Läs chatten om rätten till din identitet

25 september 2012

Alexandra: När svenska barn aktivt förhindras av en norsk myndighet att återvända till sitt hemland, har då den Norska myndigheten begått ett brott mot barnkonventionen? Hur anmäler man ett sådant brott? Barnkonventionen är inskriven i norsk grundlag, men som jag förstår det inte i svensk grundlag. Har Sverige som barnens hemland någon skyldighet att försöka hjälpa barnen att återvända till hemlandet när dom uttalat att dom vill till Sverige? Var hittar man i sådana fall en sådan lagtext? Tack på förhand.

Barnombudsmannen: Hej Alexandra!
Din fråga är svår att svara på då det krävs mer information. Mejla gärna  så ska vi försöka svara.

Till Fredrik Malmberg: hej var för skaman inte skoja om den ena tycker inte att detär kul?

Barnombudsmannen: Hej! Du svarar ju nästan själv på frågan, eller hur? Om någon annan inte tycker att det är kul så är det inte särskilt snällt att skoja på det sättet. Tänk efter hur du själv vill bli behandlad!

Till Fredrik Malmberg: vi fick inte vara med på fotbollen för att kardan sa att vi var för dåliga.

Barnombudsmannen: Hej! Är kardan din tränare? Hur som helst så ska även fotbollsföreningar bry sig om barnkonventionen, det har riksidrottsförbundet bestämt. Det betyder att barn ska behandlas med respekt. Alla kan förstås inte kräva att spela jämt, men tränaren ska behandla dig och dina kompisa rättvist. Och är du yngre är det viktigt att lära sig mer än att vinna matchen.

Moa: Mina kompisar sejer att jag ska sluta vara som en kille. Jag är en tjej men gillar killsaker. Vad tycker du jag ska göra?

Barnombudsmannen: Hej Moa!
Bra att du är modig nog att vara som du själv vill. Jag tycker att dina kompisar gör fel som inte låter dig vara som du vill. Alla är vi olika och det är tur det! Om det inte hjälper att prata med kompisarna så tycker jag att du ska prata med en vuxen som du litar på och be om stöd.

Mimmi: Hej! Varför har vi inte skoluniformer i Sverige, då skulle inte så många bli mobbade för sina kläder, vad säger du barnombudsmannen?

Barnombudsmannen: Hej Mimmi!
Tyvärr är det nog inte så lätt! Jag har bott med mina barn i Uganda och där hade alla skoluniformer men det fanns mycket mobbning ändå. Den som vill vara elak kan alltid hitta "saker" att retas om. Det viktiga är att skolan aldrig aldrig accepterar mobbning och att alla elever vet vad de ska göra om de själva eller någon kompis blir mobbad.

klass 1 och 2 K: Hur ska man göra för att få vara den man vill?

Barnombudsmannen: Hej!
Det handlar mycket om självförtroende och att skolan är tydlig med att vi är olika som människor och att det är bra att vi inte alltid ser lika ut eller tycker lika.

Feffe: Måste jag heta det som mamma och pappa har bestämt?

Barnombudsmannen: Hej Feffe!
Om du vill byta namn så måste dina föräldrar godkänna det så länge du är under 18 år. När du själv blir vuxen kan du byta namn om du vill!

Till Fredrik Malmberg: HEJ!!! Jag fick inte vara med för att de ville leka själv.

Barnombudsmannen: Hej!
Det låter inte kul. Fanns det någon vuxen du kunde prata med? Det borde det göra!

Pär: Hej! Jag är en kille på 14 år som är väldigt intresserad av Manga och Japan. Jag skulle gärna vilja åka dit för jag har sett ett program på TV där gäng sammlas i parker och klär ut sig i fantsifulla kläder, typ klänningar och perruker och så. Jag bor i en liten stad och vågar inte göra det här. Hur ska jag övertyga mina föräldrar att åka dit.

Barnombudsmannen: Hej!
Det låter som att du har ett starkt intresse för den japanska kulturen! Spännande. Inte alltid lätt att våga vara annorlunda i en liten stad. Men viktigt att vara den man är. Tycker du ska försöka prata med dina föräldrar i alla fall!

Karin: Hej! Jag har en fråga: Jag hatar mitt namn, det är så fult. Kan jag byta namn eller måste jag fråga mina föräldrar först?

Barnombudsmannen: Hej Karin!
Ja, dina föräldrar måste ansöka om namnbyte åt dig om du är under 18 år. Samtidigt så tänker jag att du alltid så länge kan välja att kalla dig för något annat, ett smeknamn eller liknande om du inte trivs med ditt namn.

