Johanna Gårdare: "Olika slags människor ger fler perspektiv"

Många barn med funktionsnedsättning saknar förebilder i det offentliga rummet. SVT:s Barnkanalen jobbar aktivt för att alla tittare ska kunna känna igen sig i programutbudet.

– Vi har ett uppdrag från vår ledning att våra program ska spegla Sverige som det ser ut i alla dess beståndsdelar. Vi ska vara en kanal för alla barn som bor i landet, säger SVT:s programchef för barn och unga Johanna Gårdare.

Ett exempel på program som lyfter fram barn med funktionsnedsättningar är tv-serien Min bror Kollokungen som sändes under vintern 2015-2016 och som handlar om en familj där sonen är autistisk.

– Den har vi fått enormt mycket positiv feedback kring, berättar Johanna Gårdare. Eftersom det blir allt vanligare med den här typen av diagnoser är det många som känner igen sig.

Att det finns ett stort behov av förebilder med funktionsnedsättning är tydligt från den respons redaktionen får när olika funktionsvariationer syns i rutan. Till exempel den rullstolsburna Bolibompa-programledaren Lovisa Söderberg som fick mycket uppskattning för några år sedan. Eller den synskadade tjej som nyligen deltog i ett program där hennes förmåga att läsa punktskrift blev en kunskap som hon kunde använda i tävlingen.

– En mamma berättade att det faktum att deltagaren var med i programmet i egenskap av något hon kunde och inte för att hon saknade en förmåga stärkte hennes barn något enormt. Vi får väldigt mycket positiv feedback varje gång när vi lyckats bra med vår casting utifrån ett mångfaldsperspektiv, vilket visar hur stort behovet är.

SVT ser tyvärr också hur bristen på mångfald begränsar barns drömmar. En tioårig tjej berättade att hon ville söka till nästa års julkalender, men undrade om det var möjligt eftersom hennes kompisar hade sagt att mörkhyade personer aldrig spelar huvudrollen i julkalendern.

– Min önskan är att vi framöver inte ska få den sortens mejl alls, säger Johanna Gårdare.

Vad krävs då för att fina mångfaldsstrategier ska få genomslag i verksamheten? Johanna Gårdare betonar vikten av att hela tiden ta små steg i de vardagliga besluten.

– Det är som att vända en passagerarfärja, det är de små rattutslagen som till slut förändrar kursen. Det är alla chefers ansvar att det ligger långt fram i hjärnan hos medarbetarna. Vi är inte mer än människor och tar ofta de enkla vägarna. Som chef måste man därför veta vem som fattar besluten och där måste du peta och putta lite hela tiden.

Samtidigt som de är en utmaning betonar Johanna Gårdare att det också är ett roligt och inspirerade arbetssätt.

– Att söka medverkanden utanför den vanliga komfortzonen leder i slutändan till bättre tv med fler perspektiv och nya berättelser.

Mer från rapporten Respekt: Barn och unga med funktionsnedsättning om identitet och drömmar om framtiden.