Ny webbplats ska ge barn och unga bättre koll på socialtjänsten

Idag lanseras koll på soc – en ny webbplats där barn och unga kan få svar på sina frågor om vad socialtjänsten är och kan hjälpa till med. Bakom satsningen står Barnombudsmannen och Socialstyrelsen.

Många barn och unga känner inte till vad socialtjänsten är och gör, och på vilket sätt de kan hjälpa till och stötta. Därför gav regeringen Barnombudsmannen och Socialstyrelsen i uppdrag att göra socialtjänsten mer känd och tillgänglig för barn. Två och ett halvt år senare är uppdraget slutfört och en ny webbplats med namnet koll på soc lanseras.

– Informationen finns tillgänglig dygnet runt så du kan själv välja när du vill ta del av den. Det är på barns och ungas villkor, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

Han hoppas att webbplatsen ska bidra till att barn får bättre kunskap om vilket stöd de kan få när de kontaktar socialtjänsten. Men också att barn känner sig mer förberedda på vad som kan hända om de tar kontakt.

175 barn och unga i åldrarna 4-18 år har hjälpt Barnombudsmannen att utforma innehållet utifrån sina frågor och funderingar. Vissa av dem har tidigare erfarenheter av socialtjänsten, för andra var socialtjänsten okänd. ”Linda inte in det. Säg som det är!” har varit ett viktigt medskick från dem.

Bland annat kan barn få svar på vad som gäller när det är jobbigt hemma, om man själv gör saker som inte är bra, när man är placerad av socialtjänsten och när man är ny i Sverige.

Webbplatsen innehåller också många kortfilmer. Både intervjuer med socialsekreterare, poliser, fältarbetare och rektor som berättar om sitt samarbete, och animerade filmer som förklarar sådant som orosanmälan och medling. Dessutom förklaras svåra ord som barn kan möta i kontakten med socialtjänsten.

Direktkontakt med kommuner
Dessutom finns det en sökfunktion som vägleder barn som vill ha kontakt med socialtjänsten.

– Du behöver inte veta hur du googlar närmsta socialtjänst, det räcker med att du vet var du bor så slussas du rätt, berättar Fredrik Malmberg.
I dagsläget går det att hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten i 140 av landets 290 kommuner. Förhoppningen är att samtliga snart är tillgängliga via webbplatsen.

Kommunerna kan också hämta materialet till sina egna webbplatser och prenumerera på ändringar på sajten.

Nu ska koll på soc spridas i sociala medier och med hjälp av barn- och ungdomsorganisationer. Genom affischer och visitkort till elevhälsan ska elever i landets låg-, mellan-, och högstadieskolor få information om webbplatsen under våren.

Välkommen till www.kollpasoc.se för mer information.

* Från och med den 1 januari 2017 är det Socialstyrelsen som driver Koll på soc. Har du frågor om sajten så kontakta dem på webbansvarig@socialstyrelsen.se.