Läs chatten om rätten till utbildning

18 september 2014

L: Vad anser barnombudsmannen om att etik, vett, moral och lagar ska finnas med i skolundervisningen? Väldigt många barn och unga får idag inte med sig den läran hemifrån.

Barnombudsmannen: Enligt skolans styrdokument så ska skolan undervisa om grundläggande värden som alla människors lika värde, solidaritet mellan människor jämställdhet mellan könen, individens frihet och integritet. Man ska få lära sig om mänskliga rättigheter.

Anneli: Vad gör ni på barnombudsmannen?

BarnombudsmannenHej Anneli! Vi lyssnar på barn och unga som hör av sig via telefon, mejl eller brev. Vi bevakar och driver på så att vuxna med makt följer barnkonventionen!

Gittan: Varför måste jag gå i skolan?

BarnombudsmannenHej Gittan! Det finns något som heter skolplikt och det betyder att man måste gå i skolan som barn. Det är viktigt för utan kunskap är det svårt att klara sig när man blir stor.

Elias: När får man bestämma hos vilken förälder man ska bo hos när dom är skilda?

BarnombudsmannenHej Elias! Vi tycker att det är viktigt att vuxna som skiljer sig lyssnar på vad barnet tycker och tänker om var barnet ska bo. Men till sist är det föräldrarna som bestämmer. När man är tolv år brukar domstolarna låta barnet få påverka var barnet ska bo.

Ela: Jag känner mig utanför i skolan men är inte mobbad, vem ska jag prata med om detta?

BarnombudsmannenHej Ela! Jag vet att många barn känner som du. Så ska du inte behöva ha det. Jag tänker att det är viktigt att du pratar med någon vuxen som du har förtroende för. Kanske kan det vara någon lärare eller en kurator på skolan?

Gittan: Varför kan vuxna tvinga mig att gå till skolan när jag inte vill?

BarnombudsmannenHej igen! Det är viktigt att gå i skolan därför säger lagen att man kan tvingas till det som barn. Samtidigt vet jag att många barn inte vill eftersom de inte känner sig trygga eller inte får det stöd de behöver. Jag vet inte hur du tänker kring det, men det är viktigt att skolan ser varje barns situation.

simon: Hej! Jag undrar en klurig sak. Vad betyder lika värde? Och hur kan Sverige gå med på att vissa vuxna inte tycker att det är så viktigt?

BarnombudsmannenHej Simon! Lika värde betyder enligt barnkonventionen att ingen vuxen får göra skillnad på barn beroende på vilka föräldrar man råkar ha, om man är tjej eller kille eller vilken hudfärg man har. Lagen i Sverige säger att alla människor har lika värde, men tyvärr finns det människor som tycker annorlunda i alla fall.

Yaz: Finns det hemlösa barn i Sverige?

BarnombudsmannenHej Yaz! Ja, det gör det tyvärr. Vi har mött barn som blivit vräkta tillsammans med sina föräldrar och som lever i otrygghet. Det är inte okej.

Sanna: Vad är det viktigaste med barnkonventionen?

BarnombudsmannenHej Sanna! Det kan man nog tycka olika om, men jag tycker att det viktigaste är det som står i artikel 12 - om barns rätt att komma till tals och bli hörda. Om vuxna lyssnade bättre så skulle mycket förändras.

Jojo: Vad tycker ni om mobiltelefoner i skolan? Vi får inte använda dom förrän skoldagen är slut? Är inte det lite gammalmodigt? NÄr ska alla vuxna förstå?

BarnombudsmannenHej Jojo! Vi tycker att det är viktigt att man kommer överens på skolan om vilka ordningsregler som ska gälla. Skolan ska vara bra för alla barn och vuxna. I ordningsreglerna kan man bestämma hur man ska göra med mobiler. Det ser lite olika ut på olika skolor. I en del skolor har barnen och de vuxna bestämt att mobilerna stör, på andra använder man de i undervisningen för att hitta information på internet.

Bill: När blir barnkonventionen lag på riktigt?

BarnombudsmannenHej Bill! Sverige har redan lovat att följa barnkonventionen. Det löftet gav man för nästan 25 år sedan. Men du har rätt i att barnkonventionen inte är svensk lag. Det håller man på att titta på nu och jag tror att den kan bli lag nästa år om utredningen säger det.

