Chatt om rätten till din familj

4 december 2012

Hej! Chatten är öppen nu. Ni kan börja ställa era frågor.                              

Albin
om jag då skulle komma hem och se att mina föräldrar skulle bråka med våld? Ska jag ringa till BRIS då. eller ska jag ringa till Socialtjänsten

Barnombudsmannen: Hej Albin! Du är modig som tar upp en svår fråga. Om det är våldsamt hemma och du är orolig att någon ska bli skadad kan du alltid ringa till polisen på 112. Annars är det precis som du skriver - du kan ringa både till Bris och till socialtjänsten. Jag tänker att om man har det svårt hemma med våld så är det viktigt att man får någon att prata med om vilken hjälp man kan få.

sophie
min mamma och pappa bråkar varje kväl och jag får inte sova och vad ska jag göra

Barnombudsmannen: Hej Sophie! Du är modig som tar upp detta. Går det att prata med dina föräldrar om hur du upplever deras bråk? Kan du ta upp det när det är en fin och lugn situation då man kan prata ordentligt? Om det inte går - finns det andra i din närhet som du kan prata med? Du kan förstås alltid ringa till Bris barntelefon. De är kloka och lyssnar på många barn. 116 11.

klass 3s
svara om du kan vara snäll
Barnombudsmannen: Jag svarar så snabbt jag kan på alla frågor och det kommer fler chattar i vår! :-)

philip,
tack för svaret:)

Erik
Du är bra på ditt jobb

Barnombudsmannen:Tack Erik!

philip
hej vad skulle jag göra ifall mina föräldrar blivit våldsamma mot mig

Barnombudsmannen:
Hej Philip, Som barn har du rätt att växa upp utan våld. Om dina föräldrar är våldsamma är det viktigt att du men även föräldrarna får hjälp. Socialtjänsten har hjälp att ge och de finns i alla kommuner. Om du är osäker på vad du ska göra kan du alltid börja med att prata med någon vuxen du litar på eller ringa anonymt till Bris barntelefon 11611.

sophie
vad händer om min mamma och min pappa ska skilja om jag inte vill det?

Barnombudsmannen: Hej Sophie, Det är ju föräldrarna som bestämmer om de vill leva ihop. Men det är förstås viktigt att föräldrarna tänker på dig och din situation. De bör lyssna noga på dig om hur det kan bli så bra som möjligt för dig.

Albin
hjälper ni till om det händer något som att föräldrar slår sina barn?

Barnombudsmannen:
Hej Albin! Om barn ringer eller mejlar om att de blir slagna så har vi skyldighet att anmäla det till socialtjänsten så att barnet kan få hjälp. Om barnet är anonymt kan vi ge goda råd.

simon
hur ska jag skaffa en familj som ej moba mig

Barnombudsmannen:
Hej Simon! Ingen ska behöva ha det dåligt i sin familj. Tänker att du behöver få prata med någon om hur du har det. Ring gärna till Bris på 11611 eller prata med någon vuxen du litar på om hur du har det.
felix alex Emelina pär
vad ska man göra om ens föreldrar bråkar och inte vill skilja sig?

Barnombudsmannen:
Hej, Jag tänker att du beskriver att du mår dåligt av föräldrarnas bråk. Hjälper det att berätta för föräldrarna hur du känner när du hör deras bråk? Kan du skriva till din mamma och pappa och beskriva med ord hur du tänker och hur du vill ha det?

anonymt
trivs du på jobbet

Barnombudsmannen:
Japp! Jag har världens bästa jobb.

Albin
vad är barnkonventionen

Barnombudsmannen:
Hej Albin! På vår hemsida barnombudsmannen.se kan du läsa mer om barnkonventionen. Nästan alla länder i världen har enats om att följa barnkonventionen som beskriver vad alla barn i världen har rätt till.

klass 3s
jag önskar att mina föreldrar inte bråkar med mig tunt hjälp mig

Barnombudsmannen:
Hej, Ibland kan det hjälpa om man pratar med sina föräldrar när det är lite lugnare och då ta upp vad man tänker är jobbigt. Ett brev kan också vara bra där man skriver lite djupare om hur man vill ha det. Ibland räcker inte det och då är det bra att prata med någon vuxen man har förtroende för, exempelvis någon på skolan. Det går också alltid bra att ringa till Bris på 11611.

