Frysta barnskulder i Landstinget Halland en halv seger

Torsdagen den 12 mars var Landstinget Halland genom landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson på överläggning hos Barnombudsmannen eftersom landstinget skuldsätter barn.

– Tyvärr kom vi inte fram till det önskade resultatet att Halland ska avskriva samtliga barns skulder till landstinget, säger barnombudsman Fredrik Malmberg i en kommentar efter mötet.

Landstinget Halland har nu infört ett tillfälligt stopp för ny skuldsättning av barn.  De inkassobolag som landstinget anlitar skickar inte heller ut några kravbrev på obetalda fakturor.

Mats Eriksson uppgav att de i dagsläget väljer att pröva varje enskild skuld när och om barnet hör av sig till landstinget.

– Det är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte eftersom det kräver att barnet eller föräldern driver sin sak och kontaktar landstinget, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

– Vi hade hoppats att Halland skulle avskriva skulderna för alla de 989 barn som redan har en skuld.

Flera landsting/regioner väljer redan idag att se vårdnadshavaren som gäldenär och därmed skuldsätter de aldrig barn. Hade detta varit praxis i alla landsting/regioner så skulle barn inte drabbas så som fortfarande sker.

- Eftersom vissa landsting fortfarande tolkar lagen som att de måste skuldsätta barn har Barnombudsmannen och Kronofogden skrivit till regeringen och påtalat att en lagändring kan vara nödvändig, säger Fredrik Malmberg.

För intervjuer med barnombudsman Fredrik Malmberg kontakta pressansvariga Ulla Tillgren 08-692 29 53.