"2V och 2S: Vad ska man göra om amn ser några bråka?

Barnombudsmannen: Hej!
Man kan alltid fråga vad det handlar om. Är det barn på skolan kan du också prata med en vuxen.

"2V och 2S: Får man se ut som man själv vill?

Barnombudsmannen: Ja! Enda undantaget är om man har kläder som uppmanar till hat mot andra.

Till Fredrik Malmberg: Tack hälpen jag ska göra det så fårt jag kan.

Barnombudsmannen: Tack själv! Lycka till!

"2V och 2S: Vad ska jag göra för att sluta slå andra?

Barnombudsmannen: Vad modig du är som vågar berätta! Bara det att du tänker så här visar att du har kommit långt! Jag tycker att du ska prata med någon vuxen du litar på om hur du tänker och vilken hjälp du kanske vill ha.

Enjapenja: vad ska man göra om man inte får säga det man har att säga?

Barnombudsmannen: Hej! Ibland kan det vara bra att skriva. Är det någon vuxen som inte lyssnar kan det hjälpa att skriva ett kort brev.

Miniräkan: Hej Fredrik! När du är på jobbet, jobbar du ensam du eller har du folk somm hjälper dig?? Jag tror att det är folk som hjälper dig men det heter ju liksom Barnombudsmannen.

Barnombudsmannen: Hej Miniräkan!
Du har rätt. Vi är ca 25 personer som arbetar här hos Barnombudsmannen. Jag är barnombudsman men utan alla andra som jobbar här skulle vi inte kunna göra allt det vi gör!

Rass: Hej jag undrar om vad du och dina kolegor gör om ni får reda på om någon familj slår sina barn

Barnombudsmannen: Hej Rass!
Det händer att vi får brev, mejl eller telefonsamtal som handlar om att barn blir slagna. Det är alltid oacceptabelt. Om vi vet vem barnet är så anmäler vi det till socialtjänsten där barnet och familjen kan få hjälp.

Benjamin Nillssoon: Hellu! År det inte svårt att skriva till allihopa?

Barnombudsmannen: Jo, men roligt!

Carella: Jag har berättat vem jag gillade för mina kompisar, vi lovade att inte säga något. Sen när vi spelade king några dagar senare så stog dom och skrek ut det till alla och jag gillade inte han ens längre så nu tror alla att jag gillar honom. Vad ska jag göra? Jag har sagt sluta men dom fortsätter... Det har hänt innan.

Barnombudsmannen: Hej Carella!
Låter inte särskilt snällt, tycker jag! Om dina kompisar hade satt sig in i din situation så tror jag att de hade förstått att det inte är schysst.

Klass1 S: Klass 1 S Får alla barn i Sverige mat?

Barnombudsmannen: Hej Klass 1 S!
Alla barn har rätt att få äta sig mätta. Men så är det inte alltid, inte ens i Sverige. Men det finns hjälp att få. Om vuxna får veta att barn inte har det bra hemma så måste de göra något.

Klass1 S: Klass 1 S Hur många barn känner barnombudsmannen?

Barnombudsmannen: Hej!
Vilken spännande fråga! Jag vet inte hur många barn som vet om oss. Men sist vi kollade var det fler barn som kände till barnombudsmannen än antalet barn som visst om att det fanns en barnkonvention. Tycker dock att alla ska få veta!

Till Fredrik Malmeberg: hej

Barnombudsmannen: Hej på dig!

1337 OP: Har du kompisar/kolegor som hjälper dig ?

Barnombudsmannen: Ja annars vore det svårt!

Gummibjörnen: Säg hej Fredrik :)

Barnombudsmannen: Jag säger alltid hej!

Lillifee: Mamma bestämmer vilka kläder jag ska ha. När får jag välja? Jag är 12 år.

Barnombudsmannen: Hej Lillifee!
Det är förstås viktigt att föräldrar lyssnar på sina barn. Barn vet ju vad de tycker om och vad som känns bekvämt. Ju äldre barn blir desto mer ska föräldrarna låta barn få bestämma. Samtidigt kan ju inte ett litet barn få klä sig i kortarmad tröja och gå ut på vintern, eller hur..?

Miniräkan: Är det stressigt på jobbet?

Barnombudsmannen: Ja, och nästan alltid viktiga saker att göra.

Gerra: Fanns det en barnombudsman när du var liten.

Barnombudsmannen: Nej, det gjorde det inte. Tyvärr!

