"Blir det verkligen någon skillnad om barnkonventionen blir lag?"

Tisdagen den 23 maj gick det att chatta med Barnombudsmannen om barnkonventionen. Här kan du läsa hela chatten!

Bild på Barnombudsmannens affischer med barnkonventionen på olika språk.

Barnombudsmannen: Hej! Välkomna till Barnombudsmannens chatt. Idag är det juristen Anna Karin Hildingson Boqvist som chattar.

Anvar: Hur resonerar du/ni kring frågan om kränkande behandling på förskolan bland de minsta barnen.
Barnombudsmannen: Hej! Kränkande behandling är aldrig ok. Skolor och förskolor har ett ansvar att arbeta för att det inte ska uppstå kränkningar och mobbning i verksamheten. Om det ändå händer ska det vara tydligt var barnet och föräldrarna kan få stöd och hjälp och var de kan anmäla att det skett.

gudmor: är jag bög?
Barnombudsmannen: Hej! Alla har rätt att bli kära i vem de vill. Det är helt normalt att ha funderingar kring vilken sexuell läggning en har och det är viktiga frågor att fundera på. Om du behöver prata med någon om det här kan du få stöd av RFSL Ungdom (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande). Du kan mejla dem på info@rfslungdom.se.

Peter: Tycker ni alla ensamkommande ska få stanna i sverige
Barnombudsmannen: Hej! Vi tycker att alla ensamkommande barn ska få en individuell prövning av sina så kallade asylskäl. Det betyder att man ska pröva om de behöver skydd i Sverige. De allra flesta, (86 % 2016) ensamkommande barn har asylskäl och får därför stanna i Sverige.

Peter: Vad skulle det egentligen göra för skillnad om barnkonventionen blir lag?
Barnombudsmannen: Hej! Om barnkonventionen blir lag i Sverige kommer det bli lättare att pröva i domstol om det har skett kränkningar av barns rättigheter. Det kommer också bli fler människor som får utbildning om barns rättigheter och även barn kommer få veta mer om sin rättigheter och vad man kan göra om rättigheterna kränks.

kallenake: vem blir nästa barnombudsman?
Barnombudsmannen: Hej! Det vet vi inte! Vi är också jättenyfikna men det kommer nog dröja ett tag innan vi får veta vem det blir.

kallenake: vem är bäst på barnombud i värlen?
Barnombudsmannen: Hej! Numera finns det många länder i världen som har barnombud. I Europa finns det 41 stycken. Norge var det land i världen som fick en barnombudsman först. Alla barnombud gör ett viktigt jobb utofrån de förutsättningar de har.

kallenake: vad ska jag plugga om jag vill jobba på barnombudsmann
Barnombudsmannen: Hej! De som jobbar hos Barnombudsmannen har mycket olika bakgrunder. Till exempel kan det vara socionomer, jurister, statistiker, samhällsvetare, kommunikatörer, personalvetare eller ekonomer.

hej: hej kan ni hjälpa mig jag mår dåligt
Barnombudsmannen: Hej! Om du som barn mår dåligt kan du mejla till oss på info@barnombudsmannen.se eller ringa på vår barntelefon 020-231010. Vi har också en frågelåda där en kan ställa en fråga om få svar från oss.

mika: Hur bra har barn i sverige jämfört med resten av världen?Barnombudsmannen: Hej! Sverige är ett bra land att växa upp i jämfört med många andra länder. Men det kan fortfarande bli bättre. Vi vet att många barn mobbas i skolan, en del barn växer upp med våld i familjen och en del barn har ingenstans att bo. Vi arbetar varje dag för att det ska bli bättre för alla barn som lever i en utsatt situation.

mika: vilket land är bäst att va barn i?
Barnombudsmannen: Hej! Det är svårt att säga vilket land som är bäst och sämst för barn att växa upp i. En del organisationer gör olika mätningar på detta och där hamnar Sverige relativt högt upp. Andra nordiska länder hamnar också högt upp listan. Att växa upp i ett land där det är krig och barn är måltavlor som till exempel Syrien är givetvis ett dåligt land för barn att växa upp i.

