"Alla har inte råd att göra vad de vill"

 Fotboll, dans och ishockey står högt i kurs bland eleverna i klass 4B i Utsäljeskolan i Huddinge. Om det blir tid över efter aktiviteter och läxläsning träffar de helst av allt sina kompisar.

Fem ungdomar i ett klassrum

Noel Wagner, Licia Lindblad, Sofia Lindblad, Sofie Kagerstedt och längst bak Alex Önnerud och Jonas Kjellberg.

Hela hösten har klass 4B från Utsäljeskolan i Huddinge jobbat med barns och ungas rättigheter enligt FN:s barnkonvention. Eleverna har haft grupparbeten, spelat teater, sjungit in en sång och chattat med barnombudsman Fredrik Malmberg.

De har också mejlväxlat med de som bestämmer i Huddinge kommun. Först och främst för att ta reda på om kommunen frågar vad barnen tycker innan ett beslut ska fattas, berättar Sofia Lindblad.

– Vuxna bestämmer väldigt mycket, säger hon. De frågar inte alltid vad barn tycker. Till exempel när de ska bygga en motorväg. 

– De borde lyssna mer till barnen, säger Jonas Kjellberg. Vi får inte så mycket information heller. Nyheterna är mest för de vuxna. 

Vardagen kan se olika ut
På väggarna omkring oss i klassrummet hänger affischer där eleverna i text och bild berättar om barnkonventionen på olika sätt. En hel del handlar om klassens fadderbarn och deras hemländer. Det är tydligt att barns vardag kan se väldigt olika ut i olika delar av världen.

– I andra länder kan det vara en dröm för många att få gå i skolan, säger Jonas Kjellberg. Så är det inte hos oss direkt. En annan sak som jag undrar över är hur länder som är med i FN kan tillåta barnaga.

– Det är konstigt att barn lever så olika liv, säger Alex Önnerud. 

– En del barn har inte ens någonstans att sova, säger Sofie Kagerstedt. 

Inför vårt möte har de sex eleverna funderat lite extra på vad barnkonventionen säger om barns rätt till vila och avkoppling. Enligt konventionen har nämligen alla barn rätt till en fritid som är både rolig och avkopplande. Barn har också rätt att få ägna sig åt saker de tycker om, som att måla, idrotta, spela musik eller se på film. 

Fullt upp på fritiden
Det visar sig snart att de sex eleverna har fullt upp med fritidsaktiviteter som fotboll, dans, ishockey och friidrott. Skulle det bli tid över efter schemalagda aktiviteter och läxläsning väljer de helst att umgås med kompisar eller syskon. I annat fall kan man ju alltid cykla, hoppa studsmatta, spela tv-spel, rita, pyssla eller ägna sig åt husdjuren.

– Vi är kanske bortskämda på ett sätt, säger Sofia Lindblad. Ibland tänker man på de som har det dåligt.

– Men vissa har det också dåligt i Sverige, säger Licia Lindblad. 

– Jag tror inte att alla har råd att göra vad de vill, säger Noel Wagner. 

– Alla får nog inte heller tillräckligt med närhet för att känna sig trygga, säger Sofie Kagerstedt.
Och om ni fick mer tid över? 

– Då skulle jag gärna leka med brorsorna, säger Sofia Lindblad. De ser jag så sällan. 

– Jag skulle nog vilja äta mer med familjen, säger Noel Wagner. På helgerna äter vi ihop. Men på vardagarna äter jag middag före mina träningar och en macka efteråt.