Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Vad får andra bestämma om dig?

Välkommen till Fråga Barnombudsmannen. Här kan du fråga oss om barnkonventionen och dina rättigheter!

Ställ din fråga här!

Kontakt för dig under 18

Ring: 020–23 10 10

Måndag till fredag 09.00–15.00
Lunchstängt 12.0013.00

Torsdagen den 13 april är telefonen bara öppen mellan 10-12. Fredagen den 14 april och måndagen den 17 april är telefonen stängd.

Här får du reda på dina rättigheter och vart du kan vända dig för att få hjälp. Numret är gratis att ringa och samtalet syns inte i telefonräkningen!

Här kan du också få hjälp och stöd

Senaste nytt för barn och unga

Barn och datorer

Chatta med Barnombudsmannen om skola och utbildning »

Vilka rättigheter har du i skolan? Får läraren ge kollektiv bestraffning? Det och mycket mer kan du få reda på om du chattar med Barnombudsmannen torsdagen den 20 april. Chatten pågår mellan 10-11 men det går bra att ställa dina frågor redan nu!

Två pojkar promemerar bort

Viktigt att prata med vuxna »

Det är viktigt att du pratar med vuxna om du känner dig orolig eller har frågor om det otäcka som hände i Stockholm under fredagen.

Tecknad bild av tjej bakom taggtråd

Ny temasida om barn på flykt »

I år handlar vår rapport till regeringen om barn på flykt. Vi har träffat ungefär 600 barn och unga som har flytt till Sverige. På vår nya temasida kan du ta del av barnens egna berättelser om hur det är att vara på flykt och sin vardag i Sverige.

Alla nyheter

Barns tankar kring barnkonventionen

Har du koll på dina rättigheter?

 • De som bestämmer om sådant som rör dig ska tänka på vad som är bäst för dig. Du har rätt att säga vad du tycker. Vuxna måste lyssna på din åsikt.

  Barnkonventionen om din rätt till inflytande

 • Du har rätt att få information om sådant som rör dig och ditt liv. Du ska också få veta vad som händer i världen. Den som berättar något för dig måste göra det så att du förstår.

  Barnkonventionen om din rätt till kunskap och information

 • Du och alla andra barn ska respekteras. Det spelar ingen roll vad du har för familj, var du kommer ifrån, vad du tror på, om du är tjej eller kille, vem du blir kär i eller om du har någon funktionsnedsättning.

  Barnkonventionen om alla barns lika värde

 • Ingen annan är som du. Du har rätt att vara den du är. Det är du som bestämmer över din kropp, dina känslor och dina tankar.

  Barnkonventionen om din rätt till egen identitet

 • Du har rätt att leva och utvecklas. De vuxna ska alltid tänka på vad som är bäst för dig. När du blir sjuk har du rätt att få vård.

  Barnkonventionen om din rätt att må bra och känna trygghet

 • Ingen får göra dig illa. Du har rätt till skydd mot allt som kan skada dig. Om du blir illa behandlad ska du kunna få stöd och hjälp.

  Barnkonventionen om din rätt till skydd

 • Din familj har det största ansvaret för att du ska ha det bra och känna dig trygg. Om din mamma och pappa inte bor tillsammans har du ändå rätt att vara med båda.

  Barnkonventionen om din rätt att få vara med din familj

 • Du har rätt att gå i skolan. Du har rätt att få lära dig sådant som är viktigt att kunna. Skolan skall ge dig möjlighet att utvecklas.

  Barnkonventionen om din rätt till utbildning

 • Du har rätt att få göra saker du tycker är roliga på din fritid. Till exempel att leka, sporta, måla, lyssna på musik, se film eller gå på teater. Fritiden är också till för att du ska kunna samla nya krafter.

  Barnkonventionen om din rätt till lek, fritid, kultur och vila

Har du koll på soc?