TFK: Hej! Vad gör en barnombudsman? Vilka frågor arbetar han eller hon med?
Barnombudsmannen: Hej! Barnombudsmannen arbetar varje dag för att stärka barns och ungas rättigheter utifrån barnkonventionen. Det betyder att barnombudsmannen och de som jobbar här pratar med och lyssnar på barn. Vi försöker också påverka vuxna så att de fattar så bra beslut som möjligt i frågor som rör barn.

emma: jag undrar en grej. vår lärare sa att barnkonventionen ska bli ny lag snart och ska börja gillas i sverige därför ska vi jobba med den nästa termin. men i min förra skola jobbade vi jättemycket med barnkonventionen och det är flera år sen. Varför tror vuxna att den inte gäller än, det gör den väl visst
Barnombudsmannen: Hej! Du har rätt! Barnkonventionen gäller redan idag eftersom Sverige antog den redan år 1990. Vi tycker att vuxna behöver mer kunskap om att det faktiskt är så. När barnkonventionen blir lag blir det ännu tydligare så att fler känner till det du redan vet.

Skolan: Vad gör barnombudsmannen om dagarna?
Barnombudsmannen: Hej! Fredrik som är barnombudsman jobbar mycket med att lyssna på barn och unga om vad de tycker behöver förändras för att de ska få sina rättigheter. Han pratar också mycket med vuxna som bestämmer för att de ska lära sig mer om vad barn tycker och hur samhället ser ut för barn.

Skolan: Finns det bara en barnombudsman i sverige?
Barnombudsmannen: Hej! Det finns bara en barnombudsman som är anställd av regeringen. Han är inte ensam utan det jobbar ungefär 35 personer tillsammans med honom. Sedan finns det barnombudsmän i vissa kommuner, till exempel Uppsala, Simrishamn och Botkyrka.

Skolan: Får man va barnombudsman hur länge man vill?
Barnombudsmannen: Hej! Nej det får man inte. Man utses först för 6 år som barnombudsman. Sedan kan man få förlängt i 3 år till. Så man kan vara max 9 år på den tjänsten.

Skolan: Har ni tips på vad vi kan göra för skolarbete om barnombudsmannen och barnkonventionen?
Barnombudsmannen: Hej! På våra barn och unga-sidor på webben har vi en länk som heter "Gör du ett skolarbete?". Där finns det tips om ämnen.

Kerstin: Blir det verkligen någon skillnad om barnkonventionen blir lag? Den är väl redan underskrivern av Sveriges regering?
Barnombudsmannen: Hej! Svaret på den här frågan finns längre upp.

emma: och så undrar jag också vad man gör om någon vuxen inte bryr sig om barnkonventionen och att den gäller för mig.
Barnombudsmannen: Hej! Om vuxna struntar i barnkonventionen är det bra att prata med en vuxen som man har förtroende för. Sedan finns det ställen man kan vända sig till beroende på vilka rättigheter i barnkonventionen som de vuxna struntar i. Om det tilöl exempel handlar om att de vuxna i skolan inte bryr sig om att någon blir mobbad kan man vända sig till rektorn.

Beyonse: Är de svårt att bli jurist? :)
Barnombudsmannen: Hej! Det är en lång utbildning för att bli jurist. Men jag har alltid tyckt att juridik är spännande och viktigt och då blir det inte så svårt!

Beyonse: va gör en jurist hos er?
Barnombudsmannen: Hej! En jurist hos barnombudsmannen lyssnar på barn och gör utredningar om hur våra lagar stämmer överens med barnkonventionen.

