Bra att veta om du blir utsatt för brott

Du vet väl att du har rätt att känna dig trygg och må bra. Både hemma och i skolan. Om du inte har det bra, har du rätt till hjälp. Det gäller också om du bor i ett annat hem än ditt eget, eller om du får vård.

Om du har blivit utsatt för ett brott kan du anmäla till polisen. Det kan handla om att någon har slagit dig eller tagit saker från dig. Tvingat dig att göra något som du inte vill, till exempel ha sex. Hotat dig eller spridit rykten på internet. 

Om du inte har det bra hemma ska socialtjänsten hjälpa dig. Vem som helst kan göra en anmälan dit. Alla vuxna som jobbar med barn i till exempel skolan och på vårdcentralen måste anmäla till socialtjänsten om de tror eller får veta att du inte mår bra hemma. 

Det finns barn som är omhändertagna för att de inte har det bra hemma, och som bor i ett annat hem än sitt eget. Samhället har ett särskilt ansvar för dessa barn. Den som blir dåligt behandlad i sitt nya hem kan anmäla det till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Om någon är dum mot dig i skolan är det bra att berätta det för någon vuxen. Ingen ska behöva bli retad eller slagen. Skolan måste se till att det slutar. Får du inte hjälp kan du anmäla skolan till Skolinspektionen. 

En del barn måste gömma sig från någon som vill göra dem illa. Då får de skyddade personuppgifter så att den som är farlig inte ska hitta dem. Du kan läsa mer om hur det fungerar på Brottsoffermyndighetens webbplats jagvillveta.se. Där finns också telefonnummer och adresser till olika ställen i hela Sverige där du kan få hjälp. 

Kom ihåg att det är okej att berätta om dåliga hemligheter! Även om det känns svårt eller om någon har sagt att du inte får.

Här kan du som är mellan 8 och 13 år läsa mer
Och här finns mer information för dig som är 14-17 år