Många vuxna är dåliga på att lyssna

Elever runt om i landet arbetar med barnkonventionen i skolan. Vi har rest runt och träffat några av dem, som de här högstadie-eleverna i Kumla, för att höra vad de tycker och tänker.

Fem ungdomar i ett klassrum

Aya Fadhil, Laura Vinasco Arcila, Abdi Fido, Thanadon Suriya och Andy Toma

Aya Fadhil, 14 år, Thanadon Suriya, 15 år, Abdi Fido, 15 år, Laura Vinasco Arcila, 14 år och Andy Toma, 14 år, går i Vialundskolan i Kumla och sitter och pratar om inflytande. Om vuxna lyssnar på deras åsikter, som Barnkonventionen säger att de ska.

– Vuxna lyssnar mer på andra vuxna. Om ett barn säger sanningen och en vuxen ljuger, kommer den andra vuxna ändå inte tro på barnet, säger Thanadon.

  När det händer blir de arga och besvikna. Men löser det på olika sätt. Någon tjafsar emot och försöker göra sig hörd. Någon annan går till en kompis och frågar om råd. Abdi ger upp och sticker därifrån.
– Men man kan prata med andra vuxna, så kanske de lyssnar, föreslår Laura.

Andy tycker att man ska försöka hitta bevis:
– Om det gäller något viktigt. För att visa att man har rätt.

Orättvisor
Killarna tycker att vuxna lyssnar mer på tjejer än på killar i skolan.
– Lärarna lyssnar mer på tjejerna. Om en kille gör samma sak som tjejen skäller de ändå mer på killen, tycker Abdi. Och det finns lärare som bara hjälper tjejer hela tiden!

– Orättvist, tycker Aya. De ska lyssna lika mycket på alla och tro på alla. Jag brukar säga till när de inte lyssnar eller tror på mig. Det brukar fungera.

  Och om det inte hjälper går de till den nya rektorn.
– Han vill att alla ska säga vad de tycker och lyssnar mycket på barnen, säger Andy.
– Och bryr sig mycket, håller Aya med.

 Sen brukar det bli bättre, lärarna lyssnar mer på alla, både tjejer och killar. Ett par veckor. Sen får man säga till igen. Och igen.

Våga säga vad man tycker
Även om de tycker att vuxna är dåliga på att lyssna ibland, så känner alla i den här gruppen att de vågar säga vad de tycker. Och tro på vad de vill. I barnkonventionen står det att du har rätt att tänka vad du vill, ha den religiösa tro du har och att ha en egen uppfattning om vad som är rätt och fel.  Runt bordet är fyra olika religioner representerade: en är kristen, två muslimer, en katolik och en buddist.

– Vi pratar inte så ofta om det, ibland kanske. Typ bara att jag är buddist och han kristen, säger Thanadon och pekar på Andy.

Till sist ger skolkompisarna några råd till barn och unga som inte tycker att de har något inflytande, i skolan eller hemma. Ta dig tid att berätta, även om det är svåra saker. Föräldrar ska ju lyssna på sina barn. Och gör det inte det kan man prata med någon annan vuxen man känner.

– Lyssna på oss och tro inte bara på det ni ser, säger Thanadon.

– För det finns saker som ni inte vet, men som vi vet! Säger Aya.