Barn har rätt till sina föräldrar även om de är skilda

Är dina föräldrar skilda? Du är inte ensam. Varje år är 50 000 barn i Sverige med om att deras föräldrar skiljer sig. 

Skilsmässor är nästa alltid jobbiga. Det kan vara svårt att acceptera att ens föräldrar ska skilja sig. Men när två vuxna bestämmer sig för att skiljas är det för att det ska bli bättre för alla i familjen. Dina föräldrar kanske har bråkat jättemycket eller varit ledsna länge.

Efter ett tag blir det för det mesta bättre. De flesta föräldrar fortsätter att tillsammans vara vårdnadshavare för barnen. Det betyder att de delar på ansvaret för dig.

Alla barn har rätt till en personlig och regelbunden kontakt med båda sina föräldrar även om de inte bor ihop. Men barnkonventionen säger faktiskt att det är du som har rätt att träffa dina föräldrar – inte tvärtom!

Föräldrarna måste komma överens
Om dina föräldrar vill flytta isär måste de komma överens om var du ska bo och hur mycket du ska träffa den förälder som du inte bor med. Alltfler barn och unga som har skilda föräldrar bor varannan vecka hos den ena föräldern och varannan vecka hos den andra föräldern.

Om dina föräldrar inte kan komma överens får de gå till domstol. Vet du var du vill bo ska domstolen så långt det bara går följa din önskan. Barn är oftast inte med i domstolen. Det vanliga är att någon från socialtjänsten har kommit hem till dig innan för att höra din åsikt. Då är det viktigt att du berättar om du inte vill träffa någon av dina föräldrar.

Föräldrar som bråkar om vårdnaden eller boendet har inte alltid förmåga att se till barnets bästa. Därför tycker Barnombudsmannen att barn ska ha ett eget ombud vid vårdnadstvister, som lyssnar till hur barnet vill ha det. Vi tycker också att domstolarna måste bli bättre på att lyssna till vad barnet själv vill när föräldrarna bråkar om vårdnaden.

Har du varit med om en jobbig skilsmässa och vill prata med någon? Finns det någon vuxen i din närhet som du har förtroende för? Kanske en lärare, skolsköterska eller en kompis förälder. 
Om du vill vara anonym kan du ringa Bris 116 111 eller Jourhavande kompis 020-222 444.

Fundersam pojke kikar fram

Vilka rättigheter har du som ung? Hur kan du få hjälp om du har det jobbigt?

Läs om barnkonventionen

Telefon för dig under 18

Pojke med hatt och hans kompisar

Vi svarar på frågor om dina rättigheter
020-23 10 10

Telefontid under perioden 21 juni till 20 augusti:
Måndag till fredag 10 -12

Se våra tips!

Här kan du också få hjälp och stöd