Får jag åka hem till min mamma fastän socialtjänsten säger nej?

Får jag åka hem till min mamma fastän socialtjänsten säger nej. Jag saknar min mamma och min mamma vill ha hem mig men socialtjänsten hjälper oss inte bara flyttar runt min mamma och säger att hon måste ha jobb och lägenhet för att vi ska bo hos mamma. Hon är världens bästa mamma och tar hand om oss bäst bättre än alla låtsasmammor och pappor jag och min bror träffat.

Svar

Dnr 3.5.2: 0302/18

Hej!

Socialtjänsten arbetar för att barn och unga ska kunna bo kvar hemma hos sina föräldrar om det är möjligt. Därför försöker de först hjälpa dig och din familj att hitta sätt som gör att det ska fungera i din familj. Om det inte räcker till eller om du riskerar att skadas kan socialtjänsten föreslå att det bästa för dig är att flytta hemifrån en tid.

Det socialtjänsten föreslår ska vara det som är bäst för dig på lång sikt, även om du själv skulle vilja någonting annat just nu. Du kan läsa mer om hur socialtjänsten arbetar på kollpåsoc.se.

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med. Numret är 116 111. Telefonen är öppen klockan 14-21 alla dagar. Det är gratis och du behöver inte säga vad du heter eller var du bor.

Barn och ungdomar som har kontakt med socialtjänst eller sjukvård, eller bor på elevhem, har rätt att kontakta Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att få information om sina rättigheter. Telefonnumret är 020 120 06 06. Du kan ringa IVO på vardagar klockan 9 - 17. Övrig tid kan du lämna ett meddelande. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Se fler frågor och svar