"Vad är det för skillnad på jämställdhet och jämlikhet?"

Tisdagen den 22 november gick det att chatta med barnombudsmannen om jämställdhet. Det kom in massa bra och intressanta frågor. Här nedan kan du läsa hela chatten!

Pojke och flicka

Barnombudsmannen: Hej och välkomna till dagens chatt om barnkonventionen! Idag är det barnombudsmannen Fredrik Malmberg som svarar på era frågor.

...: varför fionns inte barnombud i alla kommuner??
Barnombudsmannen: Hej! Det bestämmer de själva om i kommunen, men visst vore det bra med fler barnombud!

Polhem: På vilka sätt är det viktigt med jämställdhet bland barn och unga tycker ni?
Barnombudsmannen: Hej! Det är superviktigt att tjejer och killar har samma chanser i livet. Det är fel om killar eller tjejer känner att de inte får göra vissa saker på grund av sitt kön.

...: hur jämställda är ni på barnombudsmannen?
Barnombudsmannen: Hej! Vi jobbar på att vara jämställda, men det är fler kvinnor som jobbar hos oss än män. Sen är ju jämställdhet annat också - hur vi tänker när vi lyssnar på barn. Vi är noga med att träffa både flickor och pojkar.

Polhem: Vad är det för skillnad på jämställdhet och jämlikhet? Jämlikhet nämns ju i barnkonventionen men det står inget om jämställdhet...?
Barnombudsmannen: Hej! Både jämlikhet och jämställdhet är viktigt. Jämlikhet är att alla ska ha samma möjligheter oavsett tex kön, funktionsnedsättning, var du är född, sexualitet, religion osv. Jämställdhet handlar om en sak: att du ska ha samma möjligheter oavsett om du är flicka eller pojke, kvinna eller man.

pär: vad betyder konvention?
Barnombudsmannen: Hej! En konvention är en internationell överenskommelse. Barnkonventionen är alltså det som alla länder i världen utom ett (USA) kommit överens om ska gälla för barns rättigheter.

Thereseee: Psykisk misshandel är då den vuxna personen hotar, kritiserar, kränker, skrämmer eller på andra sätt inte visar kärlek och omsorg om barnet.En annan form av misshandel är bristande omsorg. Det är när den vuxna personen inte ser till att barnet får mat, kläder, sjukvård eller på annat sätt inte sköter om barnet.Om mycket stämmer in på ett barn , vad ska man göra om mamman är otroligt duktig på att ljuga och prata omkull alla? Anmälningar till soc har gjorts och de har lagts ner, advokater har vart inblandade och även dom har lagt ner fallet.
Barnombudsmannen: Hej! Om någon är orolig för att ett barn far illa så är det viktigt att berätta det för socialtjänsten. Det räcker inte att göra det en gång, finns det oro senare så är det viktigt att anmäla igen. Socialtjänsten behöver info för att kunna göra något. På sajten kollpasoc.se kan du läsa mer om socialtjänsten. Är du missnöjd med socialtjänsten kan du kontakta Inspektionen för vård och omsorg på deras barntelefon (som barn) 020-1200606

876: varför heter det barnombudsMANNEN? är väl inte jämställt namn???
Barnombudsmannen: Hej! Du har en poäng, tycker jag! OmbudsMAN är ett gammalt ord från fornsvenskan och betyder representant. I Norge heter Barnombudsmannen istället Barnombudet. Det är regeringen och riksdagen som bestämmer vad myndigheter ska heta.

elisaet: Hur många barn bor i världen? :))
Barnombudsmannen: Hej! Det är 7,5 miljarder människor totalt på jorden. Det finns ju ingen riktigt exakt siffra men minst 2 miljarder är barn. I fattiga länder kan hälften av alla invånare vara barn. I Sverige är det cirka 20 procent som är barn, det vill säga cirka 2 miljoner.

Lina: Vad är det roligaste med ditt jobb?
Barnombudsmannen: Hej! Mycket är väldigt roligt, men allra roligast är att lyssna på barn och ungdomar. Det ger så mycket kunskap om vad som är bra och vad som måste förändras.

