Läs chatten om rätten till fritid

19 februari 2014

Moderator:
Chatten är nu öppen! Fredrik Malmberg har fåt förhinder men vår medarbetare Anna Karin kommer att chatta med er. Välkomna!!

Alias: Hej! Jag har ett jättefult namn som jag blir retad för hur gör jag för att byta namn?

Anna karin: Hej Alias!

Det är inte okej att reta någon på något sätt. Om man vill byta namn finns information om hur man gör på Skatteverkets hemisida. Du kan inte bestämma det själv utan måste prata med dina föräldrar.

Jonas: Hej Fredde! När tycker du att man ska få ta hand om sitt eget barnbidrag?

Anna karin: Hej Jonas!

Det finns inga enkla svar på din fråga. Det är något som du behöver prata om med dina föräldrar. 

Sandro: Hej! Är inte spela spel på datorn kultur tycker du det tycvker inte mina föräldrar.

Anna karin: Hej Sandro!

Kultur kan vara många olika saker såsom film, böcker, teater eller att spela spel.

Ella: Hej Bo! Jag känner en tjej som fick rakblad i alla hjärtans dag present av sina mobbare. Varför gör inte Sverige nåt ordentligt mot mobbing. Det verkar som man får bete sig hur som helst i skolan utan att vuxna gör nåt. Vad tänker du göra?

Anna karin: Hej Ella!

Det är aldrig okej med mobbning eller kränkningar i skolan. Det är bra om tjejen du beskriver eller någon annan berättar för någon vuxen om det som hänt. Vuxna i skolan har ett ansvar för att motverka och stoppa mobbninig i skolan. Barnombudsmannen jobbar mycket med den frågan och kommer att prata med barn och unga under året om hur vi ska kunna stoppa mobbning och vad som måste göras.

Sarah: Jag vet om att två killar i min skola snattar på rasten, de skryter om det vad tycer du att jag ska göra åt det ska jag berätta för någon vuxen?

Anna karin: Hej Sarah!

Det är bra om det finns någon vuxen som du har förtroende för som du kan vända dig till och prata med om det här. Kanske behöver killarna hjälp för att sluta snatta.

Sigge: Varför är inte muser och teatrar gratis för barn m det nu är viktigt

Anna karin: Hej Sigge!

Det är en bra fråga du ställer. Det är viktigt att alla barn har möjlighet att gå på muséer och teatrar om de vill. På vissa ställen är det gratis och på andra kan det vara ett lägre pris för barn. Du kan titta på deras hemsida för att se hur det ser ut där du bor. 

Laila: Hej hej! När får man åka tunnelbana själv iSverige?

Anna karin: Hej Laila!

Det finns ingen åldersgräns för när man får åka tunnelbana själv. Men det är viktigt att man pratar med sin föräldrar om när man kan åka på egen hand.

Jimmy: Hur mycket pengar ska man få i fickpeng när man är 11 år?

Anna karin: Hej Jimmy!

Det är något som man kan prata om med sina föräldrar. Det varierar ju så klart mycket och det beror på vad det ska räcka till.

Jimmy: Hej! När Får man jobba och tjäna pengar?

Anna karin: Hej Jimmy!

Det finns regler för detta på Arbetsmiljöverkets hemsida. Huvudregeln är att man inte får jobba medan man går i grundskolan men lättare arbete som barnvakt eller trädgårdsarbete kan man göra från 13 års ålder.

Tore: Jag vill byta klass för alla mina kompisar går i en annan klass än min hur ska jag göra?

Anna karin: Hej Tore!

Det är skolan som bestämmer i vilken klass man ska gå. Har du försökt prata med dom om att du vill byta klass? Det är viktigt att man trivs i skolan.

Hillevi: Hur många barn mobbas i Sverige. Vad gör du åt det?

Anna karin: Hej Hillevi!

Skolverket har räknat på det och sett att ungefär 6% av eleverna i årskurs 4-9 är utsatta för mobbning.

Hanna: Jag har inga kompisar men jag är inte mobbad hur får man kompisar?

Anna karin: Hej Hanna!

Jag tycker att du ska prata med någon vuxen som du litar på så kan ni tillsammans fundera kring vad man kan göra, till exempel se om det finns någon fritidsgård eller förening där man kan träffa kompisar.

Mirjam: Hej!Varför får man inte lära sig att spela instrument i skolan?

