"Har flyktingbarn samma rättigheter att gå i skolan?"

Torsdagen den 12 maj 2016 gick det att chatta med Barnombudsmannen om barn på flykt. Här kan du läsa hela chatten!

Skrivande flicka vid dator

Barnombudsmannen: Hej och välkomna till dagens chatt om barn på flykt! Idag är det juristen Anna Karin Hildingson Boqvist som svarar på era frågor!

Kjjs: Får alla barn som flyr hit kläder och mat??
Barnombudsmannen: Hej! Alla barn som kommer till Sverige har rätt att få sina grundläggande behov uppfyllda. Alla barn som kommer har rätt till mat och om man inte har kläder ska man få det också. Men jag vet att i höstas fanns det barn som inte fick skor och vinterjacka. Det är inte okej tycker vi.

Joni: Om man har en skolkompis som är ny i Sverige kan man göra nåt så den får ett bättre liv här om det är jobbigt?
Barnombudsmannen: Hej! Jag tycker att det viktigaste barn kan göra är att försöka vara en bra kompis. Att hjälpa till med läxor eller visa var fotbollsplanen ligger kan också vara till hjälp. Om man vill skänka saker eller kläder kan man vända sig till Myrorna, Stadsmissionen eller andra organisationer som hjälper människor som behöver det.

Amir: Har flyktingbarn samma rättigheter att gå i skolan eller ej?
Barnombudsmannen: Hej! Alla barn har rätt att gå i skolan i Sverige om de inte är här helt tillfälligt, till exempel turister.

neklisss: vem bestämmer vem som får stanna i sverge?
Barnombudsmannen: Hej! Det är Migrationsverket som bestämmer vem som får stanna i Sverige. Deras beslut kan också överklagas till en domstol som kallas Migrationsdomstol.

Jenny: Alla flyktingar som kommer hitt får dom boende
Barnombudsmannen: Hej! Alla barn som kommer till Sverige har rätt att få ett boende. Under hösten när det kom många flyktingar till Sverige fick en del människor bo många tillsammans i stora lokaler såsom gympasalar och lagerlokaler.

Barnombudsmannen: Vi får väldigt många frågor just nu, vilket är jättekul! Vi försöker svara så snabbt vi kan!

Majja: Hej! Jag undrar om man på något sätt kan hjälpa barn som har fruktansvärda trauman, fast barnets förälder inte vill/tycker att barnet behöver det?
Barnombudsmannen: Hej! Utgångspunkten är att barnets vårdnadshavare/föräldrar ska säga ja till att barnet får vård. Om föräldrarna inte vill det kan man kontakta socialtjänsten i kommunen.

Anonymus: hur kommer dom flesta som flyr från sitt land hit och hur bemöts dom när dom kommer hit?
Barnombudsmannen: Hej! Vi har tagit emot din fråga och kommer att svara så snabbt vi kan.

kaolan: hur många barn kommer till sverige?
Barnombudsmannen: Hej! Förra året kom det 70 384 barn till Sverige som sökte asyl. Hittills i år är det 4382 barn som har kommit.

Frantz : får man immigrations ansöka när som helst?
Barnombudsmannen: Hej! Du ska söka asyl så snart du har kommit till ett land.

luffare joe: är solen gul
Barnombudsmannen: Hejsan! Idag handlar chatten om barn på flykt och barnkonventionen. Vi kan tyvärr inte svara på andra frågor.

Maria: Har socialsekreterare rätt att förflytta ett ensamkommande barn med omedelbarverkan från en kommun till en annan kommun ,utan barnetsvetskap
Barnombudsmannen: Hej! Barnombudsmannen tycker att barnet allltid ska få veta om han eller hon ska flytta. Socilatjänsten måste bedöma vad som är det bästa för barnet i den situationen och lyssna på barnets åsikter.

Anonymus: hur har det att komma till Sverige som flyckting?
Barnombudsmannen: Hej! Jag tror att det är olika hur det är. De barn som vi har pratat med säger att de ville komma till Sverige för att kunna ha en bra framtid. De vill gå i skola och utbilda sig och slippa leva i ett farligt land som deras hemland är just nu. En del barn som kommer till Sverige kommer utan sina föräldrar och syskon och de berättar för oss att det är jobbigt och svårt. Barnen längtar ofta efter sina familjer.

Frantz : hej! jag undrar om man får gå på toa när man är på flykt?
Barnombudsmannen: Hej! Man får gå på toaletten på vägen, men ibland kanske det inte finns bra eller tillräckligt många toaletter.

Frantz : vi ska ha idrott nu men tack för alla svar hej då!
Barnombudsmannen: Tack för alla frågor, och ha så kul på idrotten! :)

elena: hej! varför kommer de flesta flyktingar till sverige
Barnombudsmannen: Hej! De flesta barn som kommer till Sverige flyr från länder där det krig eller farligt på annat sätt.

