Om det blir knas hemma

Ibland fungerar det inte hemma och barn och ungdomar måste flytta till ett nytt hem. Då blir de placerade hos en annan familj eller i ett hem för flera barn (HVB).

Ronja Sundgren och Jesper Larsson från projektet Knas hemma var på plats på Barnrättstorget i Almedalen i början av juli. De berättade om vad som behövs för att barn som bor i familjehem eller på HVB ska ha det bra.

– Jag ville vara med och berätta för er vuxna som jobbar med barn om hur det är att vara placerad. Det finns en hel del fördomar om placerade barn, sa Ronja Sundgren.

Knas hemma är ett projekt för ungdomar mellan 13 och 24 år som Barnombudsmannen i Uppsala startat. De vill att barn och unga ska få lära sig mer om sina rättigheter när de är placerade så att de kan påverka beslut som handlar om dem och deras liv.

– Det är jättehäftigt att få vara med i Almedalen och berätta om viktiga saker och om detta projekt, sa Jesper Larsson.

I Knas hemma får ungdomarna skapa berättelser utifrån sina egna erfarenheter och upplevelser. De gör film, radio och musik.

Har du egna erfarenheter av att vara placerad, som du vill dela med dig av? Här kan du se hur du gör för att vara med i Knas hemma.