Ny rapport: Därför kan barn börja gilla terrororganisationer

Att barn utsätts för våld kan öka risken för att de börjar gilla en terrororganisation, som till exempel IS. Det visar en unik rapport som Barnombudsmannen har tagit fram. Nu kräver Barnombudsmannen en samlad plan mot våld mot barn.

Omslagsbild till rapporten "Barn och ungas erfarenheter av våldsbejakande islamistisk extremism"

Barnombudsmannen har skrivit en rapport där vi tog reda på varför och hur barn och unga kan börja gilla en terrororganisation.

För att ta reda på det pratade vi med 55 barn som på olika sätt har erfarenhet av det. Några har själva börjat gilla och sedan åkt i väg för att gå med i en terrororganisation, en del känner någon som har gjort det och andra bor i ett område som många åkt från för att gå med i en terrororganisation som IS.

Barnombudsmannen Anna Karin Hildingson Boqvist var med i Nyheter i Barnradion och berättade om rapporten:

– Barnen vi pratat med säger att det inte finns en förklaring till att barn och unga börjar gilla terrororganisationer, utan flera olika. Men en förklaring kan vara att man lever med våld i området där man bor.

Våldet i området kan vara till exempel skottlossningar, bilbränder och att människor kastar sten mot polisen.

– Om man bor så, med våld i sin vardag, kan det vara en större risk att man börjar gilla hemska terrororganisationer som IS, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

För att inte fler barn och unga ska börja gilla terrororganisationer vill Barnombudsmannen att politikerna som bestämmer ska ta fram en plan om att stoppa våld mot barn.

Barnombudsmannen tycker också vuxna och skolan har en jätteviktig roll, de måste börja våga prata om sådana här grupper i skolan. Barnen vi pratat med säger att man inte gör det i dag. Och om det är någon som är på väg att dras in i en terrorgrupp, så vill vi att det alltid ska anmälas till socialtjänsten. Då kan de hjälpa till.

Här kan du läsa mer om rapporten.

Ladda ner rapporten.

Lyssna på när Barnombudsmannen är med i Nyheter i Barnradion.

Om du är orolig för en kompis

Om du är orolig för en kompis som du tror börjat gilla en terrorgrupp är det viktigt att du pratar med en vuxen.

Om du inte har någon vuxen i din närhet att prata med kan du ringa oss på 020 23 10 10.

Du kan också ringa BRIS på 116 111. Här hittar du BRIS hemsida.