Läs chatten om rätten till din familj

Moderator: Välkomna till dagens chatt! Ni kan börja chatta nu!

Linnea: Om vi är fattiga vad gör jag då?
Barnombudsmannen: Hej! Kanske kan du och din familj få hjälp av socialtjänsten i den kommun där ni bor? Sök efter socialtjänsten och din kommun på nätet så hittar du info om telefonnummer med mera!

Dan: Kan ett barn gå till polisen och anmäla en mobbare?
Barnombudsmannen: Hej! Barn kan också anmäla till polisen om man är utsatt för ett brott. Det finns också hjälp att få från barn- och elevombudet, BEO. Dit kan man ringa på 08-58608000. beo@skolinspektionen.se

Mohamed: När kan ett barn få fängelse i Sverige vad har man då gjort?
Barnombudsmannen: Hej! Barn som är 15 år eller äldre och som döms för allvarliga brott kan dömas till fängelse. Men i de allra flesta fall så hamnar de barnen i sluten ungdomsvård på särskilda ungdomshem. De är också låsta men där finns personal som ska hjälpa barnet att inte begå nya brott.

Raja: Vilken makt har du som barnombudsman?
Barnombudsmannen: Hej! Jag kan tvinga kommuner, landsting och myndigheter att komma till oss eller att ge oss information. Men jag kan inte tvinga dom att göra som vi vill, vi måste ha bra argument! Sedan vet jag att regeringen och andra som bestämmer lyssnar mycket på det vi berättar. De vill veta vad barn säger till oss.

Laila: Vad tycker du är den viktigaste frågan för barn just nu?
Barnombudsmannen: Hej! Oj, svår fråga! Allt barn tar upp med oss är ju viktigt för just de barnen. Men precis nu är frågan som handlar om alla barn som är på flykt väldigt viktig.

Mimmi: Hur kan man ge julklappar till flyktingbarn?
Barnombudsmannen: Hej! Jag vet att det finns sådana insamlingar i flera kommuner. Kolla på nätet om det finns någon som du kan ge till där du bor!

Dina: Hur tar ni hand om flyktingbarnen har de också rättigheter?
Barnombudsmannen: Hej! Flyktingbarn har samma rättigheter som alla andra barn i barnkonventionen. Barn som har sökt asyl har rätt att gå i skola och att få sjukvård. Just nu möter Barnombudsmannen många barn som precis har kommit till Sverige. Vi lyssnar på deras synpunkter och vi ger information.

Huge: Hej jag har en fråga om förskolan. Kan ni hjälpa mig?
Barnombudsmannen: Hej! Ställ din fråga så får vi se!

Jon: Vad gör man om man får olämpliga bilder skickat till sig ringer man till polisen eller Bris?
Barnombudsmannen: Hej! Är det bilder som kan vara olagliga så är det bra att ringa polisen på 11414. Är du osäker kan du alltid ringa och fråga. Bris kan man också alltid ringa till som barn på 116111. Bris kan ge dig råd. Du kan också ringa till oss på vår barntelefon 020-231010.

Vilma: hej jag har hört att det finns flyktingbarn som tappat bort sin familjk på väg till Sverige. är det sant? Hur hjälper man dom att hitta sin familj igen?
Barnombudsmannen: Hej! Ja, tyvärr stämmer det. Barnen och deras familjer kan då få hjälp med familjespårning via Röda Korset.

Felix: Mina föräldrar bråkar hela tiden. vad ska jag göra för att få dom att sluta?
Barnombudsmannen: Hej! Jag tänker att du säkert redan har sagt till dom hur du känner. Ibland kan det hjälpa om man skriver ett brev till sina föräldrar och berättar hur man tänker och tycker som barn. Kanske finns det också någon vuxen i din närhet som du kan vända dig till för att få råd och stöd? Handlar det om våld så är det viktigt att du vet att inget barn ska behöva ha det så. Då finns hjälp att få både för dig och dina föräldrar. Du kan ringa socialtjänsten i kommunen och fråga mer.

Sara: Får man adoptera bort svenska barn?
Barnombudsmannen: Hej! Det är inte så vanligt med adoptioner av svenska barn. Men det händer. Då krävs också oftast att de biologiska föräldrarna också går med på det.

karl: varför kan man lita på er om man kan det?
Barnombudsmannen: Hej! Vi har tystnadsplikt och sekretess. Det betyder att vi inte får berätta för någon annan om vad just ett barn har sagt. Däremot måste vi berätta för socialtjänsten om ett barn blir slaget hemma eller på annat sätt har det väldigt dåligt på annat sätt. Då behöver ju det barnet få hjälp!

bebbe: Vad händer när barnkonventionen blir lag?
Barnombudsmannen: Hej! När barnkonventionen blir lag så tror jag att vi kommer att se skillnad precis som de gjorde i Norge. Då blir barnkonventionen viktigare för domstolarna. När nya lagar ska skrivas så blir det också viktigare att jämföra med barnkonventionen. Och jag tror också att alla som arbetar med barn kommer att bli bättre på att lära sig om barnkonventionen.

