Lek, fritid, kultur och vila

Den här artikeln i barnkonventionen handlar om din rätt att göra saker på din fritid.

31. Du har rätt till fritid, lek och vila. Du har rätt att delta i kulturella och konstnärliga aktiviteter.

Ladda ner lättläst skrift om barnkonventionen

 • Det här säger barnkonventionen om din rätt till lek, fritid, kultur och vila »

  Du har rätt att få göra saker som är roliga på din fritid. Till exempel måla, idrotta, lyssna på musik, se film eller gå på teater. Du ska både ha möjlighet att skapa saker själv och uppleva det andra har skapat.

  Sverige ska sträva efter att alla barn i landet får samma möjligheter att delta i kultur- och fritidsaktiviteter. Din kommun ska se till att det finns lekplatser, idrottshallar och andra platser där du och dina kamrater kan vistas. Sådana platser ska vara anpassade för dem som till exempel har en funktionsnedsättning.

  Barnkonventionen ger dig också rätt att vila. För att du ska kunna må bra måste du få säga nej när du inte vill eller orkar. Du har rätt till avkoppling och sömn.
  Hur ser ditt liv ut? Har du möjlighet att både göra kul saker och ta det lugnt på din fritid? Saknar du något?

  Vad gör du om dina rättigheter inte tillgodoses?

 • Det är inte okej att din tränare tafsar »

  Alla barn och unga som idrottar ska kunna känna sig trygga och bemötas med respekt. Men under våren 2011 avslöjade flera kända idrottsmän att de utsatts för sexuella övergrepp av sina tränare.

  Nu ska Riksidrottsförbundet utbilda föreningar så att de blir bättre på att hindra att övergrepp sker och upptäcka när de sker.

  Sexuella övergrepp är när någon utsätter en annan person för sexuella handlingar mot personens vilja.

  Om du är under 15 år får ingen annan människa göra något sexuellt med eller mot dig. Den som gör det begår ett brott.

  Berätta alltid
  Ibland är det svårt att veta vad som är ett sexuellt övergrepp. Det kanske är en schysst person som du verkligen gillar som gör något som inte känns bra. Lita på din magkänsla! Det kan vara svårt att berätta. Men det är viktigt för att få stöd och hjälp.

  Om du upplever att du utsatts för sexuella övergrepp eller andra slags kränkningar ska du säga ifrån och söka hjälp av någon vuxen som du har förtroende för.

  Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, skolkurator, vårdcentral, studenthälsan eller en tjej- eller killjour. Spara sms och mejl som kan vara bevis för vad du har blivit utsatt för.

  Informationen är hämtad från Riksidrottsförbundet.

 • Träffa kompisar mest populärt på fritiden »

  På fritiden ska man ha kul. Men fritiden är också en viktig del i barns och ungas utveckling. Fritiden ska ge dig tillfälle att skapa nya sociala relationer, utveckla dig själv och dina intressen.

  Vad gör du helst på fritiden? Att träffa kompisar är mest populärt bland barn och unga i Sverige – hemma, på fritidsgården eller över internet. Andra fritidsintressen är att sporta och att titta på tv eller dvd. Flickor och pojkar använder internet lika mycket. Men flickor umgås mer med kompisar på sociala sajter medan pojkar spelar mer dataspel.

  Ungefär vart fjärde barn i åldern 7–15 år spelar något instrument. Biobesök är populärt i alla åldrar, men vanligast bland ungdomar från högstadiet och uppåt. De yngre barnen tillbringar en stor del av sin fritid tillsammans med familjen. De tycker om att leka och läsa böcker.

  Sex av tio barn idrottar 
  Vuxna klagar ofta på att barn och unga sitter stilla alldeles för mycket, framför datorn eller tv:n. Nästa gång kan du berätta att sex av tio barn och unga i Sverige faktiskt idrottar minst en gång i veckan. Kanske är du en av dem.

  Mest aktiva är 10–12-åringarna. Men alla barn tränar inte lika mycket. Och vilken sport du föredrar beror på vem du är.

  Fotboll är den största sporten bland både pojkar och flickor. Inte så förvånande eller hur? Bland pojkar är innebandy den näst största sporten och bland flickor är det ridning. Att bada är också populärt, särskilt bland de yngre barnen.

  Tänk vad mycket kul saker det finns att göra! Vem har tid att sitta still?

  Informationen är hämtad från vår rapport Upp till 18 – Fakta om barn och ungdom 2010.

På teckenspråk

Pojkansikte som tittar ner

Vad gör du om dina rättigheter inte tillgodoses?

Dina rättigheter