Adrian: Varför är jag inte lika speciell som andra , jag länner mig untanför! Vad ska jag göra?

Barnombudsmannen: Hej!
Det är väldigt viktigt att du är dig själv. Och sen vet jag som har pratat med många barn att nästan alla ibland känner precis som du.

hasse: hej är det många barn i sverige som blir slagna

Barnombudsmannen: Hej, Sorgligt nog är det alldeles för många barn som blir slagna fortfarande. Även om det har blivit mycket bättre, allt fler föräldrar vet att det är förbjudet att slå barn.

Kajsa: ibland känner jag mig ledsen och utanför vad ska jag göra?

Barnombudsmannen: Hej Kajsa!
Det är inte roligt att känna sig utanför. Finns det någon vuxen du litar på som du kan prata med? Lyssnar din lärare på dig?

Anki: När min kompis är med vissa i klassen så blir hon en annan person. Vad ska jag göra?

Barnombudsmannen: Hej Anki!
Ibland kan det hjälpa att i lugn och ro prata med sin kompis om hur man känner när hon/han gör på det sättet.

"2V och 2S: min storebror slår mig hela tiden. Vad ska jag göra?

Barnombudsmannen: Hej!
Det är viktigt att du berättar för dina föräldrar. Att bli osams som syskon är ju inte ovanligt och det behöver inte heller vara fel, men det är viktigt att vuxna är tydliga med att man inte ska slåss. Respekt för varandra behövs även i familjen!

Fotboll klass 1 =) !!!!!!: Jag är jätte bra vad ska jag göra

Barnombudsmannen: Låter roligt! Fortsätt ha gott självförtroende och njut av att du/ni kan locka andra barn att lära sig fotboll!

svene: vad ska jag göra om min lillebror slår mig och jag vill slå han?

Barnombudsmannen: Hej! Försök tänka på trafikljuset och tänk röd signal när du vill slåss. Det är bättre att du med ord försöker beskriva vad du känner och tänker!

ameliasen: hej jag gillar en kille väldigt mycket men mina kompisar gillar inte honom vad ska jag göra?

Barnombudsmannen Hej ameliasen! Det viktiga måste ju vara hur du själv känner, ellerhur? Berätta för dina kompisar att han är viktig för dig och att de - om de är bra kompisar - får respektera det.

Smileeeee: hej! vad gör man om man inte får mat?

Barnombudsmannen: Hej Smileee! Det låter inte bra. Får du inte tillräckligt med mat hemma - prata med någon vuxen du litar på. Får du för lite skolmat - prata med din lärare!

dsfs: Alla barnen hette Sven förutom Pär för han hette greta

Barnombudsmannen: Schysst att Pär får vara som han vill!

"2V och 2S: Några killar i tvåan låter en kille inte vara med. Hur ska vi göra för att han ska få vara med?

Barnombudsmannen: Hej! Vad bra att ni är uppmärksamma! Om det inte hjälper att prata med killarna tycker jag att ni ska prata med en lärare.

Otto Bernad: Tjabba Fredrik, jag gillar spenat, men ingen tkr om det i min klass, vad ska jag göra? ;/

Barnombudsmannen: Hej Otto! Då tycker jag att du ska äta spenat!

I'm =(: vad gör du om man blir mobbad?

Barnombudsmannen: Hej! Det är inte okej med mobbning! Om man blir det så måste skolan göra allt den kan för att stoppa mobbningen. Och hjälper inte det finns det ett särskilt barn- och elevombud vid Skolinspektionen som kan hjälpa till!

basse: fotboll <3

Barnombudsmannen: Okej!

PS3 spelare: jag har inget mellan namn så jag gjorde mitt eget. jag har sakt det till mina föreldrar. men är det officelt om dom säger ok till det

Barnombudsmannen: Hej! För att det ska bli officiellt måste de anmäla om namnbyte.

Miss Blue: Hej Är det vanligt att föreldrar slår sina barn?

Barnombudsmannen: Hej! Det händer att föräldrar slår sina barn. Då ska barnen veta att det inte är okej och att det aldrig är barnets fel.

Enjapenja: svarar du på alla frågor?

Barnombudsmannen: Jag svarar så snabbt jag kan!!

Abbedabbe: Har du nåt tips för man nte ska bli arg när man inte får som man vill?

Barnombudsmannen: Tänk på trafikljuset och tänk efter... Om du blir så där jättearg, tänk på röd signal och stanna upp och tänk efter...