Beyonse: jurist rimmar på trist! :P
Barnombudsmannen: Hej! Ja det gör det :) Men det är inte trist att vara jurist!

knorren: Jag tycker det är konstigt att mobbning kan fortsätta år efter år på skolor i Sverige. Varför gör ni inte mer för att stoppa det
Barnombudsmannen: Hej! Vi har lyssnat på barn och unga som har upplevt mobbning och kränkningar i skolan. De beskriver att det behövs många olika saker för att det ska bli ett slut på det. Vad barn och unga har berättat för oss om vad som behöver bli bättre skriver vi om i rapporten Välkommen till verkligheten som vi har lämnat till regeringen. Vi tycker att regeringen ska lyssna på de förslag som vi har lagt och göra förändringar så att det inte ska förekomma mobbning och kränkningar.

emma: min lillebror är sju år och har blivit polisanmäld för att han slåss en gång på skolan. han är jätteledsen och rädd, men polisen säger att han inte ska vara det. vad tycker du om det? jag tycker det är dåligt att polisanmäla någon som är sju år.
Barnombudsmannen: Hej! Det låter som att din bror har det svårt just nu. Hoppas att han och du har någon ni kan prata med om det som händer. Generellt tycker vi inte att polisanmälningar mot små barn är lösningen på slagsmål i skolan. Skolan har ett ansvar att jobba med frågor som rör våld, mobbning och kränkningar. Det finns också en myndighet som heter Skolinspektionen som har ett Barn- och elevombud som arbetar för att skolor ska bli bättre på att hantera situationer där barn upplever våld eller kräningar i skolan.

Pet: Va e roligast me jobb på barnmannen?
Barnombudsmannen: Hej! Det roligaste med att jobba på Barnombudsmannen är att lyssna på barn och unga. Jag har mött många barn i olika situationer och jag lär mig något nytt hela tiden.

Pet: Varför chattar inte barnmannen?
Barnombudsmannen: Hej! Just idag är Fredrik ledig för att han ska ta hand om sin nya hundvalp som han har fått.

Pelle: Jag bor i Malmö inte Stockholm kan ni ändå hjälpa mig jag blir mobbad i skolan
Barnombudsmannen: Hej! Barnombudsmannen är till för alla barn i Sverige. Du kan kontakta oss oavsett var i landet du bor. När vi är ute och träffar barn gör vi det i hela Sverige.

Anvar: Hej Anser ni själva att vi på förskolan ska arbeta åtgärdande och anmäla 1-2 åringar för kränkningar? Lagen är rätt tydlig men hur ser ni på detta? Han du möjlighet att resonera kring frågan?
Barnombudsmannen: Hej! Vi anser att förskolor i första hand behöver arbeta förebyggande mot kränkningar och att ha en nolltolerans. Däremot behöver de åtgärder man sätter in vid kränkningar anpassas efter situationen. Det är viktigt att ha en likabehandlingsplan så att alla vet vad de ska göra för att förebygga men också åtgärda om det förekommer kränkningar. Om du vill veta mer om hur vi tänker kring detta får du gärna läsa vår rapport Välkommen till verkligheten eller mejla oss på info@barnombudsmannen.se. Du kan också kontakta barn- och elevombudet på Skolinspektionen som ansvarar för frågor som rör skolors ansvar i situationer där det förekommer kränkningar. Du når dem på beo@skolinspektionen.se.

emma: jag är jätteglad att jag fick svar på mina frågor. tack så mycket!! men jag vet inte riktigt vad jag ska göra när det är massa vuxna som gör fel och inte gör bra saker till barn. och så undrar jag vilken sorts valp barnombudsmannen har.
Barnombudsmannen: Hej! Det låter som en svår situation. Har du någon vuxen du kan prata med? Annars får du jättegärna ringa på vår barntelefon 020-231010 så kan vi prata mer! Fredrik har en gul labradorvalp.

Barnombudsmannen: Chatten är nu stängd. Nästa chatt äger rum den 28 september. Trevlig sommar!

Telefon för dig under 18

Pojke med hatt och hans kompisar

Vi svarar på frågor om dina rättigheter
020-23 10 10

Telefontid under perioden 21 juni till 20 augusti:
Måndag till fredag 10 -12

Se våra tips!

Här kan du också få hjälp och stöd
ungdomar

Här kan du läsa om några viktiga åldersgränser i Sverige!

Viktiga åldersgränser