Silvia: Kan ni förbjuda mobbning i skolan?

Fredrik Malmberg: Hej Silvia! Mobbningen är redan förbjuden i skolan. Det ska vara nolltolerans, dvs varje skola är skyldig att genast göra något om ett barn berättar om kränkningar och mobbning. Men tyvärr fungerar det inte alltid så bra. Då finns det ett barn- och elevombud som man kan kontakta för att få hjälp.

Renee: Vi vill ha loppis, får vi ha det eller måste man ha tillstånd?

BarnombudsmannenHej Renee! Vad kul! Om ni behöver tillstånd beror lite på vad ni tänker sälja och var ni ska sälja! Om man ska ordna en stor loppis på allmän plats kan man behöva tillstånd från polisen. Ordnar ni en loppis på er egen tomt så brukar det gå bra utan tillstånd. Du kan läsa mer på polisens hemsida - sök på tillstånd!

Jenny: Vad gör ni åt rasism i skolan?

BarnombudsmannenHej Jenny! Rasism är förfärligt och vi möter många barn som berättar hur negativt det är för den som drabbas. Just nu håller vi på med en rapport till regeringen om kränkningar i skolan och där kommer frågan upp. Vi ska lämna rapporten nästa år!

Lisa: I vår klass är vi 30 elever i ett superlitet klassrum. Efter en halv lektion blir man yr i huvet av syrebrist, vad tycker du att vi ska göra? Rektorn lyssnar inte på oss

BarnombudsmannenHej Lisa! Även barn har rätt till en bra arbetsmiljö! Det låter inte bra det du beskriver. Vad säger lärarna? Kan era föräldrar påverka? Om inget av detta hjälper kan man skriva till de som bestämmer över skolan - huvudmannen. Det är kommunen om det är en kommunal skola. Är det en friskola är det friskolans ägare. Sen kan man också kontakta Arbetsmiljöverket och fråga!

Axel: Vad händer om man inte följer barnkonventionen i ett land fast man lovat?

BarnombudsmannenHej Axel! Om man inte följer barnkonventionen så får man kritik av FN: s barnrättskommitté. De granskar just nu Sverige och nästa år kommer regeringen att få en rapport från dom. I vissa länder får också barn klaga direkt till FN. Sverige har dock inte gått med på det ännu.

Laila: Vad är det svåraste med ditt jobb?

Barnombudsmannen: Hej Laila! Jag har världens bästa jobb. Det är fantastiskt att lyssna på barns råd och tankar. Och det känns bra när vi får vuxna med makt att lyssna och göra något. Men ibland är det tungt. När barn har det svårt och vuxna inte vill förstå.

Alexis: Vad är det lätaste med ditt jobb?

Barnombudsmannen: Hej Alexis! Haha, det lättaste .. ja det är nog att gå upp på morgonen. Det är så kul att åka till jobbet!

Sandra: Vad är det allra viktigaste i Sverige för alla barn tycker du barnombudsmannen?

Barnombudsmannen: Hej Sandra! Det barn brukar säga till mig och de som jobbar hos mig är att det är superviktigt att man får säga vad man tycker och att vuxna lyssnar. Det berättar barn som är omhändertagna och som har tunga upplevelser i livet. Men det berättar också barn som för det mesta har det väldigt bra också. Det är viktigt att mötas med respekt!

Mimmi: Om jag vill byta förnamn hur gör jag då?

Barnombudsmannen: Hej Mimmi! Om man vill byta förnamn så måste man kontakta Skatteverket. Som barn måste man också ha godkännande av sina vårdnadshavare (föräldrar) för att kunna byta.

John: Varför får den mobbade oftast byta skola och inte dom som mobbar?

Barnombudsmannen: Hej John! Jag får ofta frågan av vuxna vem som bör byta skola, mobbaren eller den mobbade. Jag brukar svara: rektorn! Jag tänker nämligen att det är vuxnas ansvar att skapa en trygg skola så att man agerar blixtsnabbt mot mobbning. Men visst om inget hjälper så kan det finnas situationer när den som kränker andra barn kan behöva hjälp någon annanstans så att de barn som blivit mobbade också kan få trygghet.

Maja: Finns det någon rättighet att man ska få ha husdjur. Vad tycker du om husdjur?