Tilda
Vad ska man göra för att hjälpa barn som har det svårt? Min farmor sa när jag var yngre när det låg smulor i sängen då sa jag att jag inte ville ha det men farmor sa ''tänk på de barnen som skulle bli glada med de smulorna'' Jag vill hjälpa dem!

Barnombudsmannen:
Hej Tilda! Klok du är som vill hjälpa andra barn att få det bra. Det finns alltid mycket man kan göra. Det finns ungdomsförbund, exempelvis Rädda Barnens ungdomsförbund, som man kan gå med i. Det finns hjälporganisationer som man kan stödja på olika sätt.

sophie
hej jag undrar om ni hjälper barn i andra länder också PS: sidan är jätte bra

Barnombudsmannen:
Hej Sophie! Roligt att du tycker vår sida är bra. Barnombudsmannen ska lyssna på barn i Sverige. Men det finns barnombudsmän i många andra länder också. Bara i Europa finns det 40 stycken, så barn i de länderna kan vända sig dit.

sophie
var bor barnen som kommer hit från andra länder?

Barnombudsmannen:
Hej! Om barnen kommer ensamma utan föräldrar så får de ofta bo i HVB-hem, hem för vård eller boende. Där bor flera barn tillsammans med personal.

Nathaniel
Om min mamma och pappa dör var ska jag bo då?

Barnombudsmannen:
Hej Nathaniel, Många gånger får barn då bo hos någon nära släkting, kanske en moster eller en farbror. Om det inte finns någon släkting som man kan bo hos så får man oftast bo i ett familjehem.

ali abdu mhamed mostafa
hej

Barnombudsmannen:
Hej!

klass 3s
hallå mannen

Barnombudsmannen:Hallå klassen!

juli
var för behöver vi er?

Barnombudsmannen:
Hej juli! Barnombudsmannen finns för att lyssna på barn och bevaka att barnkonventionen följs i Sverige. Vi lyssnar extra nog på barn som har det svårt och besöker ställen där barn finns, exempelvis HVB-hem (barnhem), polisarrester, transitboenden för ensamkommande barn osv. Vi gör detta för att se till att alla barn blir lyssnade på och får sina mänskliga rättigheter förverkligade. Läs gärna mer i våra rapporter till regeringen. barnombudsmannen.se

felix alex Emelina pär
om man inte har några släktingar vad ska man göra då ?

Barnombudsmannen:
Hej Felix, Alex, Emelina och Pär! Svårt att göra något åt förstås men man kan ju ha nära vänner som kan betyda lika mycket.

simon
vad kan ni hjälpa barn med?

Barnombudsmannen:
Hej Simon! Vi lyssnar på barn och ser till att de som bestämmer i Sverige också lyssnar. Vi bevakar och driver på så att barnkonventionen blir verklighet. Det finns väldigt mycket att göra, men också mycket som har blivit bättre. Barn har gett oss viktiga idéer och förslag och det är alltid fantastiskt roligt när vuxna med makt också lyssnar och ändrar!

khedaffi
det är bra ut ni finns

Barnombudsmannen:
Tack! Vi får kämpa för förändring tillsammans, eller hur?

Erik
var för krigar barn?

Barnombudsmannen:
Hej Erik, Barn utnyttjas av vuxna och kan då tvingas att bli barnsoldater. Det är fruktansvärt och inte tillåtet enligt barnkonventionen.

khedaffi
du är bra med barn och ungdomar

Barnombudsmannen:
Hej Khedaffi! Tack, kul att du tycker det. Här hos mig jobbar ett team på 30 personer som gör allt vi kan för att lyssna på barn och åstadkomma förändring.