Kristina: Heej! Jag är kristen och går i kyrkan, vissa retar mig för det. dom tycker att det är töntigt och konstigt. Och dom säger ord och saker som inte är sanna om mig och min kyrka. Vad ska jag göra för att dom ska sluta???

Barnombudsmannen: Hej Kristina!
Du har rätt att tro och tycka som du vill. Det ska de andra barnen respektera. Prata med en vuxen du litar på om de inte slutar.

Carella: min mamma skriker på mig otroligt ofta utan anledning, vad ska jag göra?

Barnombudsmannen: Hej! Jag tänker att föräldrar ofta mår bra av att få höra hur det känns när man är barn och föräldrar skriker. Ett sätt är att skriva ett litet brev till sin mamma där man förklarar.

Enjapenja: tycker du ditt jobb e kul?

Fredrik Malmberg: Ja!

Grabben: gissa vad jag heter

Barnombudsmannen: Haha!

Kajsa: vina venner slår mej!!!!!!!!!!!!!!!!! HJÄLP

Barnombudsmannen: Hej! Inte alls bra. Du behöver prata med en vuxen som kan hjälpa dig att få stopp på detta. Det går också att ringa till Bris hjälptelefon 020-231010.

Abbedabbe: Vad gör du när du inte jobbar?

Barnombudsmannen: Då sportar jag.

FFFlufis: vad gör man om skol maten smakar bajs för det är bajs?

Barnombudsmannen: Har ni något elevråd? Brukar ni få svara på enkäter om vad ni tycker om skolmaten?

Enjapenja: om man blir mobbad i skolan, vad ska man göra då?

Barnombudsmannen: Hej, Det är inte okej. Prata med någon du litar på! Kompis eller vuxen!

Smileeeeee: hur gammal är du?

Barnombudsmannen: 45

André: Hej e det baradu som skriver

Barnombudsmannen: Japp

Olle: Hur länge har denna chatten funnits???

Barnombudsmannen: Ett år

Hanna: Hej! Jag är kär i en kille i klassen, men han är ganska blyg. Vi har varit ihop men nu vet jag inte om vi är ihop längre och det vet inte han heller, vad ska jag göra? Vi har inte ens kramats än fast vi har varit ihop väldigt länge, vad ska jag göra?

Barnombudsmannen: Hej Hanna!
Kan du prata med killen om hur du tänker och känner?

gabbe: jag är alltid ensamm på rasterna, vad kan jag göra?

Barnombudsmannen: Hej! Kan du prata med någon vuxen eller någon kompis?

Beata: hej! hur länge har du jobbat som barnombudsmannen

Barnombudsmannen: 4 år nu!

Moderator: Hej! Vi kommer att stänga av chatten snart, så ställ din sista fråga!!

P12 and i know it: vad är din favorit mat

Barnombudsmannen: Pasta

Enjapenja: jag e jätte lång! E det konstigt?

Barnombudsmannen: Nej

Kristina: Tack för att du svarade! jag har en till fråga! Min Mamma och jag bråkar väldigt mycket! Vad ska jag göra för att få ett stopp på det här???

Barnombudsmannen: Hej Kristina!
Vad modig du är som berättar. Finns det någon vuxen där du bor som du litar på och som du kan prata med? Bris har också en telefon som du kan ringa till 020-231010. Socialtjänsten i kommunen ska också hjälpa barn och deras familjer. Numret dit hittar du i telefonkatalogen.

Abbedabbe: Vad ska man göra om man blir mobbad och det finns ingen vuxen i närheten?

Barnombudsmannen: Hej! Mobbning är inte okej. Som du skriver så kan det ofta hända när vuxna inte ser. Men skolan har alltid ansvar att stoppa mobbning. Försök prata med en vuxen på skolan. Hjälper inte det så kan du ringa barn- och elevombudet vid Skolinspektionen. 08-58608000.

Miss Blue: Jag ha pressis börjat i en ny klass och känner mig lite osäker, vad ska jag göra?

Barnombudsmannen: Hej! Många barn berättar om precis just det du känner. Var dig själv! Kanske kan du också prata med din lärare om hur du känner. På en del skolor får nya barn alltid en fadder, en annan elev som hjälper till att göra att man känner sig trygg.

Miniräkan: hur många barn finns det i sverige?

Barnombudsmannen: Ca 2 miljoner! Läs mer på vår sida med barnstatistik - Max 18!

hugge 123: Hej! Om det är någon i klassen som är jätte jobbig och kanske har ADHD. Lärarna säger att man inte ska bry sig. Vad kan man göra och har han ADHD då. Vilket svar som hälst är bra

Barnombudsmannen: Hej!
Jag tror man ska göra precis som du gör nu, att prata om det. Då kanske man bättre förstår hur man kan göra så att det blir okej för alla i klassen.

bok: om min kompis slår mig var ska jag mig?