Anna karin: Hej Miriam!

Det är en bra fråga. Kanske kan du prata med din musiklärare om det.

Anton: Det är tråkigt på fritids men jag måste vara där efter skolan tycker mamma och pappa vad tycker du?

Anna karin: Hej Anton!

Det är meningen att det ska vara roligt och meningsfullt att vara på fritids. Kanske kan du prata med personalen på fritids om hur du tycker att det borde vara. Det är viktigt att alla barn får vara med och säga vad dom tycker om aktiviteter och annat på fritids.

Sally: Varför måste man gilla samma saker som alla andra i skolan, när får man vara sig själv. jag är tjej men hänger bara med killarna för tjejerna gillar inte mig för jag är inte som dom.

Anna karin: Hej Sally!

Jag tycker inte att man behöver gilla samma saker som alla andra men jag förstår vad du menar. Vad bra att du kan vara med killarna. Samtidigt är det viktigt att skolan ser till att ingen känner sig utanför i skolan.

Olle: Jag har rätt till information, men ja får inte veta av min lärare vem som skvallrade att jag hade sönder matsalens fönster ?

Anna karin: Hej Olle!

Det stämmer att du har rätt till information om många saker. Samtiidigt finns det regler som gör att skolan inte får berätta vissa saker för dig, som rör andra elever.

Nico: Varför har man sportlov egentilgen?

Anna karin: Hej Nico!

Skolan är viktig men det är också viktigt för barn att ha rätt till fritid och lek. Därför finns det skollov, såsom sportlov.

Agnes: Om man inte jör som barkonventionen kan man få fängelse i Sverige eller vad händer då?

Anna karin: Hej Agnes!

Nej det kan man inte få. 

pixie: Finns det hemlösa barn i sverige?

Anna karin: Hej Pixie!

Ja, det finns barn som är hemlösa i Sverige. Barnombudsmannen har träffat barn som inte har ett eget hem utan som bor på till exempel vandrarhem. Det borde inte vara så i Sverige.

Nizza: Får tjejr ock killar samma rättigheter?

Anna karin: Hej Nizza!

Enligt barnkonventionen ska alla killar och tjejer ha samma rättigheter. 

Sam: Vad gör du åt rasism?

Anna karin: Hej Sam!

Barnombudsmannen jobbar mycket med frågor som handlar om alla barns rätt till lika värde. Vi träffar många barn och unga som ger oss råd om hur man kan motverka rasism.

Bosse: Skolmaten är bajjsäcklig vad ska vi göra åt det?

Anna karin: Hej Bosse!

Jag tycker att du ska prata med elevrådet på din skola om skolmaten.Du kan också prata med rektorn som har ansvaret.

Tim: Hej! Vi har världes sämsta skolgård, det finns inte nåt att göra där. Vad tycker du att vi elever ska göra. Vi har tagit upp det i elverådet tusengånger!!!!!

Anna karin: Hej Tim!

Jag tycker att du tillsammans med andra elever på skolan kan lämna förslag till rektorn på hur ni skulle vilja förändra skolgården.

Elvira: ÄR barnkonventionen en lag?

Anna karin: Hej Elvira!

Barnkonventionen är inte lag men Sverige måste följa den. Barnombudsmannen tycker att den borde vara lag.

Zelena: Ibland är jag taskig för att mina kompisar tycker de, annar får man inte var med. Vem ska jag prata med vill ju inte bli mobbad säjlv

Anna karin: Hej Zelena!

Vad modig du är som berättar om det. Jag tycker absolut att du ska prata med någon vuxen. Det kan vara dina föräldrar, någon lärare eller en annan person som du litar på.

Bella: Går i klass 9 på en skola på Gotland, bara för de långa skolskjutsarna/ med buss så åker jag 2 timmar varje dag och får totalt morgon kväll cykla 4 km till busshållplats.. Jag är väldigt aktiv främst fotboll och då vare det långa skoldagarna hinner jag och andra elever kamplåt med plugget och våra träningar. Har kontaktat region Gotland om detta men dem är medarbetvilliga. Så det är ont om tid på vardagarna

Anna karin: Hej Bella!

Det viktigaste är att man trivs med det man gör. Vad bra att du tagit kontakt med din region. Har du pratat med dina föräldrar om hur ni kan göra för att det ska bli bättre för dig?

Moderator: Chatten är nu stängd. Välkomna till nästa chatt i mars!