Anonym: vad ska man göra om man är deprimerad?
Barnombudsmannen: Hej! Om barnet går i skolan kan han eller hon börja med att gå till skolsköterskan. Barnet kan också gå till sin närmaste vårdcentral eller ringa vårdguiden på telefonnummer 1177. Barn har rätt att få vård också om man mår dåligt inuti.

Anonym: Får alla som kommer till Sverige ett boende när dom kommer hit eller får vissa på på gatan?
Barnombudsmannen: Hej! Alla får någonstans att bo i Sverige om de söker asyl.

Mathias: vad ska man göra för att någon flykting ska må bra
Barnombudsmannen: Hej! Jag tycker att det viktigaste barn kan göra är att försöka vara en bra kompis. Att hjälpa till med läxor eller visa var fotbollsplanen ligger kan också vara till hjälp. Om man vill skänka saker eller kläder kan man vända sig till Myrorna, Stadsmissionen eller andra organisationer som hjälper människor som behöver det.

Anonymus: hur kommer dom flesta som flyr från sitt land hit och hur bemöts dom när dom kommer hit?
Barnombudsmannen: Hej! De flesta kommer hit med båt över Medelhavet till Grekland eller Italien. Sedan åker de buss, tåg, bil eller går genom Europa hit till Sverige. Numera måste man ha ID-handlingar för att kunna komma in i Sverige.

Mathias: vart går flyktingarna när dom ska söka asyl
Barnombudsmannen: Hej! Man kan söka asyl både hos gränspolisen och Migrationsverket.

JETiX 8114: är alla barn bra
Barnombudsmannen: Hej! Jag tycker att alla barn är lika mycket värda och att alla barn är bra på sitt sätt.

Frantz : alla flyktingar som kommer hit får dom pengar satt det räcker?
Barnombudsmannen: Hej! De som söker i asyl i Sverige får så att det ska räcka till mat och kläder och annat nödvändigt. Om det inte räcker kan man ansöka om mer.

Mathias: vem ger flyktingar pengar till mat?
Barnombudsmannen: Hej! Det är staten som ger flyktingar pengar till mat och annat som är nödvändigt.

helloitsme: varför kommer alla till Sverige och tyskland och inte til övriga euländer , när tyskland är typ jättefullt, och Sverige jättelitet
Barnombudsmannen: Hej! Många flyktingar har släkt och vänner i Sverige och de vill bo tillsammans med dem. Många har också fått höra av andra flyktingar att Sverige är ett bra land att leva i.

elena: Får flyktingaran samma rättigheter som vi svenskar när dom kommer hit?
Barnombudsmannen: Hej! Barn som kommer som flyktingar till Sverige har samma rättigheter som andra barn i Sverige. Det säger barnkonventionen och svensk lag.

Anonym: Blir flyktingarna välkomnade av svenska eller några andra från vårat land när dom kommer hit eller måste dom klara sig själv när dom kommer hit?
Barnombudsmannen: Hej! Det ser lite olika ut. En del kommer till exempel till Malmö med tåg. Där finns ingen som möter barnet. I andra kommuner såsom Trelleborg ordnar kommunen så att en buss hämtar barnen. Ibland finns det också volontärer som möter flyktingarna.

Anonym: Har flyktingarna som kommer hit samma rättigheter som vi svenska har eller måste dom göra saker för att få dom rättigheterna? vill gärna ha svar har undrat det läge : )
Barnombudsmannen: Hej! Barn som kommer som flyktingar till Sverige har samma rättigheter som andra barn i Sverige. Det säger barnkonventionen och svensk lag. Det de behöver göra för att få samma rättigheter är alltså att söka asyl här.

luffare joe: varför måste vissa flyktingar skickas tillbaks till deras hemland.
Barnombudsmannen: Hej! För att få stanna i Sverige krävs att du kan visa att det är farligt för dig att stanna i ditt hemland. Det kan till exempel handla om att det är krig i landet eller att barnet är förföljt. Om det inte är farligt har du inte skäl att stanna i Sverige.

Mathias: är det bra för Sverige att flyktingar kommer till sverige
Barnombudsmannen: Hej! Alla människor har rätt att söka asyl och vi i Sverige ska se till att de kommer in i vårt samhälle och får ett bra liv. Jag tror att det är något som är bra för Sverige.

Anonym: Dom som kommer till Sverige som flykting får dom rösträtt och andra rättigheter som vi svenskar?
Barnombudsmannen: Hej! De som kommer till Sverige får rösträtt i kommun- och landstingsval när de bott i Sverige i tre år. I riksdagsvalet får man rösta om man blir svensk medborgare.

Jenny: om flyktingar kommer hit och har dålig syn får dom tillåtelse att åka och få glassögon då.?
Barnombudsmannen: Hej! Barn som kommer till Sverige har rätt att få glasögon.

inger: hur många flyktingar kommer varje år ejentligen
Barnombudsmannen: Hej! Fram till 2013 kom det 30-40 000 flyktingar varje år. Efter det så har det ökat varje år och 2015 kom det 162 877 flyktingar till Sverige. Av de var 70 384 barn.

