Läs chatten om rätten till din familj

4 december 2014

Moderator: Hej! Välkomna till Barnombudsmannens sista chatt för i år. Chatten är nu öppen!

Jenna: Jag undrar vem man ska prata med om man känner sig lite utfryst och ledsen men inte mobbad? Om någon lipar åt en i matsalen ska man lipa tillbaka då? Eller blir det bara värre?

Barnombudsmannen: Hej Jenna! Jag känner igen det du skriver från vad många barn brukar ta upp med oss. Det är inte okej med mobbning och skolan är skyldig att göra något för att stoppa det. Kanske kan du prata med någon vuxen som du har förtroende för? Om skolan inte hjälper dig kan du också prova att kontakta barn och elevombudet som har telefon 08-58608000. 

Sissela: Varför får man inte adoptera barn i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej Sissela! Man får adoptera barn i Sverige, men det är inte så vanligt. 

Leiya: Finns det barnhem i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej Leiya! Det finns hem där barn och unga kan få hjälp och stöd, de kallas för HVB-hem. 

jonte: Om man vill ha en ny familj hur gör man då?

Barnombudsmannen: Hej Jonte! Om man har det svårt hemma, blir slagen eller på annat sätt far illa, kan man kontakta socialtjänsten där man bor och då kan det bli så att man får bo i ett familjehem, dvs hos en annan familj. Vill man prata med någon vuxen om hur man har det kan man också ringa till Bris på tel nr 11611. Socialtjänsten kan du nå genom att ringa växeln i kommunen där man bor eller genom att tala med en kurator på skolan.

Mel: Vad händer med barnkonventionen när blir den lag eller blir det inte det nu?

Barnombudsmannen: Hej Mel! De flesta partier i Sveriges riksdag har sagt att de vill att barnkonventionen ska bli lag. Om den blir lag så tror jag att det innebär att fler vuxna tar barns rättigheter på större allvar och att barn får större chans att bli hörda.

Peggy: OM jag inte tycker om min pappas nya flickvän för att hon är dum mot mig måste jag ändå bo där?

Barnombudsmannen: Hej Peggy! Ibland kan det bli bättre om man försöker prata med sina föräldrar om hur man känner. Har du redan försökt så kan ett tips vara att försöka beskriva i ett brev hur du tänker och känner, det kan hjälpa. Som barn får man inte bestämma var man ska bo, det gör vårdnadshavarna. Men ju äldre du blir desto större hänsyn ska exempelvis en domstol ta till din önskan om var du vill bo.

Linda: Mina föräldrar bor jättelångt ifrån varandra och jag har inga kompisar fär min pappa bor måste jag åka dit ändå varannan helg!

Barnombudsmannen: Hej Laila! Som barn är man beroende av sina föräldrar och de har ansvar för dig. Det betyder att de kan bestämma, men samtidigt så säger barnkonventionen att föräldrar ska lyssna på barnets åsikter också. Försök beskriva för dina föräldrar hur det blir för dig och vad du tycker och tänker! 

John: Vem röstar du på

Barnombudsmannen: Hej Laila! Det är en valhemlighet. Men jag röstar! Det är viktigt att använda sina möjligheter att påverka i en demokrati! 

Rasmus: Min bröder bråkar med mig varje dag vad ska jag göra åt det?

Barnombudsmannen: Hej Rasmus! Du har rätt att känna dig trygg hemma. Ibland kan det bli bättre om man i en lugn stund försöker beskriva för sina syskon hur man känner. Självklart är det också viktigt att tala med sina föräldrar om hur man känner och vad man behöver. 

Malte: Vad händer med barnen om Sverigedemokrater bestämmer i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej Malte! Barnombudsmannen är en statlig myndighet och vi ska inte ta politisk ställning. Däremot säger vi vad barnkonventionen innebär när vi granskar de förslag som kommer till oss. 

Laila: Vad tycker ni om valet? Vem ska bestämma?

Barnombudsmannen: Hej Laila, som statlig myndighet kan vi inte ha en åsikt om det. Det är folket som bestämmer. 

Alina: Jag har en kompis som jag inte vill vara med för hon bestämmer allt vem ska jag prata med? Mina föräldrar tycker inte att jag behöver vara med henne om jag inte vill men jag sitter bredvid henne i skolan och om jag inte är med henne så snackar hon illa om mig med de andra?

Barnombudsmannen: Hej Alina! Det du beskriver låter inte kul. Så ska du inte behöva ha det i skolan. Har du försökt beskriva för din mentor/lärare hur det är för dig? Kanske kan han/hon flytta på dig eller henne? Kanske finns det också någon annan vuxen du litar på i skolan som kan ge dig bra tips och råd!

Zora: Hur ger man julklappar till fattiga i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej Zora! Det finns många organisationer, kyrkor och andra religiösa samfund som gärna tar emot julklappar för att dela ut. Kolla vilka föreningar som finns där du bor! Lycka till!!

Emma: Varför firar man Lucia?