Alfie: Hej! Jag har en fråga om barnkonventionen. Hoppas ni kan svara. Undrar hur det kommer sig att den inte är obligatorisk för alla att lära sig i skolan? Tänker att det är bra både för barn och för de som sen växer upp och blir politiker. Är det något ni kan fixa?
Barnombudsmannen: Hej Alfie! Det är obligatoriskt enligt både skollagen och läroplanen att barn ska få lära sig om mänskliga rättigheter. Sverige fick kritik av FN:s barnrättskommitté (experter som granskar om länder följer barnkonventionen) för att barn inte fick veta om sina rättigheter. Men du har rätt - många barn får trots att det är lag inte kunskap om mänskliga rättigheter. Vi vill ändra på det och jobbar nu med att ta fram en sajt för skolan med bra lektioner om barnkonventionen. Just nu testar vi materialet med hjälp av barn.

pärlan: får barn under 18 ändra kön i sverige?
Barnombudsmannen: Hej! Du måste vara 18 för att genomgå könskorrigerande operationer, men även för att ändra personnummer. Du kan dock få börja en utredning innan du är 18 år och börja med stopphormoner. UMO.se (ungdomsmottagning på nätet) har bra info på sin sida. http://www.umo.se/Jag/Att-fa-kon-och-kropp-att-stamma/

barnkonventionen: Vilken del i barnkonventionen tycker du 'r vitkigast om du bara får välja en?
Barnombudsmannen: Hej! Jag tycker att rätten att komma till tals är viktigast eftersom att utan att barn blir lyssnade till så kommer vi aldrig att upptäcka viktiga problem som kräver handling. Annars är ju poängen med barnkonventionen att olika rättigheter kan vara olika viktiga för barn beroende på hur just det barnet har det.

lolll: Tycker ni att det ska finnas tredje omklädningsrum på skolan?
Barnombudsmannen: Hej! Allt fler skolor och arbetsplatser tänker på att ha könsneutrala toaletter och omklädningsrum eftersom inte alla människor vill definiera sig som flicka eller pojke, kvinna eller man.

språkpolisen: Borde det inte heta jämNställdhet?
Barnombudsmannen: Hej! Enligt svenska akademin som bestämmer över språket är inte gränserna knivskarpa i betydelse mellan jäm- eller jämn-. Men nu heter det jämställdhet om vi menar att flickor och pojkar ska ha samma möjligheter...

barnkonventionen: Har du varit i fn huset i new york?
Barnombudsmannen: Hej! Ja, det har jag varit några gånger.

lolll: Har ni nån gång kollat hur hbtq barn mår?
Barnombudsmannen: Hej! Ja, när vi granskar situationen för barn, exempelvis vad gäller kränkningar i skolan, så försöker vi vara noga med att möta barn med olika erfarenheter och exempelvis lyssna på barn med HBTQ-bakgrund.

kikki: hur många män respektive kvinnor jobbar hos er?
Barnombudsmannen: Hej! 20 kvinnor och 9 män. När vi anställer är vi därför noga med att försöka uppmuntra män med rätt kunskap att söka.

pella: va betyder hen?
Barnombudsmannen: Hej, Hen är ett könsneutralt pronomen som kan användas istället för han eller hon. Det är bra att använda när det är oklart vilket kön en person har eller när den person det handlar om inte ser sig som tjej eller kille.

karlll: Hej har en kompis som säger att han är gender fluid men jag fattar inte ritkigt vad de innebär. kan ni förklara tack???
Barnombudsmannen: Hej! Det kan handla om att en person inte vill se sig som antingen tjej eller kille.Kanske kan känslan växla och vara olika i olika situationer. Fluid betyder ju att något är obestämt, flytande.

barnkonventionen: Har du tips på vad jag kan göra för skolarbete om barnkonventionen?
Barnombudsmannen: Hej! Vad kul att du vill göra ett skolarbete om barnkonventionen. På vår hemsida har vi samlat lite inspiration på vad du kan göra - kanske hittar du något bra tips där? https://www.barnombudsmannen.se/for-dig-under-18/gor-du-ett-skolarbete/

