Du har rätt att bli kär i den du vill

Du har säkert varit kär någon gång. Minns du hur det kändes? Pirr i magen, tunghäfta och att inte kunna tänka på något annat än just den personen. Kärleken har inga gränser. Du bestämmer inte vem du ska bli kär i, det bara händer. Visst är det häftigt!

Man kan bli kär i någon av samma kön. Hur många det är vet man inte men uppskattningsvis handlar det om var tionde person. Det betyder att det nog finns någon i din klass eller bland dina kompisar som blir kär i personer av samma kön. Kanske är det du själv.

Allt fler människor berättar idag öppet om vem de blir kära i. Trots det finns det fortfarande många med starka åsikter i samhället om vad som är normalt och rätt. Den som inte passar in i mallen riskerar tyvärr att utsättas för diskriminering och trakasserier av andra.

Det är enligt lag förbjudet att diskriminera en person på grund av hans eller hennes sexuella läggning. Det finns en myndighet som arbetar mot alla former av diskriminering. Den heter Diskrimineringsombudsmannen.

Hatbrott vanligt bland unga
Den som skadar en annan människa på grund av dennes etniska bakgrund, religiösa tro eller sexuella läggning gör sig skyldig till ett hatbrott. Det kan både handla om att kränka någon muntligt eller att utföra våldshandlingar.

Ungdomar mellan 15 och 19 år är mest utsatta för hatbrott jämfört med andra grupper i samhället. De som begår hatbrott är också ofta unga. Rasistiska hatbrott är absolut vanligast, följt av hatbrott mot personer på grund av fördomar om deras sexualitet.

Du som har funderingar kring sexualitet kan kontakta Föreningen RFSL -Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Där finns kuratorer och rådgivare som kan lyssna och ge dig vägledning.

RFSL har också en brottsofferjour. Här kan du som utsatts för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott på grund av vem du blir kär i få stöd.

Informationen är hämtad från vår rapport ”Upp till 18 – Fakta om barn och ungdom 2010” och RFSL.

Fundersam pojke kikar fram

Vilka rättigheter har du som ung? Hur kan du få hjälp om du har det jobbigt?

Läs om barnkonventionen

Telefon för dig under 18

Pojke med hatt och hans kompisar

Vi svarar på frågor om dina rättigheter
020-23 10 10

Telefontid under perioden 21 juni till 20 augusti:
Måndag till fredag 10 -12

Se våra tips!

Här kan du också få hjälp och stöd