Varför tar socialen barn?

Hur kan socialen bara ta ett barn på 2mån ca när det hade så bra anknytning barnet kunde inte vara ifrån sin mamma ,mamma gav henne kärlek allt som barn ska ha hon visste när hon var hungrig alltså hon visste var det var när bebisen grät mmvarför tar socialen barn bara sådär fast mamman inte gjort något fel ? Mvh anonym

Svar

Dnr: 3.5.2:0572/17

Hej och tack för din fråga!

Socialtjänsten (eller soc som de brukar kallas) ansvarar för att ge stöd och hjälp till barn och unga som inte har det bra. Om föräldrarna inte kan ta hand om sitt barn kan soc bestämma att barnet ska bo någon annanstans. Det kallas att bli placerad och får bara göras om det finns en allvarlig risk för barnets hälsa eller utveckling.

Den som tycker att soc har gjort fel kan höra av sig till dem och överklaga deras beslut. På kollpasoc.se kan du läsa mer om hur du gör för att överklaga.

Barn och unga som är missnöjda med soc kan också kontakta en myndighet som heter IVO (Inspektionen för vård och omsorg). IVO har en barn- och ungdomslinje med telefonnummer 020-120 06 06. Den är öppen vardagar mellan klockan 12-19. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Se fler frågor och svar