Läs chatten om rätten till lek, fritid kultur och vila

20 februari 2013

 Hej! Chatten är öppen nu. Ni kan börja ställa era frågor!

mackan: hej. jag undrar om det finns en levnads standard för barn som är 0-2 år?

Barnombudsmannen:  Hej, lite vägledning kanske du kan få på Konsumentverkets hemsida. Läs här http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Privatekonomi/Kostnadsberakningar/Matkostnader/

loppan: Vi har så tråkigt på skolgården i vår skola, det finnsinget att göra ska man klaga hos rektorn tycker du?

Barnombudsmannen:  hej Loppan! Det låter som en väldigt bra idé att tala med din lärare eller skolans rektor. Ibland behövs inte så mycket för att få en bättre skolgård! Lycka till!

Anna: Vad är kultur?

Barnombudsmannen:  Kultur kan vara att uttrycka sig genom konst, musik, rörelse, dans! För några år sedan frågade Barnombudsmannen 1100 elever om kultur. Det fanns ett stort engagemang men få barn tyckte att de fick vara med och påverka hur de ska utöva eller ta till sig kultur i skolan.

Vanja: Hej! Jag heter Vanja och är jag är 12. Jag spelar fotboll flera gånger i veckan men min tränare låter inte mig vara med på någon match, han säger att jag måste bli bättre först. Får man göra så?

Barnombudsmannen:  Hej Vanja! Jag tycker inte att det låter schysst. Kanske kan det hjälpa om du pratar med någon annan vuxen som du har förtroende för och berättar hur du tänker. Riksidrottsförbundet har skrivit bra om barnidrott, de tycker att barnkonventionen är viktig när barn idrottar.Läs mer här: http://www.rf.se/Barn-ochungdomsidrott/

Anna: men varför finns det bar sportlov och inte kulturlov om man har rätt till kultur

Barnombudsmannen:  Hej Anna! Ditt sportov kan ju kanske bli ett kulturlov! I en del kommuner finns det bra aktiviteter som handlar om kultur just när alla barn är lediga. Kolla vad som finns där du bor!

Julia: Hej! Jag vill helst vara hemma när jag är ledig men min mamma och pappa tycker att jag ska träna basket för dom säger att det är bra att vara i lag. Sedan dansar jag och spelar flöjt. Jag tycker inget är roligt längre det känns som skola och jag vill sluta på alla grejer. Kan de bestämma? Nästan alla mina kompisar går på massa grejer men jag vill faktiskt inte.

Barnombudsmannen:  Hej Julia! Du är inte ensam om att känna såhär. En del barn tycker att de har för mycket och andra berättar att de inte har några aktiviteter men gärna skulle vilja gå. Det handlar om att hitta rätt balans! Vad händer om du pratar med dina föräldrar om hur du tänker? Ibland kan det vara bra att skriva ett kort brev och förklara!

Siri: Jag är 10 år hur många gåger tycker du att man ska träna nåt ?

Barnombudsmannen:  Hej Siri! Den som kan svara bäst på detta är du själv, tror jag. Känns det bra och roligt går det säkert bra. Men det är förstås viktigt att du inte känner dig tvingad.

tobizz: Hej jag spelar dator och skypar med kommpisar det tycker inte min mamma är fritid. hur mycke får ja spela tycker du? visst är det fritid?

Barnombudsmannen:  Hej tobizz! Visst är det fritid, men du kanske också måste hinna med annat? Som barn har man enligt barnkonventionen rätt att säga sin mening, men man kan inte bestämma allt. Det är viktigt att dina föräldrar lyssnar på dig, men du måste förstås också lyssna på dem.

Marcus: Vår gympa är så tråkig. Det enda vi får göra är spökboll och fast vi sagt att det inte är kul så måste vi köra.

Barnombudsmannen:  Hej Marcus! Det låter inte bra. Idrott och hälsa ska ju vara varierande och bara lektioner med spökboll låter ju inte särskilt varierande :-) Tycker du och dina kompisar ska försöka prata med gymnastikläraren en gång till!

Buster: Hej! SKa du åka skidor på sportlovet?

Barnombudsmannen:  Nej inte i år. Men skidor är kul, tycker jag!

Ville: Hur mycket tycker du att man ska få sitta vid datorn?

Barnombudsmannen:  Hej Ville! Det finns inget rätt svar på den frågan. Barn är olika och olika gamla. Datorn är fantastisk och bra när man ska lära sig saker, men precis som med allt annat kan det också bli för mycket.

linus: hej jag undrar om lajv är kultur eller fritid. jag gillar de myket men det tar tid säjer pappa

Barnombudsmannen:  Hej Linus! Lajv är nog både kultur och fritid. Och kul!

Nils: Jag har en kompis som jag inte får leka med för min mamma, skittråkigt ju. Varför kan hon göra så?