Barnombudsmannen: Hej Emma! Årets längsta natt i Sverige var den 13 december och en speciell dag lång innan seden med luciståg kom. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt en gammal kalender. Vi firar helt enkelt att det vänder och åter blir ljusare! Samtidigt firar många lucia som en religiös högtid till minne av helgonet lucia. 

Nino: När får man bestämma själv hos vilken förälder man ska bo hos?

Barnombudsmannen: Hej Nino! Dina föräldrar har ansvar för dig som barn och det betyder att de kan bestämma var du ska bo. Samtidigt ska föräldrarna lyssna på dig och ju äldre du blir desto mer ska du ha att säga till om. Om föräldrarna inte kommer överens och det blir en fråga för en domstol så brukar barnets åsikt väga tyngre när barnet är ungefär 12 år.

ELias: Var bor alla tiggare som är här i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej Elias! Det är en mycket svår situation i vissa länder i Europa som har lett till att en del människor är så desperata att de åker till andra länder för att få ihop pengar till mat m m. De som tigger i Sverige och i andra europeiska länder bor ofta under svåra förhållanden i exempelvis kalla husvagnar, bilar, tält eller andra tillfälliga boenden. 

Monir: varför är det krig i Syrien, kommer det bli krig i Sverige vad händer då?

Barnombudsmannen: Hej Laila! Svårt att svara på varför det är krig i olika länder, men det vi vet är att barn drabbas oerhört hårt av krig och konflikter. När världen drabbas av svåra krig så måste många människor fly. De flesta flyktingar hamnar i länder nära det område där kriget är, men några kommer också till Sverige och andra länder som ligger längre bort. 

Linn: Måste föräldrar hjälpa sina barn med läxor?

Barnombudsmannen: Hej Linn! De läxor som man ska få från skolan ska vara såna att man som barn kan klara de själv. Så ska det vara, men så är det inte alltid. Och då är det viktigt att kunna få hjälp. Alla föräldrar kan eller vill inte hjälpa till och därför tycker jag att det är viktigt att det finns läxhjälp i alla skolor. 

Sanna: Jag vet en tjej som blir mobbad men hon vill inte berätta för någon vad ska jag göra tycker du?

Barnombudsmannen: Hej Laila! Jag känner verkligen igen det. Många barn är utsatta och det är jättejobbigt för de som drabbas och det är inget som är tillåtet. Som barn har du rätt att få hjälp och det är superviktigt att få det! Jag tänker att du kan tipsa din kompis om att ringa till Bris för att få råd på tel nr 11611. Du kan också ringa dit för att själv få diskutera hur du kan hjälpa din kompis! Ett annat tips är att hon eller du pratar med någon vuxen som ni litar på. 

Moderator: Hej! Förra svaret skulle gå till Sanna, inte till Laila, vi ber om ursäkt Sanna!

Kevin: Om mamma och pappa bor i olika land vem bestämmer över barnet då?

Barnombudsmannen: Hej Kevin! Det bästa är förstås om föräldrarna försöker komma överens.Om det inte går beror det på hur lagstiftningen ser ut i de olika länderna. 

Anthony: Hu rmånga fattiga barn finns det i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej Anthony! På vår hemsida kan du hitta bra statistik, kolla på Max18! År 2012 så levde 19% av alla barn i ekonomiskt utsatta familjer. Samma år levde 2,7% av alla barn i familjer som fick socialbidrag under lång tid. 

Nelly: Hur många barnombudsmän finns det i världen och kommer det nya regler i barnkonventionen eller är det olika regler i olika länder eftersom det finns krig på vissa ställen?

Barnombudsmannen: Hej Nelly! I Europa finns det mer än 40 barnombudsmän. I världen finns det ingen siffra, men det är förstås fler! Barnkonventionen är lika i alla länder och det är bra. Det gör det tydligt att barns rättigheter ska gälla alla barn i hela världen. I barnkonventionen står det särskilt om barn som drabbas av krig.

Leo: Varför får inte barn vara med och bestämma vid skilsmässor?

Barnombudsmannen: Hej Leo! Du har rätt i att barn inte kan bestämma att föräldrarna ska bo ihop. Men som barn ska du få säga din mening om var du ska bo även om föräldrarna bestämmer. Kan föräldrarna inte komma överens så är det en domstol som bestämmer var barnet ska bo och då ska den lyssna på barnet.

Sandra: Vad tycker du om för julmat?
Barnombudsmannen: Hej Laila! Jag gillar köttbullar. Men också sill och julskinka. Vad gillar du?

Elis: Kan vem som helst gå till bup?

Barnombudsmannen: Hej Elis! Bup jobbar lite olika i olika delar av Sverige, men de brukar ha telefontid som man kan ringa på. Telefonnumer kan man hitta på 1177.se. Som barn är det superviktigt att få hjälp om man mår dåligt. Skolsköterskan, skolkurator eller en ungdomsmottagning kan hjälpa till så att man hittar rätt!

Natali: Varför finns det Instagram om nu utseendet inte är viktigt. Det ända folk gör är ju att ta kort på sig själva hela tiden och vil lbli gillade om man inte gör det är man töntig?

