Hur kan jag göra för att få min röst hörd?

Hej! Jag sitter i en knepig situation... jag är 16 år gammal och min pappa har en skuld hos kronofogden. Kronofogden har nu valt att utmäta vårt hus och om ca 2 v har jag ingenstans att bo. Ingen har lyssnat på min mening om allt och de har inte tänkt på vad som vore bäst för mig i detta fall. Vilket faktiskt strider mot barnensrättigheter. Jag vet inte hur jag ska göra för att få min röst hörd... för förtydligande så försöker även mina föräldrar få fram min röst men ingen i de "högre makterna" dvs tingsrätt osv. lyssnar på min åsikt... jag vet inte hur jag ska göra?

Svar

Dnr: 3.5.2:0421/17

Hej!

Det låter verkligen som en knepig och jobbig situation. Precis som du skriver står det i barnkonventionen att myndigheter och domstolar ska fråga barnet vad det tycker och lyssna på barnet när de bestämmer saker! Barnombudsmannen arbetar för att myndigheter och domstolar ska bli bättre på att lyssna på barnen.

Socialtjänsten, eller soc, ansvar för att hjälpa och stötta barn, unga, vuxna och äldre som inte har det bra. Du kan kontakta soc för att få stöd i din situation och veta vad som kommer hända framöver. Hos soc kan ni exempelvis ansöka om pengar till sådant ni behöver i vardagen. Till exempel mat, hyra, kläder, skor, telefon- och elräkning. På kollpasoc.se kan du hitta kontakt till soc där du bor.

Vill du veta mer om dina rättigheter och vem du kan vända dig till om du har det dåligt kan du ringa Barnombudsmannens barntelefon 020-231010. Den är öppen alla vardagar kl 9-15, lunchstängt kl 12-13. 

Se fler frågor och svar