Ny sajt ger dig bättre koll på soc

I förra veckan lanserades Koll på soc – en ny sida där du kan få svar på dina frågor om vad socialtjänsten är och vad de kan hjälpa till med!

Text Koll på soc

Har du inte koll på vad socialtjänsten är? Eller har du svårt att hänga med i alla konstiga ord som din soc använder? Då är du inte ensam. Många barn och unga känner inte till vad socialtjänsten är och gör, och på vilket sätt de kan hjälpa till och stötta. Därför har nu Barnombudsmannen och Socialstyrelsen lanserat sajten kollpasoc.se!

På sajten kan du få svar på vad som gäller när det är jobbigt hemma, om du själv gör saker som inte är bra, vad som händer om du blir placerad av socialtjänsten eller är ny i Sverige.

Webbplatsen innehåller också många filmer. Både intervjuer med socialsekreterare, poliser, fältarbetare och rektor som berättar om sitt samarbete, och animerade filmer som förklarar krångliga ord. Dessutom kan du snabbt och enkelt söka fram adress och telefonnummer till det soc-kontor som ligger närmast där du bor!

För att sajten ska vara så bra som möjligt har vi fått hjälp av 175 barn och unga i åldrarna 4-18 år att bestämma vad som ska finnas på sajten. Vissa av dem har tidigare varit i kontakt med socialtjänsten, för andra var socialtjänsten okänd.

Vi hoppas att du ska tycka om Koll på soc!

* Från och med den 1 januari 2017 är det Socialstyrelsen som driver Koll på soc. Har du frågor om sajten så kontakta dem på webbansvarig@socialstyrelsen.se.

Film om soc