Barnombudsmannen: Hej Natali! Alla har rätt att bli behandlade med respekt. Att kränka eller mobba någon på nätet är otillåtet. För en tid sedan blev ungdomar dömda till höga böter för att de hade kränkt andra ungdomar på instagram.

George: Hur hjälper du barn som inte mår bra?

Barnombudsmannen: Hej Laila! Om vi får veta att ett barn far illa så måste vi berätta det för socialtjänsten som kan hjälpa barnet där barnet bor. Barn kan också ringa till oss på 020-231010. Det kostar inget och syns inte på telefonräkningen. Barnombudsmannen lyssnar på barn och säger till de som bestämmer vad vi tycker måste ändras för att barnkonventionen ska bli verklighet.

Moderator: Hej! Vi ser att fel namn dycker upp när vi svarar, vi beklagar!

Renee: Hur kan man ta reda på vem det är som mobbar en på nätet?

Barnombudsmannen: Hej Renee! Nätmobbning kan vara ett brott och polisen kan ha möjlighet att spåra vem det är som kränker. Om man är drabbad kan man kontakta polisen på tel nr 11414. 

Astrid: Jag vet att man inte får straffa barn men jag får inte ha min telefon hemma för jag bara håller på med den hela tiden vad säger du om det?

Barnombudsmannen: Hej! Föräldrar ska tänka på det som är bäst för barnet. Ibland kan det innebär att de behöver sätta gränser för hur mycket tid man använder till exempelvis elektroniska saker. Samtidigt är det förstås viktigt att man pratar om det. Kanske kan ni hitta en bra lösning tillsammans om när och hur du får använda din telefon?

Bella: Har du kontakt med alla skolor i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej! Vi är inte så många som arbetar hos Barnombudsmannen och det finns många skolor i Sverige. Men vi har skickat ut information om barnkonventionen till alla skolor.

Ann: Tror du att barnkonventionen ska bli lag på riktigt?

Barnombudsmannen: Ja, det tror jag!

Saga: När får man ta hand om sitt barnbidrag tycker du?

Barnombudsmannen: Hej! När du är 16 år så kan du få studiebidrag om du börjar i gymnasiet. Dina föräldrar måste då gå med på att du får det själv direkt till dig. Är du yngre så är det en god idé att diskutera i familjen vad pengarna behöver användas till. Det kan se olika ut i olika familjer.

Pixi: Är du feminist?

Barnombudsmannen: Hej! Att vara feminist betyder att man tycker att killar och tjejer ska ha samma rättigheter. Och det tycker jag!

Frida: Varför måste man vara utomhus varje rast, går du ut från ditt jobb varje rast?

Barnombudsmannen: Hej! Jag försöker komma ut... och det är klart att det är bra att få lite frisk luft...

Lovis: Hur kan du göra för att inte man ska mobbas på nätet?

Barnombudsmannen: Hej! Det finns en skarp lagstiftning som säger att det inte är okej med mobbning - inte på nätet heller. Nästa år kommer vi att ge regeringen en rapport som handlar om mobbning och vad man kan göra bättre. Vi har pratat med många barn som har gett oss bra tips! 

Moderator: Chatten är nu stängd, men vi fortsätter att svara på frågorna som vi har fått tills nu. Besök vår webbplats för mer information om kommande chattar. Tack för att ni var med!

Klara: Kan man få flytta till en kompis om man har det svårt hemma, eller får man inte bestämma sånt även fast kompisens föräldrar vill ta hand om en?

Barnombudsmannen: Hej! Om man har det svårt hemma, exempelvis för att föräldrar dricker eller slåss, så har man rätt att få hjälp. Socialtjänsten kan då bestämma att man ska få bo i ett annat hem, ett familjehem. Det kan då handla om att man får bo hos släktingar eller en kompis familj. Men man kan inte bestämma det själv.

Elsa: Min mamma och pappa är skilda och min pappa vill att jag ska följa med honom till thailand och fira jul fast jag inte vill men det är hans vecka då?

Barnombudsmannen: Hej! Föräldrarna ska tänka på vad som är bra för dig och lyssna på dina åsikter. Som barn kan du inte bestämma, men det är viktigt att du får säga din mening. Om de inte lyssnar kanske du kan skriva ett brev till din pappa eller prata med någon vuxen som du tror kan hjälpa dig att påverka dina föräldrar? 

Maja: Hur mycket tycker du att man ska få bestämma hemma?

Barnombudsmannen: Hej! Det beror ju på vad det handlar om och hur gammal man är. Alla ska förstås respektera varandra i familjen. Även om föräldrarna har ansvar för dig som barn så ska du få säga din mening.

Harry: Hur mycket får man spela dataspel om dagen? Min pappa säger att mer än en timme är farligt.

Barnombudsmannen: Hej! Föräldrarna har ansvar och måste ibland säga nej. Samtidigt så är det ju förstås viktigt att ni kan prata om saken och helst komma överens om vilka regler som ska gälla.

Moderator: Hej! Chatten är nu stängd.  Mer information om kommande och tidigare chattar hittar du här. Vi ses!