Rektorer ska bli bättre på jämställdhet

Nu ska jämställdheten i Stockholms läns skolor bli bättre. Främst rektorer men även lärare, politiker och tjänstemän i hälften av länets kommuner undervisas under 2005 om jämställdhet, homofobi, diskriminering och trakasserier i skolans värld.

De 13 kommuner som deltar är Botkyrka, Ekerö, Järfälla, Norrtälje, Nynäshamn, Salem,
Sigtuna, Sollentuna, Stockholm, Södertälje, Tyresö, Upplands-Bro och Vaxholm.

– Framför allt riktar vi in oss på skolledarna, säger Sara Rågwall som är projektledare på Länsstyrelsen. Men hela kommunens utbildningsorganisation involveras. Det behövs en gemensam kunskapsgrund och samverkan mellan alla nivåer inom utbildningsorganisationen för att jämställdhetsarbetet ska lyckas.

Skolledare från förskolan och upp till gymnasiet utbildas i vår. Efter avslutad utbildning ska de vara färdiga med strategier och planer för jämställdhetsarbetet vid den egna förskolan eller skolan.

Nästa steg blir seminarier för kommunernas politiker och tjänstemän om hur de kan stötta sina skolor och förskolor i jämställdhetsarbetet. Och i höst inbjuds lärare och övrig skolpersonal från de utbildade rektorernas skolor till en seminarieserie.

Projektet ”Tjej eller kille – spelar roll” är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Myndigheten för skolutveckling, JämO, HomO, Barnombudsmannen, Operation Kvinnofrid och Stockholms stad. Projektet är anslutet till Sthlm Jämt och stöds av Svenska ESF-rådet Växtkraft Mål 3.

– Om metoden blir framgångsrik hoppas vi att den kan fungera som förebild för liknande samarbeten i andra län, säger Sara Rågwall som drar igång första utbildningen den 17 mars.

För mer information kontakta:
Sara Rågwall, projektledare för ”Tjej eller kille – spelar roll”, Länsstyrelsen, tfn 08-785 54 30