Josef
Varför blir vissa barn placerade i andra hem? (fosterhemsplacerade)

Barnombudsmannen:Hej Josef! Alla barn har det inte så bra i sina hem. Föräldrarna kan ha svåra problem med alkohol eller vara våldsamma. Då måste det finnas hjälp att få. I första hand försöker man hjälpa föräldrarna/hela familjen. Men om det inte går så vill man se till att barnet kommer till ett tryggt hem.

daniel
hej varför kan inte socialen hjälpa alla föräldrar och barn

Barnombudsmannen:Det ska de. Men det är inte alltid så. Om man är missnöjd med socialtjänsten kan man klaga till en myndighet som heter Socialstyrelsen. www.socialstyrelsen.se här finns information att hämta. Man kan ringa dit på 075-247 30 00.

simon
hej jag hetr sofi

Barnombudsmannen:Aha, hej Sofi!

Edmund
Varför inte tjejer gå i skola i vissa länder?

Barnombudsmannen:Hej Edmund! Allt fler tjejer får gå i skola men du har rätt i att det inte är så överallt i hela världen. Och det är väldigt fel förstås! Vad orättvisan beror på kan ha olika skäl. Det kan bero på att barn måste jobba hemma eller att det finns ont om pengar. Ytterst handlar det alltid om värderingar, om att tjejer i vissa områden inte värderas lika högt som pojkar. Det är något vi måste ändra på!

simon
hej

Barnombudsmannen:
Hej Simon!

Matilda
Hej! JAg har en kompis som inte ser ut att må så bra för hon har alltid blåmärken på flera ställen på kroppen. Jag har frågat henne flera gånger varför hon har så många blåmärken och hon blir alltid kallsvettig och svára med ett kort svar som tex: jag ramla när jag skulle hem eller du vet att jag får blåmärken så fort någon pillar på mig eller något liknande. Hennes blåmärken är ganska stora och hon är ofta sjuk..... vad ska jag göra?
Barnombudsmannen:Hej Matilda! Vad bra att du bryr dig och att du vågar fråga din kompis. Finns det någon skolsköterska eller skolkurator som din kompis kan prata med? Det kan också vara bra att ringa till Bris - både för dig och för din kompis för att få lite råd och någon att prata med. 116 11. Det finns också något som heter tjejzonen.se där man kan chatta och få svar. Det går också förstås alltid bra att ringa till socialtjänsten, man kan vara anonym och fråga om råd.

Oliver
Finns det någon som hjälper de barn som inte får mat? Finns det något som vi själva kan göra?

Barnombudsmannen: Hej! Socialtjänsten som finns i alla kommuner ska se till att alla barn får mat (och annat som är viktigt). Sedan finns det många föreningar som också hjälper till, exempelvis Stadsmissionen. Om du känner till barn som inte får mat tänker jag att det är viktigt att berätta om det för någon vuxen som du har förtroende för.
Lena
Hej! Har inte alla kommuner inom socialtjänsten och familjetvister enligt lag om att begära papper från psykriatiska avledningar,polisregister och funktionsnedsättningar osv?
Barnombudsmannen: Hej Lena, När kommunerna genomför utredningar om barns situation enligt socialtjänstlagen eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) har de rätt att ta kontakt med många instanser för att få information om barnet och dess vårdnadshavare/föräldrar.

Nova
Hur många barn finns det som bor i tunnelbanan?
                  
Barnombudsmannen:
Hej, det vet vi inte. Men vi vet att det finns barn som har blivit utkastade hemifrån eller som har flytt från våld och övergrepp i hemmet. De barnen har förstås rätt att få bra hjälp, men ibland fungerar det inte som det ska. Om man är orolig för ett barn kan man alltid ringa socialtjänsten i sin kommun. Man kan också höra av sig till oss.

Matilda
mina föräldrar bråkar (psykiskt), jag mår jätte dåligt och får alltid vara på mitt rum, vad ska jag göra???