Barnombudsmannen: Inte okej! Kan du prata med dina föräldrar? Någon lärare? Ingen ska behöva bli slagen!

Smileeeeee: hejhej! Detta va kul! hoppas du gör det igen!:)

Barnombudsmannen: Absolut, nästa chatt är den 25 oktober! Välkommen då också!

Beata: kan inte du stoppa utvisningen av Haddile

Barnombudsmannen: Hej! Som barnombudsman kan jag inte bestämma det. Men jag kan prata med Migrationsverket om hur de tänker kring barnkonventionen. Och det ska jag göra!

kalas tjejen: hej jag berätta en personlig sak för min BFF och hon låva att inte säga något till men det gorde hon endå och hon fick den andra personen att låva att inte säga det till mig mendet jorde hon och det var helt ok men att min BFF sa det till en annan kompis var inte ok... jag är väldit synd hon gorde mig besviken så jag vill inte berätta fler saker för hennne.

Barnombudsmannen: Tyvärr sviker kompisar ibland och det gör ont. Om kompisen förstod hur ont det gör kanske hon/han skulle låta bli att göra om det och be om ursäkt.

ÅK 3 Skepplanda: Jag känner mig kränkt ibland. Oftast är det om någon säger att det jag har är fult. Det är jobbigt att prata om när man känner sig kränkt... det är tråkigt att höra att man har fel kläder, eller fel färg. Ibland säger någon att mina kläder inte passar ihop. Ibland blir man retad för att man har glasögon. När man får en sänkning så känns det i hela kroppen. Vad gör man när detta händer? Man kan säga likadant tillbaka? Nej det är inte bättre att svara: det tycker inte jag. Annars går man till en fröken. En del säger att man ritar fult och sånt. Det känns dåligt att höra sånt. Vad gör man då? Man säger sluta. Det är bra om man vågar säga till den som kränker att man blir ledsen. Jag blir retad för att jag tycker om Star Wars. Det känns dåligt att höra. Det händer i klassrummet ibland och i bamba och i skogen. Ibland har jag sagt något tillbaka; sluta eller så. Ibland kommer någon och bara rycker tag i mig, eller puttar ller petar på mig. Det är nästan ingen i klassen som tycker om det. Men det händer ofta ändå. En gång gick jag i korridoren och så sparkade en kompis mig på benet. Då frågade jag varför han gjorde så. Svaret blev att det bara råkade hända. Det är viktigt att säga förlåt direkt efter. Om någon säger förlåt så får man lyssna.. Ett förslag var att alla skulle säga förlåt till varandra i klassen, och att vi börjar om från början och är vänner. Ingen ska behöva bli påhoppad eller kränkt av någon annan.

Barnombudsmannen: Hej! Många kloka tankar! Jag håller med dig om att ingen ska behöva bli påhoppad eller kränkt. Viktigt att skolan jobbar med frågor som detta och att alla barn kan känna sig trygga.

Räkan: Hej! Min hund håller på att dö! Hur ska jag göra för att lugna mig jag är jätte ledsen!

Barnombudsmannen: Hej! När någon man tycker mycket om håller på att dö så behöver man prata om det. Det gör ont och man blir väldigt ledsen. Det är ok att känna så.

Moderator: Hej allihopa! Chatten är nu stängd. Ni är välkomna att chatta igen med Fredrik Malmberg, barnombudsman, den 25 oktober klockan 10 till 11.

Smileeeeee: hej! Om en vuxen inte lyssnar på en, men man har skrivit brev och sånt, vad ska man göra? och om man har pratat med en annan vuxen? Jag är inte utsatt men om?

Barnombudsmannen: Hej! På många skolor finns det en skolkurator som man kan prata med. Det kan också vara bra att bolla tankar och idéer med någon vuxen på Bris barntelefon.

Carella: hej då :)

Barnombudsmannen: Hej då!

Musse pigg: Jag har skrivit 10 frågor och du har nt svarat på någon...

Barnombudsmannen: Hej! Har inte sett några frågor från Musse pigg... Kanske har de inte kommit fram? Pröva igen på nästa chatt!

Barnombudsmannen: Stort tack för många viktiga frågor! Nästa chatt är 25 oktober. Det går alltid bra att ringa och skriva till Barnombudsmannen. Läs mer på vår hemsida barnombudsmannen.se