktisk verklighet i barnens vardag, både hemma och i skolan, säger barnombudsman Lena Nyberg.

"Jag vill säja något!" vänder sig till barn och lärare i förskolan och lågstadiet, samt till andra vuxna i barns närhet. Det innehåller en broschyr, en vuxenhandledning och en cd-rom och kan beställas kostnadsfritt från Barnombudsmannen.

Detta är andra delen i ett informationsmaterial som Barnombudsmannen har fått pengar från regeringen för att ta fram. Den första delen kom i våras och vänder sig till barn mellan 10 och 13 år. Det har blivit mycket populärt, inte minst tack vare illustrationerna gjorda av Johan Unenge.