Barnombudsmannen:  Hej Nils! Det låter svårt. Jag tänker att du måste kunna få en förklaring av din mamma. Varför tänker hon så? Om det är att din kompis har det svårt så behöver ju kompisen få stöd. Kanske kan du behöva prata med någon vuxen om saken? Du kan alltid ringa till Bris 116 111.

chellie_12: Hej, jag vill böjra rida på en häst men mamma tycker det är dyrt .vad ska jag göra ?

Barnombudsmannen:  Hej Chellie_12! Dessvärre har ju din mamma rätt. Ridsport är ofta dyrt. Ibland kan man dock försöka påverka kommunen så att ridning får stöd och att alla kan få prova på lite billigare. En idé kan ju vara att prata med din mamma igen och se om det finns någon möjlighet att ni skulle kunna spara pengar på annat.

Emmie: Kan föräldrarna tvunga mig att spela piano på musikskolan? Jag vill inte spela nåt instrumet als.

Barnombudsmannen:  Hej Emmie! Jag tycker inte att det är bra att bli tvingad att spela piano. Enligt barnkonventionen ska föräldrar lyssna på barn och unga och låta barn komma till tals. Sen beror det på hur gammal du är och vad det handlar om ifall du eller föräldrarna ska bestämma. Men ofta blir det ju bättre om man kan diskutera och komma överens.

Amanda: Jag måste passa mina syskon på eftermidan ibland. Måste jag göra det? Kan min mamma bestäma det om min fritid?

Barnombudsmannen:  Hej Amanda! I en familj måste man ju förstås hjälpa varandra, men samtidigt är det ju viktigt att alla känner sig respekterade och lyssnade på. Vissa saker kan föräldrar bestämma, men det blir alltid bättre om man kan komma överens. Sedan beror det ju på hur gammal du och syskonen är. Känner du att det är ett för stort ansvar för dig att ta är det ju inte bra att vara ensam med småsyskon.

Emma: Msåte man åka till fjällen på sprotlovet??

Barnombudsmannen:  Nej, det är väldigt många barn som inte åker till fjällen. Av flera olika skäl. Många har inte råd.

Erik: Jag har en fråga. Jag ska flytta och mitt hockeylag sejer att jag inte får byta lag. Måste jag spela med dom?

Barnombudsmannen:  Hej Erik! Det låter inte vettigt, men jag vet inte vilka regler ishockeyförbundet har. Ett tips är att ringa till svenska ishockeyförbundet och höra om en klubb verkligen kan få göra så här. Läs gärna också vad Riksidrottsförbundet säger om barn och idrott: http://www.rf.se/Vi-arbetar-med/Barn-och-ungdomsidrott/Riktlinjer/

Frisan: vad gör du på din fritid ??

Barnombudsmannen:  Hej Frisan! Jag brukar springa och åka skidor.

Arvid: det är för dyrt att gå på streetdansen istockholm säger min mamma vad säger du?

Barnombudsmannen:  Hej Arvid! Tråkigt om det är så dyrt att du inte kan vara med. Kolla med kommunen om det finns något annat ställe där det är streetdance som kostar mindre? Och kanske kan du prata med mamma en sväng till och se om det går att spara pengar på annat?

Allan: Hej Freddie! Vad gillar du för musik då?

Barnombudsmannen:  Hej Allan! När jag var 15 gillade jag hårdrock. Men det var ju flera år sedan :-)

Zeb: När ska man få gå hem sjävl efter skolan tycker du?

Barnombudsmannen:  Hej Zeb! Det beror på vad man känner själv, hur skolvägen ser ut och vad föräldrarna tänker. Det är viktigt att man inte tvingas gå hem själv om man känner sig otrygg eller rädd.

Dina: Tycker du att manska äta mat som man inte tycker om? Min farmor tvingar mig att äta upp mat som jag inte vill äta!

Barnombudsmannen:  Hej Dina! Det bästa är förstås om man kan välja att lägga upp så mycket mat som man vill ha. Och har man valt mängden själv kan det ju vara en poäng att man försöker äta upp. Att bli tvingad att äta upp är inte bra. Kan det hjälpa om du pratar med dina föräldrar om vad farmor gör?

Arvid: Min kompis Love måsteinte gå på fritis. Jag vil gå med honom efter skolan men min mamma och papa tvingar mig att gå på fritis för man får mellis där. Men det är tråkigt. Jag klarar mig skälv.

Barnombudsmannen:  Hej Arvid! Roligt att du vill vara med din kompis Love! Dina föräldrar har ansvar för dig och de tänker kanske att det är bäst för dig att vara på fritids efter skolan. Du berättar att fritids är tråkigt. Kan du prata med fritids eller dina föräldrar om vad du skulle vilja göra när du är på fritids? Kanske kan du träffa Love efter fritids eller på helgen?

Pooja: Jag är 13 när får man börja jobba? Jag vill ha pengar

Barnombudsmannen:  Hej Pooja! Om du är 13 år får du faktiskt jobba lite. Läs mer här! https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/broschyrer/knacket-ficktidningen-for-dig-som-ska-ut-och-jobba-adi666.pdf

Moderator:  Hej igen! Chatten är nu stängd. Läs mer om kommande chattar på vår webbplats: www.barnombudsmannen.se