Honia: Om jag inte får prata lika mycket i klassrummet som alla andra, är det verkligen jämställt då
Barnombudsmannen: Hej! Det kan betyda att det inte är jämställt, men det beror på. Vi vet att flickor ofta har tagit mindre plats i exempelvis klassrummen. Det kan bero på många olika saker, exempelvis hur lärare agerar. För att skapa jämställdhet är det viktigt att flickor och pojkar får samma möjligheter, och det handlar förstås om mycket mer än att tala lika mycket även om det också kan vara viktigt.

hej: kan vem som helst bli barnombudsman?
Barnombudsmannen: Hej! Ja, alla kan söka jobbet när det är ledigt. Det är regeringen som bestämmer till sist.

hej: vad ska du göra när du inte är barnombudsman?
Barnombudsmannen: Hej! Jag har alltid jobbat med frågor som handlar om mänskliga rättigheter och hur vårt land styrs. Det kommer jag fortsätta med, även om jag inte vet vad det blir. Just nu har jag all energi och uppmärksamhet på det här jobbet som är det roligaste jag haft.

hej: kan du hela barnkonventionen utantill?
Barnombudsmannen: Hej, Jag kan hela innehållet men inte ord för ord förstås.

jjj: om jag inte trivs hemma kan jag få flytta då även om jag är under 18?
Barnombudsmannen: Hej! Dina föräldrar har ansvar för dig och ska tänka på vad som bäst för dig. Är du under 18 år så bestämmer vårdnadshavarna/föräldrarna om var du bor. Samtidigt är det viktigt att de lyssnar på dig och dina tankar, ju äldre och mognare du är desto mer ska du få att säga till om. Det kan också vara så att ett barn far illa av att bo hemma, exempelvis när föräldrar dricker eller slår/inte tar hand om barnet. Då har barnet rätt att få hjälp och om situationen är allvarlig få bo någon annanstans. Läs mer på kollpasoc.se

chocko: på vilket sätt kan ni bestämma över hur barn har det i sverige?
Barnombudsmannen: Hej! Vi lyssnar på barn, bevakar och driver på så att de som har makt över barns liv blir bättre på att följa barnkonventionen. Men vi har inte makt att bestämma. Det gör politiker i riksdagen, regeringen eller i kommunen där du bor. Men våra rapporter där vi för fram barns röster och våra förslag brukar ofta leda till förändring. Så det går att säga att vi har makt att föreslå saker som sedan blir verklighet.

lisen: vad tycker du är viktigast när detgäller jämställdhet? typ lön eller utbildning eller annat?
Barnombudsmannen: Hej! Viktigast av allt är att flickor och pojkar känner att deras möjligheter inte begränsas på grund av deras kön och att de har lika möjligheter att utvecklas och ha inflytande.

Klass 9B: Hur kan vi som elever påverka vilka beslut som tas i skolan? Vi känner att vår rektor inte lyssnar på oss utan bestämmer allt själv...
Barnombudsmannen: Hej! Det ska finnas elevråd på varje skola (skollagen). En bra idé kan vara att gå samman och ta upp frågor den vägen. Elever ska få tycka till om viktiga saker. Även om det är rektor som bestämmer, så är det förstås viktigt att rektor lyssnar, förklarar och tar hänsyn till det barn tar upp. Behöver ni stöd kan det vara en idé att kontakta Svea - Sveriges elevråd: http://www.svea.org/vad-ar-elevrad/. De har tips på hur det går att stärka inflytandet.

Barnombudsmannen: Dagens chatt är nu slut. Stort tack för alla bra och intressanta frågor! Vi är tillbaka igen den 15 december. Välkomna då!

Telefon för dig under 18

Pojke med hatt och hans kompisar

Vi svarar på frågor om dina rättigheter
020-23 10 10
Telefontid: måndag och onsdag 13.00-15.00
tisdag, torsdag och fredag 10.00-12.00
Se våra tips!

Under perioden 20 - 31 juli är telefonen stängd

Här kan du också få hjälp och stöd