Barnombudsmannen: Hej Maja! Nej, det är ingen rättighet att få ha husdjur... Vi har två marsvin hemma och de är förstås gulliga! Om man vill ha husdjur tänker jag att man kan försöka ta upp frågan hemma och diskutera. Sen går det inte alltid, husdjur kostar en del och man kan ju också vara allergisk.

Lowe: Vad är fosterhem, kommer man dit om man är ouppfostrad? Det är väl föräldrarnas fel i så fall?

Barnombudsmannen: Hej Lowe! Nej, fosterhem kommer man till för att föräldrarna av olika skäl har fullt upp med att klara sin egen situation och därför inte orkar eller klarar av att ta hand om sina barn. Inget barn ska behöva växa upp med våld eller missbruk och om det inte räcker med att hjälpa föräldrarna så kan man ibland vara tvungen att flytta barnen till ett tryggare hem, ett fosterhem.

Nenne: Varför kostar det så mycket pengar för barn att åka buss i Stockholm. Borde inte det vara gratis, om ni nu vill ta hand om alla banr i Sverige?!

Barnombudsmannen: Hej Nenne! Kommunen bestämmer vilka regler som ska gälla för busskort. I många kommuner så får man busskort under terminerna om man har en bit till skolan. Sen kan det också finnas regler som gör det billigare att åka på annan tid.

Linnea: Varför får barn inte rösta i Sverige, det är ju jättedumt mot oss!!?

Barnombudsmannen: Hej Linnea! När man är barn så behöver man inte ta samma ansvar som vuxna och det kan ju vara bra också. I en del länder har man dock testat att låta ungdomar rösta i lokalval från 16 års ålder. Vi får se om det blir så här också någon gång!

Klara: Vad händer ifall vi barn skulle strejka i skolan t.ex mot att vi inte har en bra skolgård?

Barnombudsmannen: Hej Klara! Skolan är ju viktig så problemet med en strejk är att man missar sånt man behöver få lära sig. Samtidigt tycker jag inte att man ska behöva acceptera en dålig miljö heller. Bäst är väl att försöka få sin röst hörd genom exempelvis ett elevråd.

Lily: Finns det barnhem i Sverige? Kan man lämna bort sitt barn om man inte vill ha det?

Fredrik Malmberg: Hej Lily! De flesta barn som inte kan bo hemma får istället bo i ett familjehem. Men det finns också hem där flera barn kan få bo, hem för vård eller boende. En del barn kallar nog dessa ställen för barnhem även om de inte heter så. Din fråga om att lämna bort sitt barn - ja, ingen kan ju tvinga någon att ta hand om sina barn. De allra flesta vill ju det ändå, men ibland kan det krävas lite stöd och hjälp.

:): vi har äckliga toaletter i skolan. vi tucker att skolan måste städa bättre. kan du komma och berätta det för vår rektor?

Barnombudsmannen: Hej! På vår hemsida finns det faktiskt en rapport om just äckliga toaletter och annat i skolmiljön. Den heter "Vill man gå på toa ligger man risigt till". Det är en viktig fråga eftersom barn som inte går på toan kan få problem med sin hälsa. Visa rapporten för din rektor!

Tindra: Tycker du att det är bra med veckopeng eller dåligt?

Barnombudsmannen: Hej Tindra! Knepig fråga. Alla familjer har ju inte råd med veckopeng. Ibland räcker ju bara pengarna till mat och hyra. Men visst om man har möjlighet är det ju säkert bra att få lära sig ta ansvar i takt med att man blir äldre.

Conrad: Var i Sverige mår barn bäst? På landet eller i en stad?

Barnombudsmannen: Hej Conrad! Barn är ju olika och tycker nog olika om detta också, eller hur? På vår hemsida finns det bra fakta om hur barn har det i Sverige. Läs mer på barnombudsmannen.se/max18

Nehal: Kan diu bestämma flera rättigheter till barnkonventionen eller hur går det till?

Barnombudsmannen: Hej Nehal! Nej. Däremot kan de som sitter i FN:s barnrättskommitté i Geneve bestämma om hur barnkonventionen ska tolkas. Det händer ju hela tiden nya saker.

