Läs chatten om rätten till information

Moderator: Chatten är nu öppen. Välkomna!!

Likas: Vad gör du på jobbet?
Barnombudsmannen: Hej! Lyssnar på barn och unga samt jobbar med att få vuxna som bestämmer att göra samma sak!

Kristina: Hur får föräldrarna till flyktingbarnen veta att deras barn har kommit fram till Sverige?
Barnombudsmannen: Hej! Det får de inte alltid veta. Jag har mött många barn som är ledsna över att inte veta var föräldrarna är och som tycker att det är jättejobbigt att inte kunna få kontakt.

Moderator: För närvarande har vi tekniska problem med chatten men vi gör vår bästa för att lösa problemet.

Lisa: Hur ska de lära sig svenska? Får de gå i skolan?
Barnombudsmannen: Hej! Barnen har rätt att gå i skola som alla barn i Sverige. Men ibland kan det dröja en stund innan de kan börja i skolan. De barn jag har mött är väldigt ivriga att få börja!

Omar: Hur många är det egentligen?
Barnombudsmannen: Hej! I år tror Migrationsverket att det kan komma upp till 40000 barn som är ensamkommande, dvs utan några föräldrar.

Kalle: Alla barn har rätt till information? Men hur är det för alla dem som är på flykt -hur gör ni för att se till att de får veta vad som händer och varför de inte kan få hjälp?
Barnombudsmannen: Hej! De barn vi möter berättar att de får väldigt lite information och att de undrar var de är och hur länge de ska bo i tillfälliga boenden. Det är en väldigt viktig fråga som du ställer. Vi försöker få de som är ansvariga att bli bättre på att informera!

Agnes: Hur hjälper BO de ensamkommande flyktingbarnen?
Barnombudsmannen: Hej! Det viktigaste vi kan göra är att lyssna på barnen så att deras röster hörs! Vi märker att de som bestämmer inte alltid är så bra på det. Vuxna tror ofta att de vet allt själva, men de missar de hur det blir för barnen.

Titti: Har barnen egna telefoner med sig när de flyr till Sverige eller hur kan de ringa hem?
Barnombudsmannen: Hej! Många barn som jag har mött har telefon, men de har ofta inte råd att ringa eller skicka sms. Sedan är problemet att en del barn inte vet var föräldrarna är. De kan ha försvunnit i hemlandet eller på flykten genom Europa.

Minna: En flicka som har gått i våran klass har blivit utvisad. Hon bara försvann en dag. Vi är jätteledsna vem tar hand om oss?
Barnombudsmannen: Hej! Det är jobbigt att vara med om det du beskriver. Jag tänker att ni kan behöva få prata om det och få stöd av vuxna. Har ni provat att prata med er mentor eller någon annan vuxen på skolan som ni litar på, skolans kurator exempelvis?

Barnombudsmannen: Hej! Just nu planeras väldigt mycket. De senaste veckorna har det kommit många ensamkommande barn. Först är det viktigt att barnen kan få tak över huvudet, mat och trygghet. Men sen måste barnen få gå i skolan och få ett boende, helst i ett familjehem, där de kan vara trygga. Vi behöver alla hjälpa till!

Jonatan: Var ska alla barn bo sen när de ska leva riktiga liv här? får de fosterföräldrar då? kan vem som helst ta hand om ett barn?
Barnombudsmannen: Hej! Det är många barn som kommer till Sverige och det är viktigt att alla kommuner i Sverige hjälper till. Så svaret är att barnen kan bo i hela Sverige! En del barn som är lite äldre kanske kan bo själva i boenden med andra barn och få stöd av vuxna. För de yngre barnen är familjehem, eller fosterföräldrar som du skriver, bättre. Vem som helst får inte bli familjehem. Det ska vara hem där de vuxna kan vara bra för barnen. Just nu behövs många fler familjer som hjälper till! Om man inte kan bli familjehem så kan man i alla fall bli kontaktfamilj och hjälpa ett barn då och då, exempelvis på helger.

Robin: Kan vi ta emot alla flyktingar?
Barnombudsmannen: Hej! Jag är glad över att bo i ett land som unga människor vill komma till, Tänk motsatsen att vara ett land som barn måste fly ifrån! Samtidigt är det sant att det kommer att krävas en hel del av oss alla för att hjälpa de barn som nu kommer till oss. Vi kommer att klara det, men vi måste alla bidra. Sen får man inte glömma att barnen har med sig mycket bra för framtiden! De barn jag har mött har varit fantastiska, med mycket energi, tankar och drömmar!

sissela: Får flyktingbarnen svenskaundervisning på sina boenden?
Barnombudsmannen: Ja, när barnen har kommit till den kommun där de ska bo får de det. Men inte i de boenden där de bor precis när de har kommit till Sverige. Där handlar det nästan bara om att barnen ska få någonstans att sova och mat att äta.

Vera: Min mamma vill veta allt om mig och vill att vi sitter tillsammans när jag är på insta och ask men det vill inte jag. Vem bestämmer hur mycket föräldrar ska få veta? lite privatliv vill man ju ha.,
Barnombudsmannen: Hej! Dina föräldrar har ansvar för dig och ska tänka på vad som blir bäst för dig. Samtidigt har du som barn också rätt till ett privatliv. Ju äldre och mognare du är desto mer ska du få bestämma själv. Jag tänker så här: om du redan har berättat för din mamma hur du känner, försök skriva ett brev till henne med dina tankar och föreslå en bra lösning. Ibland kan det hjälpa! Ett annat alternativ kan vara att prata med någon vuxen du litar på och få kloka råd.