Barnombudsmannen: Hej Matilda! Du är jättemodig som skriver om hur du har det. Jag tänker att det är bra om du pratar med någon vuxen som du har förtroende för. Finns det någon sådan vuxen som du tänker på i din närhet? Det går också bra att ringa till Bris barntelefon på 11611 där det finns vuxna som lyssnar och ger råd.

Nova
Varför får man slå barn i vissa länder?

Barnombudsmannen: Hej Nova! Fler och fler länder förbjuder aga mot barn men du har rätt i att alla inte har gjort det. Det är dåligt. I de länderna tror man ibland att man måste få slå för att uppfostra barn. Men det enda som händer är att barn lär sig att våld är en metod att använda och det är illa. Man ska inte slå någon, varken vuxna eller barn.

sebastian
Finns det familjer i sverige som får smutsigt vatten?

Barnombudsmannen: Hej Sebastian! Det har hänt att en del kommuner fått fel på sitt vatten och då drabbas ju alla - vuxna och barn.

Hugo
sover en del barn på gatan i sverige

Barnombudsmannen: Hej Hugo! Det finns barn som inte har någonstans att bo och det är allvarligt. Socialtjänsten måste bli bättre på att lyssna på och upptäcka de här barnen.

Matilda
Min förälder röker inomhus på vintern, det luktar äckligt men ska jag våga säga till eller vad ska jag göra? Vill inte få en utskällning igen...

Barnombudsmannen: Hej Matilda! Tycker du är modig som säger vad du tycker och tänker. Ibland förstår föräldrar bättre om man skriver ner vad man tänker i ett litet brev. Du kanske också kan tala med någon vuxen som du har förtroende för som kan ge dig stöd.

Tant N
Kära Fredrik, vet du om att varken socialtjänsten eller familjerätten följer barnkonventionen? Det är jättegulligt att det står så på några papper men att det inte fungerar i praktiken är helt horribelt - barnen far fortfarande illa i detta avlånga land! Hur ska ni göra för att få bukt kring den problematiken? Tacksam för svar /Tant N

Barnombudsmannen:Hej! Barnkonventionen ska respekteras av alla. Det är flera viktiga förbättringar som nu sker. Bland annat får socialtjänsten tala med barn i utredningar.

sebastian
Går alla barn i skolan i sverige?

Barnombudsmannen: De allra flesta barn går i skolan. Men det finns barn som inte vågar gå på grund av mobbning och det är inte okej. Det finns också en del barn som lever gömda med sina föräldrar. Barnombudsmannen tycker att det är viktigt att alla barn får gå i skolan.

sebastian
finns det barn som har det svårt som sickar in till barnombudsmannen

Barnombudsmannen: Ja både genom mejl, telefon eller brev. Och vi svarar förstås alltid.

Hugo
Finns det barn som hör av sig till barnombud mannen som har det svårt i familjen typ att föräldrarna slår dem?

Barnombudsmannen:Ja, det händer. Barn frågar om det är tillåtet för vuxna att slå och då svarar vi att det är det inte. Det finns också hjälp att få både för barnet och föräldrarna. Man kan ringa till socialtjänsten i den kommun där man bor. Numret finns i telefonkatalogen.

William
Har alla barn kläder i Sverige
Barnombudsmannen:En del barn har inte alla kläder de behöver när det är kallt exempelvis.
Hugo
är det många föräldrar som röker innomhus bland barnen
Barnombudsmannen:Det vet jag inte, men det är färre vuxna som röker. Och man vet mer i dag om att det är dåligt för barn att utsättas för rökning.
William
Har alla barn familj i Sverige?
Barnombudsmannen:Nej inte alla. Det finns ensamkommande flyktingbarn. Det finns också barn som av olika skäl inte kan bo kvar i sin ursprungsfamilj.
Moderator, 09:57, 4 december 2012

Hej igen! Chatten är nu stängd. Besök vår webbplats (www.barnombudsmannen.se) de kommande dagarna för att ta reda på nästa datum för chatten. Tack för att ni var med!