"Om alla är snälla mår man bra"

När Barnombudsmannen startade den här sidan för barn och ungdomar efterlyste vi skolor som ville få bättre koll på barnkonventionen. Nu har 15 skolor från hela landet hört av sig och det tycker vi förstås är jättebra! Eftersom det handlar om barn och ungas rättigheter tycker vi att det är viktigt att höra vad just barn och unga tycker. Så nu reser vi runt och träffar barn och prata om olika delar av barnkonventionen. Som eleverna i klass 6 B i Markusskolan i Avesta. De fick prata om rätten att må bra och känna sig trygg. 

Fyra ungdomar i ett klassrum

Albin Hurtig, Ibat Younis, Bambi Norman och Izabelle Lundqvist, klass 6 B, Markusskolan, Avesta.

Klasskompisarna i 6 B i Markusskolan i Avesta sitter i klassrummet och pratar om att må bra.

– Om man har det bra hemma och i skolan och alla omkring är snälla, då mår man bra. Säger Izabelle Lundqvist, 12 år.

– Och man ska känna sig trygg. Så man trivs där man är och inte blir mobbad. För man ska vara snäll mot andra! Tycker Bambi Norman, 13 år.

Men då säger Ibat Younis, 12 år, att det faktiskt kan vara synd om de som mobbar också, men det förstår inte alls hans jämngamla kompis Albin Hurtig – och så är diskussionen igång. 
De som mobbar kanske har blivit mobbade själva, eller de kanske inte har det så bra hemma och då mår man inte bra. Då borde de få hjälp av någon vuxen så att de lär sig att vara snälla mot andra, är några synpunkter. 

Alla vuxna lyssnar inte
Men inte alla vuxna lyssnar på barn, tycker de. Som i deras skola. Förut lyssnade inte alla så bra, men nu är det bättre, det är alla överens om. Och fröken kan man prata med, hon lyssnar alltid.
De mår bra allihop, de här fyra barnen som sitter och pratar runt bordet. Men när mår man bra, då? 

Om man har det bra i familjen och ingen är sjuk, blir svaret. Och om man kan tycka vad man vill utan att bli retad och har kompisar. Om man tränar – för att det är kul och för att hjärtat mår bra. 
Och om man äter bra mat och inte känner sig stressad. Fast det gör de ibland. När det blir för mycket saker samtidigt och man inte hinner med. Då är tipset att sätta sig och ta det lugnt en stund, tills det går över. 

Inte behöva vara rädd
Sedan pratar vi om rädsla. För att må bra ska man inte behöva vara rädd. Men Ibat blir rädd varje gång det kommer ett brev från Migrationsverket. 

– Jag kommer från Kurdistan och har varit här i Sverige sedan… kanske 2005. Min pappa har fått uppehållstillstånd, men inte min mamma och barnen. I Kurdistan skjuter de på gatorna. Man mår mycket bättre i Sverige. Men jag vet inte om jag får stanna.

– Det är självklart att man ska få stanna kvar här om man har flytt från ett krig, säger Albin. Och Bambi tycker att man måste ju ha nånstans att bo också, för att må bra. Och om det är krig kan man ju inte bo där de krigar.

Izabelle tycker att det är orättvist. 
– Vi får ju stanna här bara för att vi är födda här. Då kan väl de få stanna också! De har lika stor rätt som vi andra att bo här och må bra!