Jesper: Det finns ju många vuxna människsor i Sverige som kan tala barnens språk, kan man inte anställa dem i kommuner som tolkar så att alla barnen har någon att prata med?
Barnombudsmannen: Hej! Bra idé och så vet jag att många kommuner gör just nu. Vi behöver verkliga använda alla goda krafter som finns!

Grundsärskolan Sjöbo: Barn har rätt till lek, vila och fritid står det i barnkonventionen. Hur ställer du dig som barnombudsman att skolor ofta begränsar barns lek i form av förbud mot snöbollskastning. klättra i träd, cykla på skolgården, bollek mot vägg,brotta, köra kickboard och skateboard mm?
Barnombudsmannen: Hej! Du har rätt i att det är superviktigt att få leka. Vuxna vill gärna skydda barn mot allt som kan gå fel. Men lite skrubbsår måste vara okej! Istället för att förbjuda leken måste man ju tänka på hur man kan ta bort onödiga risker, staket som står i vägen där barn vill åka pulka etc.

Felix: Min kompis kan inte svenska så bra och behöver verkligen få veta vad som gäller för honom och hans familj. han får prata med många vuxna och förstår inte alltid vad de menar och är rärdd att säga fel. På hur många språk finns det information för barn som itne har det bra och var finns den för jag vill tipsa honom!!!
Barnombudsmannen: Hej! Vad bra att du vill tipsa din kompis! Det finns information på flera språk på Migrationsverkets hemsida, även för barn och unga! Migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/For-dig-som-ar-barn-och-har-sokt-asyl.html

Grundsärskolan Sjöbo: De ensamkommande flyktingbarn som kommer hit kan de få kontakt med sin familj igen?
Barnombudsmannen: Hej! Ibland får barnen kontakt med sin familj igen. Om barnet har fått stanna i Sverige pga skyddsskäl så kan barnet återförenas med sina föräldrar så länge barnet fortfarande är under 18 år.

Sasha: Hur kan vanliga människor hjälpa de flyktingbarn som kommer hit? Hur gör du för att hjälpa dom?
Barnombudsmannen: Hej! Barnombudsmannen hjälper till genom att lyssna på flyktingbarnen och få kommuner och myndigheter att tänka på vad barnkonventionen. Alla människor kan hjälpa till på olika sätt. Man kan skänka kläder, leksaker, spel och annat som flyktingarna behöver. Jag vet att det saknas mycket sådant! Man kan också skänka pengar till hjälporganisationer. Man kan också, om det fungerar, ställa upp som kontaktfamilj eller familjehem,

Sixten: Får alla flyktingbarn som kommer hit nu stanna här eller vad händer med dom?
Barnombudsmannen: Hej! Förra året beviljade Migrationsverket uppehållstillstånd för 90 procent av de ensamkommande barnen. Nästan alla fick stanna på grund av skyddsskäl, dvs på grund av förföljelse eller risk att skadas i i väpnad konflikt.

Kicki: Vilken information får de ensamkommande flyktingbarnen när de kommer hit? Vem har tagit fram den informationen för den finns väl?
Barnombudsmannen: Hej! Det finns information som Migrationsverket har tagit fram på flera olika språk. Problemet är att alla barn inte får ta del av informationen. Det behöver förbättras och informationen behöver ges på fler sätt.

Tobbe: Hur klarar sig flyktingbarnen utan pengar? Får de fickpengar av oss?
Barnombudsmannen: Hej! På Migrationsverkets hemsida finns information. Där står det att Migrationsverket har ansvar att ge ekonomiskt stöd om barnen inte har pengar. Man kan få dagersättning på 12 kronor per dag om man bor på boende där mat ingår. Dagersättningen ska räcka till mat, kläder, tvål, schampo, medicin, och fritidsaktiviteter. För vinterkläder eller liknande kan man ansöka om extrabidrag.

Sune: När blir barnkonventionen lag i Sverige. Vad händer då? Kommer barnen att märka nån skillnad?
Barnombudsmannen: Hej! När barnkonventionen blir lag kommer det att leda till förändring, men inte över en natt. Informationen till barn om deras rättigheter kommer att bli bättre. Nya lagar kommer att väga in barnkonventionen redan från början. Och i domstolar blir barnkonventionen viktigare. I Norge har vi sett den här skillnaden. Barnkonventionen är nu lag i Finland, Norge och på Island.

Grundsärskolan Sjöbo: Far man som barn rätt att bestämma själv när de är mätta eller får föräldrar tvinga en att äta upp?
Barnombudsmannen: Hej! Föräldrar har ansvar för att det blir bra för barnen. De ska tänka på vad som är barnets bästa. Det är förstås viktigt att äta, samtidigt är det dåligt om det blir bråk om maten. Det bästa är om barn och föräldrar kan komma överens, prata om vad det kan bero på att man som barn inte vill äta. Kanske kan det bli bättre om man som barn också får vara med och laga maten eller bestämma vad man ska äta i alla fall någon dag i veckan?

Moderator: Tack alla för att ni var med! För mer information om kommande chattar besök vår webbplats: www.barnombudsmannen.se