”Vi lämnade allt och kom hit”: Om barn på flykt

I år handlar vår rapport till regeringen om barn på flykt. Vi har träffat ungefär 600 barn och unga som har flytt till Sverige. I vår rapport berättar de om hur det är att vara på flykt och sin vardag i Sverige.

Tecknad bild av tjej bakom taggtråd

Under 2015 sökte fler än 70 000 barn skydd i Sverige. Ungefär hälften kom utan sina föräldrar. Under 2016 sökte nästan 11 000 barn skydd här, 2 199 kom ensamma. Just nu väntar många på att få ett beslut som säger om de får stanna här eller inte.

Sverige har lovat att följa barnkonventionen. Där står det skrivet vilka rättigheter barn har. Till exempel står det att:

 • barn som är på flykt har samma rättigheter som alla andra barn.
 • barn som har drabbats av krig ska få skydd och stöd.
 • barn som är under 15 år ska skyddas från krig.
 • barn som saknar föräldrar ska få hjälp av samhället.
 • barn som varit skilda från sina föräldrar ska få hjälp att träffas igen.

TaggtrådVi träffade 600 barn

För att ta reda på om Sverige följer barnkonventionen har vi på Barnombudsmannen träffat ungefär 600 barn och unga som är på flykt. De har berättat för oss om hur det är att vara på flykt och komma till Sverige. Vad som fungerat bra och vad som behöver bli bättre.

Vi har samlat barnens berättelser i en rapport. Den ger vi till politikerna som bestämmer. Vi vill att de ändrar på lagar och regler så att barn och unga på flykt kan få det bättre i framtiden.

Barnombudsmannen berättar om rapporten

Barnens egna berättelser

 • Flykten till Sverige »

  Barnen berättar att resan till Sverige kan se olika ut. Färden kan ha gått genom många länder, genom öken, över hav och tagit månader eller år. Det finns många faror längs vägen.

  Många barn beskriver att det är svårt att vara på flykt utan sina föräldrar.

  ”För sex år sedan lämnade jag min mamma, mitt land. Jag har ingen som kan ta hand om mig eller berätta för mig. Gör så, gör inte så, ta den vägen, ta inte den vägen.” - Aasim

   Ett barns flyktväg till Sverige med båt, tåg, buss och andra färdmedel

  Många barn säger att de har kommit till Sverige för att bygga en framtid.

  ”Jag vill leva ett liv som är fyllt med glädje. Jag vill lära mig svenska. Min dröm är att stanna med min familj i fred. Och jag vill ha många kompisar.” - Maha
 • Drömmar »

 • Hälsa »

  Det är vanligt att barn som flytt till Sverige mår dåligt. Barn som vi har träffat berättar om hemska saker som de har varit med om både innan och under flykten. Många barn oroar sig över vad som ska hända i framtiden. Det är svårt att vänta på att få ett besked.

  ”Ibland får jag lite så här psykiskt tillstånd som inte är bra. Känner att jag lever under en ständig oro och rädsla, för jag tänker så här om jag kanske anpassar mig här och hinner ha kompisar, och sen tänker jag när jag blir utvisad, då känns det jättejobbigt” - Daniel

  Flera av de barn vi mött beskriver hur de skadat sig själva, andra har självmordstankar.

  Så här säger en pojke:

  ”Och där jag går i skolan, jag ser att de flesta har blivit deprimerade. Och jag tror att de gör på det sättet, den här pressen gör att alla ungdomar, vi ungdomar, blir helt tokiga.”

  Barn kan också ha sjukdomar och skador som behöver behandlas. Flera barn berättar att det har tagit lång tid att få vård. Några har inte fått hjälp alls.

  En flicka sitter på knä under ett träd, hon känner sig ensam

  En annan pojke som kommit själv till Sverige har en hälsning till statsministern:

  ”Om ni träffar honom så får ni gärna berätta för honom att det vi går genom är jättestressigt och väldigt svårt. Vi har kvällar, vi kan inte sova och jag vaknar tre, fyra gånger varje kväll och så har jag jättesvårt att somna om och tänker på min familj.”

  Här finns tips och länkar om du eller någon du känner mår dåligt.

