Träffa kompisar mest populärt på fritiden

På fritiden ska man ha kul. Men fritiden är också en viktig del i barns och ungas utveckling. Fritiden ska ge dig tillfälle att skapa nya sociala relationer, utveckla dig själv och dina intressen.

Vad gör du helst på fritiden? Att träffa kompisar är mest populärt bland barn och unga i Sverige – hemma, på fritidsgården eller över internet. Andra fritidsintressen är att sporta och att titta på tv eller dvd. Flickor och pojkar använder internet lika mycket. Men flickor umgås mer med kompisar på sociala sajter medan pojkar spelar mer dataspel.

Ungefär vart fjärde barn i åldern 7–15 år spelar något instrument. Biobesök är populärt i alla åldrar, men vanligast bland ungdomar från högstadiet och uppåt. De yngre barnen tillbringar en stor del av sin fritid tillsammans med familjen. De tycker om att leka och läsa böcker.

Sex av tio barn idrottar 
Vuxna klagar ofta på att barn och unga sitter stilla alldeles för mycket, framför datorn eller tv:n. Nästa gång kan du berätta att sex av tio barn och unga i Sverige faktiskt idrottar minst en gång i veckan. Kanske är du en av dem.

Mest aktiva är 10–12-åringarna. Men alla barn tränar inte lika mycket. Och vilken sport du föredrar beror på vem du är.

Fotboll är den största sporten bland både pojkar och flickor. Inte så förvånande eller hur? Bland pojkar är innebandy den näst största sporten och bland flickor är det ridning. Att bada är också populärt, särskilt bland de yngre barnen.

Tänk vad mycket kul saker det finns att göra! Vem har tid att sitta still?

Informationen är hämtad från vår rapport Upp till 18 – Fakta om barn och ungdom 2010.

Fundersam pojke kikar fram

Vilka rättigheter har du som ung? Hur kan du få hjälp om du har det jobbigt?

Läs om barnkonventionen

Telefon för dig under 18

Pojke med hatt och hans kompisar

Vi svarar på frågor om dina rättigheter
020-23 10 10

Telefontid under perioden 21 juni till 20 augusti:
Måndag till fredag 10 -12

Se våra tips!

Här kan du också få hjälp och stöd