Komma undan våldet

Barn som vi har träffat berättar att de försöker komma undan de som retar eller slår på olika sätt. Kalle är nio år och har adhd. Han brukar springa ifrån de som är dumma mot honom.

Kalle säger:
"6:orna kan inte komma i kapp för att jag fintar dom hela tiden. Jag lurar bort dom. Till slut så fattar dom inte vart jag är.”

Många barn säger att de hämtar en vuxen om något har hänt. Men det är inte alltid det hjälper. Noah har sagt till sina lärare, men de säger att han ska strunta i de som säger taskiga saker. Ett annat barn berättar att hon sagt till rektorn på sin skola men att inget har hänt.

En del barn väljer att inte gå till skolan alls, för att slippa våldet. Våld och kränkningar kan också göra att barn känner sig tvingade att byta skola. Ibland kan det bli starten på något bättre. Moa till exempel var jättenöjd när hon flyttat.

Moa berättar:
”I grundskolan var jag väldigt mobbad, de retade mig och gjorde saker som de visste skulle få mig stressad eller ledsen. Det var så mysigt att komma till skolan här, för alla hade haft den här känslan att vara mobbade”.