Amir: Var skall flyktingbarn vända sig för att få sin rätt beprövad,när de inte behandlas på ett humanistisk sätt av socialsekreteraren?
Barnombudsmannen: Hej! Om ett barn inte blir behandlat på ett bra sätt av sin socialsekreterare kan han eller hon vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som är tillsynsmyndighet. De har en barntelefon som har telefonnummer 020 120 06 06 eller mejla på beratta@ivo.se. Man kan också chatta med dem på vardagar 16-18.

inger: får alla barn mat och hem
Barnombudsmannen: Hej! Ja,alla barn får mat och någonstans att bo.

Jenny: Om dom får mat och kläder och så varför tigger dom
Barnombudsmannen: Hej! Inga barn ska behöva tigga i Sverige. Om ett barn tigger ska socialtjänsten ta hand om det barnet.

king: varför tigger vissa när dom ändå har pengar och hem
Barnombudsmannen: Hej! Inget barn ska behöva tigga i Sverige. Om det sker ska socialtjänsten ta hand om barnet.

helloitsme: varför blir inte vissa flyktingar glada över vi erbjuder i Sverige??
Barnombudsmannen: Hej! Det kan jag tyvärr inte svara på, men du kanske kan fråga dem? De barn som jag har pratat med är tacksamma för att få skydd i Sverige.

elena: varför blir inte vissa flyktingar nöjda om vi erbjuder mat, vatten mm
Barnombudsmannen: Hej! Det kan jag tyvärr inte svara på, men du kanske kan fråga dem? De barn som jag har pratat med är tacksamma för att få skydd i Sverige

inger: det måste väl vara svårt att ta handåm alla barn och flyktingar
Barnombudsmannen: Hej! Alla människor har rätt att söka skydd i ett annat land. Sverige ska vara ett tryggt land för alla som kommer hit och för att det ska bli så måste vi hjälpas åt.

elena: kommer de bli bättre om allt bråk som häner i världen
Barnombudsmannen: Hej! De flesta som flyr gör det undan krig och konflikter och förföljelse. Om det skulle upphöra skulle mycket färre människor behöva fly. Men en del flyr också från svält och naturkatastrofer. Av de barn jag har pratat med vill de flesta stanna kvar i sitt hemland men kan inte för att det är för farligt.

king: har alla barn rätt att känna sig trygg i samhället utan att bli övergripen av män
Barnombudsmannen: Hej! Alla barn har rätt att känna sig trygga i samhället och att förgripa sig på barn är förbjudet och brottsligt.

Fadi: Vad säger barnkonventionen,när ensamkommande barn som har redan etablerat sig i en kommun och går i skolan,måste tvångflyttas till en annan kommun ,och inte få fortsätta gå i skolan i den nya kommunen.
Barnombudsmannen: Hej! Barnkonventionen säger att barnets bästa ska komma i främsta rummet och att barnet har rätt att komma till tals. Barnet ska också få information om vad som sker. Socialtjänsten ska också ta hänsyn till barnets relationer och vad en flytt kan innebära.

Barnombudsmannen: Nu är klockan 11 och chatten stänger för idag. Vi kommer att svara på alla frågor som vi har fått in men kan inte tyvärr inte ta emot några nya. Har du fler frågor kan du istället mejla oss på info@barnombudsmannen.se.

inger: är det många som är utan boende
Barnombudsmannen: Hej! Just nu har alla som har sökt asyl i Sverige fått ett boende. De som inte söker asyl kan vara hemlösa. Men inget barn ska behöva vara utan ett hem.

elena: varför får flyktingarna så mycket uppmärksamhet och inte vi?
Barnombudsmannen: Hej! Alla barn har rätt att få uppmärksamhet kring sin person. Det kan handla om att man ser att ett barn inte har det bra på något sätt. De flyktingar som kommer behöver hjälp med bostad och annat nödvändigt och då behöver vi lägga fokus på det.

Frantz : Om man vill göra satt en vill bli bättre på saker hur ska man visa det?
Barnombudsmannen: Hej! Det bästa sättet att bli bättre på saker är att träna, men man kan behöva lite hjälp av någon. Kanske kan du hjälpa en kompis som behöver det. Lycka till!

Barnombudsmannen: Dagens chatt är nu slut. Stort tack för alla bra och intressanta frågor! Nu tar chatten sommarlov och vi är tillbaka igen den 15 september. Välkomna då!

Fundersam pojke kikar fram

Vilka rättigheter har du som ung? Hur kan du få hjälp om du har det jobbigt?

Läs om barnkonventionen
ungdomar

Här kan du läsa om några viktiga åldersgränser i Sverige!

Viktiga åldersgränser

Telefon för dig under 18

Pojke med hatt och hans kompisar

Vi svarar på frågor om dina rättigheter
020-23 10 10
Telefontid: måndag och onsdag 13.00-15.00
tisdag, torsdag och fredag 10.00-12.00
Se våra tips!

Under perioden 20 - 31 juli är telefonen stängd

Här kan du också få hjälp och stöd