Barns råd till andra barn

Vi på Barnombudsmannen har träffat och pratat med 97 barn och unga om hur det är att leva med en funktionsnedsättning. Här delar några av dem med sig av sina bästa råd till andra barn.

Tjej som gör segertecken. Hashtag selfie, Hashtag adhd, hashtag thinkingoutofthebox, hashtag unik, hashtag speciell, hashtag fantasi, hashtag energi, hashtag snabb, hashtag spontan

Våga vara dig själv!

Barnen säger att man ska våga vara sig själv.

Sebastian berättar:
”Man ska inte skämmas för sin diagnos, det är något som man får lära sig att leva med. Man ska inte försöka dölja det. Till slut så lär man sig att leva med sin diagnos, om man inte haft den så hade man varit en annan person.”

Alma tycker likadant:
”Att inte gömma sig, utan att vara sig själv. Att man inte ska tänka att den här personen tycker att jag är ett freak och den inte vill umgås med mig. Man får tänka att jag är den jag är och har den här funktionsnedsättningen och det är någonting som jag får leva med. Man är den man är.”

Tänk positivt!

Barnen säger att det är viktigt att hitta sina sätt som gör att man klarar av vardagen. Och om man vill ändra på något kan man själv ta ansvar för att det blir gjort. Flera av barnen peppar andra barn att tänka positivt. Även om man ibland har det jobbigt.

Vendela säger så här:
”Bara för man har svårigheter så behöver man inte gå runt och tänka på det, utan man ska ju ändå tänka positivt. Man ska som gå framåt, det kan ju bli bättre. Det blir ju bättre varje dag.”

Albin tycker också så:
”Tänk efter, ta det lugnt, och försök att då försöka må bra, fokusera och försök att fokusera på allt det positiva.”

Angelica säger:
”Tänk inte på allting som är dålig. Tänk inte på vad som kan hända i framtiden, tänk inte vad inte vad som har hänt förut som är dåligt. Fokusera på allting som är bra som är hänt. Fokusera på det som är bra kommer hända i framtiden. Och fokusera på det bra som händer i nuet.”

Strunta i vad andra tycker!

Flera barn tycker att man ska tro på sig själv. Och man ska inte ska bry sig så mycket om vad andra säger.

Vincent tycker så här:
”Om folk inte gillar dig på grund av din diagnos, ignorera dem.”

Det tycker även Josef:
”Om någon tycker att du är dum för att du säger någonting, skit i det.”

Ett annat barn säger:
”Försök att tänka att du inte är dum. Att man har inställningen 'jag kan bli smartare, jag kan läsa på en massa grejer om jag vill', om man kanske inte fått rätt stimulering innan så kanske man kan påverka hjärnan ganska mycket. Folk ska inte säga till mig vad jag har för begränsningar.”

Har du koll på dina rättigheter?

 • De som bestämmer om sådant som rör dig ska tänka på vad som är bäst för dig. Du har rätt att säga vad du tycker. Vuxna måste lyssna på din åsikt.

  Barnkonventionen om din rätt till inflytande

 • Du har rätt att få information om sådant som rör dig och ditt liv. Du ska också få veta vad som händer i världen. Den som berättar något för dig måste göra det så att du förstår.

  Barnkonventionen om din rätt till kunskap och information

 • Du och alla andra barn ska respekteras. Det spelar ingen roll vad du har för familj, var du kommer ifrån, vad du tror på, om du är tjej eller kille, vem du blir kär i eller om du har någon funktionsnedsättning.

  Barnkonventionen om alla barns lika värde

 • Ingen annan är som du. Du har rätt att vara den du är. Det är du som bestämmer över din kropp, dina känslor och dina tankar.

  Barnkonventionen om din rätt till egen identitet

 • Du har rätt att leva och utvecklas. De vuxna ska alltid tänka på vad som är bäst för dig. När du blir sjuk har du rätt att få vård.

  Barnkonventionen om din rätt att må bra och känna trygghet

 • Ingen får göra dig illa. Du har rätt till skydd mot allt som kan skada dig. Om du blir illa behandlad ska du kunna få stöd och hjälp.

  Barnkonventionen om din rätt till skydd

 • Din familj har det största ansvaret för att du ska ha det bra och känna dig trygg. Om din mamma och pappa inte bor tillsammans har du ändå rätt att vara med båda.

  Barnkonventionen om din rätt att få vara med din familj

 • Du har rätt att gå i skolan. Du har rätt att få lära dig sådant som är viktigt att kunna. Skolan skall ge dig möjlighet att utvecklas.

  Barnkonventionen om din rätt till utbildning

 • Du har rätt att få göra saker du tycker är roliga på din fritid. Till exempel att leka, sporta, måla, lyssna på musik, se film eller gå på teater. Fritiden är också till för att du ska kunna samla nya krafter.

  Barnkonventionen om din rätt till lek, fritid, kultur och vila