Alina: Varför finns det barn en barnombudsman i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej Alina! Det finns barnombud i Sverige och i nästan alla europeiska länder eftersom man har tyckt att barn måste ha något eget ställe att vända sig till för att kunna få svar. Sen är det vår uppgift att bevaka att barnkonventionen blir verklighet.

Kalle: Hur mycket makt har du? Du borde ha lika mycket makt som statsministern tycker jag

Barnombudsmannen: Hej Kalle! Som barnombudsman har man inte makt att bestämma direkt över saker. Men vi påverkar de som har makt väldigt mycket. Och det kan vi göra eftersom vi lyssnar mycket på barn och lär oss mycket om hur barn kan ha det i olika situationer.

Kinna: Varför har man inte barnkonventionen på schemat??

Barnombudsmannen: Hej Kinna! Det borde ni ha! Det står i skolans läroplan att man som barn ska få veta om mänskliga rättigheter och där ingår ju självklart barnkonventionen som handlar om barns egna mänskliga rättigheter.

Tessie: Varför har man inte skoluniform i Sverige, då skulle det inte finnas så mycket mobbing!

Barnombudsmannen: Hej Tessie! Jag har jobbat utomlands tidigare och då gick mina barn i skolor med uniform och tyvärr är det ingen skillnad. Mobbning finns ändå, man hittar andra saker att reta varandra för. Jag tycker att det viktigaste är att man har en skolmiljö där man respekterar varandra och där lärarna är tydliga med att mobbning aldrig kan accepteras och där man inte heller blundar eller vänder bort blicken när det händer.

Rosa: Varför har ni ett så krångligt namn så att man inte förstår vad det är för nåt?

Barnombudsmannen: Hej Rosa! Vi är öppna för bra förslag :-) Vad tycker du vi borde heta?

Peggy: Om man inte gillar en förälders nya Kille/tjej kan man vägra att bo där då?

Barnombudsmannen: Hej Peggy! Som barn kan man ju inte bestämma det. Däremot tycker jag att vuxna ska lyssna. Det är ju viktigt att vuxna försöker förstå varför man tycker så - är det något den nye killen/tjejen gör/säger som påverkar hur man tycker?

Majken: Varför kostar allt så mycket för barn? Borde inte fritidsaktiviteter och olika sporter vara gratis?

Barnombudsmannen: Hej Majken! Du har rätt i att fritidsaktiviteter är dyra många gånger. Det är väldigt illa för barn som växer upp i familjer som inte har råd. Nu har det dock införts något som heter fritidspeng från juli månad. Om man har ekonomiskt bistånd så kan familjen få extra stöd så att man har råd med en fritidsaktivitet. Sen tycker jag att kommuner ska tänka sig för när de sätter priser på vad fritidsaktiviteter som exempelvis en kommunal musikskola får kosta.

Minna: Tycker regeringen att du gör ett bra jobb?, varför sitter inte du i riksdagen? Det borde du väl göra om du är den viktigaste personen för alla barn i Sverige??

Barnombudsmannen: Hej Minna! I vår lag står det att Barnombudsmannen själv bestämmer hur vi ska arbeta. Dvs vi är rätt så fria från vad regeringen tycker. Men du har rätt i att jag som barnombudsman har blivit utsett av regeringen. Eftersom jag fick fortsätta tror jag de är nöjda. Samtidigt är det viktigt för mig att säga vad jag tycker oavsett om regeringen eller andra med makt råkar gilla eller ogilla det jag säger.

Jessika: Varför finns det bara en vuxenregering och inte en barnregering i Sverige, det tror jag skulle vara superbra, då skulle ni vuxna se vad barnen tycker är viktigast. Kan du fix a det?

Barnombudsmannen: Hej Jessika! Det kan jag inte fixa, däremot är det varje år en hearing där barn och unga träffar personer i regeringen och i riksdagen och där de vuxna måste lyssna på vad barn och unga tycker är viktigt. Regeringen har också gett oss i uppdrag att lyssna särskilt på barn i utsatta situationer och sen har regeringen mött barn med sådan erfarenhet och tagit stort intryck.

Barnombudsmannen: Nu har en timme gått! Stort tack för en intensiv diskussion med många spännande frågor!

Moderator: Chatten är nu stängd. Tack för att ni var med! Mer information om kommande och tidigare chattar hittar du här. Vi ses!