Agnes: Vad gör en barnombudsman?
Barnombudsmannen: Hej! Lyssnar på barn och ungdomar. Det är det viktigaste. Sedan påverkar vi de som bestämmer i Sverige så att de blir bättre på att lyssna på barn och respektera barnkonventionen.

Malte: Får alla barn som flyr till Sverige gå i skolan?
Barnombudsmannen: Hej! Ja, alla barn som bor i Sverige har rätt att gå i skolan. Sedan är ett problem att det ibland kan dröja länge innan barnen får börja i skolan.

Teo: Måste man bo varannan vecka om föräldrar är skilda?
Barnombudsmannen: Hej! När man är barn så bestämmer föräldrarna mycket i ens liv. Men föräldrarna ska lyssna på barnet och ta hänsyn till det barnet tycker och tänker. Ju äldre man blir desto mer ska man få bestämma själv.

Renate: Mina föreldrar skillde sej. Jag träffar aldrig min pappa. Varför då?
Barnombudsmannen: Hej! Det är viktigt att föräldrarna får veta vad man tänker som barn. Kanske har du redan sagt detta? Kan det hjälpa om du skriver i ett brev hur du känner och tänker? Även om det är föräldrarna som bestämmer hur de vill göra efter en skilsmässa så är det viktigt att dina åsikter som barn hörs. Kanske kan det hjälpa dig om du får diskutera din situation med någon vuxen du känner förtroende för? Det kan också vara bra att ringa till Bris som lyssnar på barn. De har 116111.

Sascha: Kan man hitta vem som mobbar på nätet? Vad gör ni åt nätmobbing?
Barnombudsmannen: Hej! Ibland kan polisen spåra vem som mobbar på nätet. För några år sedan var det en rättegång om mobbning på instagram. De fick de ungdomar som hade mobbat betala mycket böter till den som hade drabbats. Vi har i vår senaste rapport till regeringen tagit upp mobbning - både IRL och på nätet. Vi tycker att det är viktigt att barn som kränks och mobbas snabbt kan få hjälp.

sune: Får jag bestämma om jag inte vill träffa min mamma?
Barnombudsmannen: Hej! När man är barn så ska föräldrarna tänka på vad som är bäst för en. De har rätt att bestämma en hel del. Men de ska lyssna på dina åsikter och ju äldre du är desto mer ska du få att säga till om. Som barn har man alltid rätt att få hjälp om man har det dåligt hemma. Om man tänker att ens förälder inte är bra för en exempelvis för att de dricker mycket eller är våldsamma så är det viktigt att man ber om hjälp. Då kan man ringa till socialtjänsten där man bor. Man kan också prata med en kurator på skolan eller med någon annan vuxen som man litar på.

Sally: Vad är det viktigaste för barn i Sverige? Är det skillnad i världen för barn?
Barnombudsmannen: Hej! Jag tänker att det nog är olika för olika barn. Men något som nästan alla barn säger till oss är att det är viktigt att vuxna lyssnar och att man får säga vad man tycker som barn,

KOnrad : Hur länge bestämmer mamma och pappa över mig?
Barnombudsmannen: Hej! Man är barn tills man är 18 år enligt både barnkonventionen och svensk lag. Det betyder att föräldrarna har ansvar för dig. Men ju äldre du blir desto mer ska föräldrarna lyssna på dig och du får mer och mer att säga till om. På vår hemsida kan du hitta mer om vad du får göra/bestämma vid olika åldrar. Se på våra sidor för dig under 18.

Klara: Varför är det krig?
Barnombudsmannen: Hej! Jag ställer ofta samma fråga. Tyvärr finns det nog inte något bra svar. Det man önskar är att länder precis som människor kunde prata och diskutera istället för att använda våld.

Ebba: Mina föräldrar är osams om julen. Jag måste åka mellan de på julafton. Jag vill vara hos mormor
Barnombudsmannen: Hej! Det låter som du har många frågor. Vi får många samtal som handlar om när man har föräldrar som inte kommer överens. Du får väldigt gärna ringa eller mejla till oss. Vår barntelefon har 020-231010. Det syns inte på telefonräkningen om man ringer till oss och samtalet är gratis.