 • Skola »

  Barn som vi har träffat berättar att skolan är viktig.

  ”Först ska jag lära mig svenska och sen börja lära mig något yrke. Jag har en chans nu, jag har två år på mig och kommer göra detta.” - Kaden

  Många barn har väntat länge på att få börja skolan:

  ”Jag bara sitter hemma … Det är inte så bra. Jag behöver gå i skolan.” - Shadi

  Barnen beskriver att asylprocessen gör dem oroliga. Saaim berättar hur detta påverkar skolan:

  ”Den här oron, jag tänker på det och sen i och med jag inte sover på nätterna, då är jag jättetrött på dagarna. Jag kan inte sova när det går så mycket runt i mitt huvud.”

  Taggtråd

  De barn som har tvingats flytta berättar att det påverkar skolgången.

  ”Jag mådde inte bra av den här flytten faktiskt. Man vänjer sig på vilket ställe man skaffar sig vänner och sen blir man plötsligt flyttad till nytt ställe. Då börjar man på nytt, så att säga.” - Tamir
 • Vardagen »

  Många barn berättar att de inte känner sig trygga där de bor. Det gäller särskilt flickor och de barn som kommer från ett annat land än de flesta på boendet. De beskriver att de helst stannar inne på sitt rum och att de saknar någon att prata med.

  ”Alltså det är så trångt. […] Vi är tio personer och de små barnen skriker och så här. Och man kan inte få sova i fred för någon av småbarnen skriker. Och det jobbiga är att man får tränga in sig lite i rummen.” - Aden

  Flera barn säger att fritidsaktiviteter får dem att må bra.

  Så här säger Dabir: ”[…] när man spelar fotboll till exempel med kompisarna, då glömmer vi det här som gör ont.”

  Barn som kommer till Sverige utan föräldrar får en god man. Det är en vuxen som ska hjälpa barnet under tiden som asylsökande.

   Ett barn har målat ett hus fyllt av kärlek

  Nora är nöjd med sin gode man:

  ”Min god man är en mycket fin kvinna. Hon är snäll. Jag ringer henne när jag mår dåligt, när jag behöver någonting, och hon lyssnar på mig, hon är snäll och god och jag är mycket nöjd med henne.”
 • Att söka asyl »

  Asylprocessen skapar mycket oro. Barn som vi har träffat vittnar om att det är svårt att inte veta vad som ska hända i framtiden. De upplever också att de inte kan påverka sin framtid.

  ”Problemet att det känns som man hänger i ett rep eller något. Och man vet inte om det håller eller kommer det liksom gå sönder? Och allt liksom förloras.” - Maajida 

  Taggtråd

  Många barn tycker att mötet på Migrationsverket är skrämmande.

  ”Det var jobbigt, jag var himla rädd, kunde inte andas. Hemska saker som hänt […] Jag glömde vad jag heter, vilken klan jag kommer ifrån, jag var så rädd” - Wabiba

  En pojke säger så här:

  Och jag hade aldrig i mitt liv varit i såna här sammanhang […] det var min första upplevelse. Och det kändes jobbigt, och jag kände mig under stor press och ville bara komma därifrån så fort som möjligt.”

  De barn som kommit tillsammans med sina föräldrar får inte alltid frågor vid utredningen. Zeinab berättar: ”Nej, men de frågade mig bara ’vad vill du bli när du blir stor?’ och jag sa busschaufför.”

  Flera barn har fått avslag på sin ansökan om asyl. Ibland har Migrationsverket också bestämt att de är vuxna eftersom de inte kunnat bevisa när de är födda. Så här säger en pojke: ”Ja. Det fick jag. […] när jag blev kallad dit då säger de att ’du har fått avslag’ och då hade de skrivit upp ålder och sen fick jag det [avslaget].”

  En pojke berättar hur det är att vänta på besked

Telefon för dig under 18

Pojke med hatt och hans kompisar

Vi svarar på frågor om dina rättigheter
020-23 10 10

Telefontid under perioden 21 juni till 20 augusti:
Måndag till fredag 10 -12

Se våra tips!

Här kan du också få hjälp och stöd