Kenzo: Jag får inte vara med min bästa kompis för mina föräldrar för de tycker att han ljuger vad ska jag göra?
Barnombudsmannen: Hej! Jag tänker att det är viktigt att dina föräldrar lyssnar på dig och dina tankar om detta. Dina föräldrar har förstås ett ansvar för dig och ditt bästa. Det är dock jätteviktigt att föräldrar lyssnar så att man som barn kan förstå varför de bestämmer på ett visst sätt. Det de bestämmer ska vara till ditt bästa.

Krisse: Jag känner en kille som snattar vad ska jag göra?
Barnombudsmannen: Hej! Det kan vara svårt att veta saker om sina kompisar som handlar om att de gör fel eller mår dåligt. Du ska inte behöva vara ensam om detta. Kan du prata med dina föräldrar om detta? Eller finns det någon annan vuxen du litar på? Jag tänker att din kompis ju behöver hjälp att sluta. Snatteri är ett brott och det kan få negativa konsekvenser för din kompis.

sofia: Om en ensamstående förälder inte har pengar till ett busskort. Kan socialen då säga att barnet ska gå till skolan sträcka över en mil om dagen. Barnet har haft problem med sina fötter sedan födseln och har opererats flera gånger i fötterna.
Barnombudsmannen: Hej! Jag tycker att det låter fel när jag läser det du skriver. Det är viktigt att de som bestämmer detta lyssnar på barnet och får all information om hur barnet har det. Du kan kanske få råd av Skolverket på deras upplysningstjänst 08-52733200.

Janne: Var bor alla tiggare som finns i Sverige?
Barnombudsmannen: Hej! Ingen lätt fråga. Det vet inte jag. Men det finns nog hemlösa personer överallt i vårt land.

Bibbi: Vad gör alla flyktingbarn som inte går i skolan?
Barnombudsmannen: Hej! De barn jag möter just nu som ännu inte har fått börja i skolan berättar att de har det väldigt tråkigt. De längtar efter att få lära sig något och få nya kompisar. De vill också gärna få sporta, spela fotboll eller annat som de gillar.

Bonnie: Kan inte du bestämma att alla flyktingar får en julklapp eller är det statsministern som bestämmer sånt?
Barnombudsmannen: Hej! Tänk om jag kunde bestämma det! Jag tror att vi alla får hjälpas åt och göra vad vi kan så att alla barn i Sverige får en julklapp!

Tina: Kan man få hjälp av dig om man mår dåligt?
Barnombudsmannen: Hej! Jag och alla som jobbar hos Barnombudsmannen tycker att det är jätteviktigt att lyssna på barn. Vi försöker lyssna och svara på frågor. Ofta vet vi var man kan få mer hjälp som barn! Om man som barn blir slagen eller har det väldigt dåligt så kontaktar vi också socialtjänsten i den kommun barnet bor så att barnet kan få hjälp där. Det finns också många andra vuxna som är specialister på att hjälpa barn som har det svårt. Jag tänker på kuratorn på skolan eller på Bris hjälptelefon 116111.

Jesper: Vad är diskriminering?
Barnombudsmannen: Hej! Diskriminering är till exempel om en tjej blir sämre behandlad än en kille bara för att hon är tjej. Det kan också vara att ett barn med funktionsnedsättning blir sämre behandlad på grund av sin funktionsnedsättning. Det finns andra exempel också. Läs mer på Diskrimineringsombudsmannens hemsida www.do.se

Sandro: Vad menas med rätten till en familj och varför är det annorlunda för flyktingbarn är de mindre värda i Sverige?
Barnombudsmannen: Hej! Med det menas att barn inte ska skiljas från sina föräldrar mot deras vilja utom när det är till barnets eget bästa. Barn har också rätt att ha kontakt med en förälder som exempelvis är i fängelse. Självklart får det dock inte vara dåligt för barnet. Flyktingbarn har också rätt att få hjälp med att spåra sina föräldrar. Om ett ensamkommande barn har fått stanna i Sverige så kan barnet ibland få rätt att återförenas med sina föräldrar i Sverige om föräldrarna hittas. Det gäller dock inte alltid, ibland kan man kräva att barnet återförenas i hemlandet.

Totte: Jag vågar inte fråga chans på en tjej jag är kär i. Hur ska jag göra?
Barnombudsmannen: Hej! Det var länge sedan jag var i din situation. Kanske kan dina kompisar ge dig bättre råd? Men kanske kan du försöka hitta på saker som gör att du och tjejen gör saker tillsammans och då märker du kanske om hon gillar dig?

Moderator: Chatten är nu stängd. Välkomna att chatta med oss igen nästa år. Tack för att ni var med!