"Vem kollar så att Sverige följer barnkonventionen?"

Torsdagen den 13 oktober gick det att chatta med barnombudsmannen om barnkonventionen. Här kan du läsa hela chatten!

Fredrik chattar

Barnombudsmannen: Hej och välkomna till dagens chatt om barnkonventionen! Idag är det barnombudsmannen Fredrik Malmberg som svarar på era frågor.

Leffe: Sverige har ju redan skrivit under barnkoventionen? Vad är då skillnaden om den blir lag? gäller den inte redan?
Barnombudsmannen: Hej, Du har rätt i att barnkonventionen redan gäller. Sverige har lovat att följa den. Men blir barnkonventionen lag så vet vi från Norge där den blev lag att det blev tydligare för de som bestämmer hur de ska använda barnkonventionen.

Leffe: Kommer verkligen barnkonventionen att bli svensk lag tror ni?
Barnombudsmannen: Hej, Ja, det tror jag. Regeringen har sagt att de vill att barnkonventionen ska bli lag.

Pernilla527: Det känns ibland som att barnkonventionen mest är ett fint dokument men som i slutändan inte spelar så stor roll för politiker exempelvis nu med flyktinglagen. Hur mycket makt har ni som barnombudsman artt se till att regeringen följer barnkonventionen?
Barnombudsmannen: Hej, Vi har i vårt arbete sett hur barnkonventionen gör stor skillnad. Vi bevakar ju hur Sverige följer barnkonventionen och våra rapporter har beskrivit stora brister. Det som är bra är att våra rapporter lett till många förändringar, både i lagar och i hur myndigheter agerar. Ett exempel är att tusentals barn som blivit skuldsatta av landstingen blev av med sina skulder. När det gäller flyktinglagen är den problematisk, men tack vare att barnkonventionen nu föreslås bli lag gjordes ändå förbättringar jämfört med det första förslaget.

köpingskolan: Hur bestäms det vem som är barnombudsmannen?
Barnombudsmannen: Hej, När jobbet är ledigt så får alla som vill söka det. Sedan är det regeringen som bestämmer vem som ska bli barnombudsman.

Lina: Ponera att två biologiska föräldrar nyligen separerat och hamnat i vårdnadstvist, d.v.s föräldrarna utreds av socialtjänsten på uppdrag av tingsrätten. (I denna fas finns det en chans att föräldrarna sansar sig och får hjälp av socialsekreterare, alltså tvisten kan avbrytas för barnets bästa) Frågan: kommunens placeringsadministratör kan avgöra vart barnet skall gå i skolan genom argumentet att barnets folkbokföring enligt Skatteverket är närmst mamman eller pappans hus, hur rimmar detta med barnkonventionen? Kan denna "automatiska" handling riskera att försätta barnets föräldrar i en mer konfliktfylld fas?
Barnombudsmannen: Hej! Det är svårt att svara på din fråga utan att veta mer. Enligt barnkonventionen så ska barnets bästa komma i främsta rummet och det är viktigt att barnet själv får säga sin mening. Detta måste socialtjänsten tänka på. Barnombudsmannen vill att barn i svåra vårdnadstvister ska ha ett eget ombud, dvs en person som bara ska se till barnet. Läs mer om socialtjänsten och vad de kan göra på kollpasoc.se

köpingskolan: Vem kollar så att sverige följer barnkonventionen och vad händer om sverige inte gör det? kan de få böter från FNeller?
Barnombudsmannen: Hej! Det finns en grupp experter som kan mycket om barn och barns rättigheter, de kallas för FN:s barnrättskommitté och har möten i Geneve, De granskar alla länder som följer barnkonventionen med fem års mellanrum. Sverige granskades förra året. Läs om det på vår hemsida! Länderna kan inte få böter, men kritik och rekommendationer.

Leffe: Hur många andra länder har antagit barnkonventionen som lag?
Barnombudsmannen: Hej! I Norden har Finland, Norge och Island gjort barnkonventionen till lag. I övriga Europa så är den lag i de länder som automatiskt gör internationella konventioner till lag när de betämt sig för att de vill följa konventionen. Det är exempelvis fallet i Frankrike och Spanien.

köpingskolan: Vilka är de största bristerna sverige gör i att följa barnkonventionen som ni har sett?
Barnombudsmannen: Hej! Vi har i vår rapport till FN:s barnrättskommitté beskrivit de brister vi tycker är störst. Ofta handlar det om barn som har det svårt och inte kan få stöd av sina föräldrar. Sverige är ett bra land att bo i för de allra flesta barn, men vi kan bli bättre! Exempelvis tycker vi att barn som mår dåligt psykiskt, barn som är omhändertagna och inte kan bo hemma och barn som utsätts för våld behöver bättre stöd.

Mariaskolan : Hej! Har ni något tips på vad vi kan göra för skolarbete på FN-dagen? Vi vill göra något om barnkonventionen! :)))
Barnombudsmannen: Hej! Vad kul att ni ska göra ett skolarbete om barnkonventionen. På vår hemsida har vi samlat olika idéer och tips på skolarbeten ni kan göra - förhoppningsvis kan ni hitta lite inspiration där! https://www.barnombudsmannen.se/for-dig-under-18/gor-du-ett-skolarbete/

Myra: Jag vill jobba med barnsrättigheter vilka utbikldningar kan man gå då? finns det nåon speciell som du har gått?
Barnombudsmannen: Hej! Vad roligt att du vill det! Det finns många olika utbildningar där man kan få lära sig mer om barns rättigheter. Det finns speciella kurser på universitet, folkhögskolor men även hos studieförbund. De som jobbar hos oss har rätt olika bakgrund. En del är kommunikatörer, andra är jurister, socionomer, ekonomer, statsvetare osv. Prata med din studievägledare så får du säkert bra tips!

Petero: Hörde för ett tag sedan att barn fortfarande isoleras trots att det är förbjudet. Varför görs inget för att sluta med det??
Barnombudsmannen: Hej! Isolering av barn ska vara förbjuden tycker FN:s tortyrrapportör och FN:s barnrättskommitté. Ändå är det tillåtet i Sverige. Det är en fråga som Barnombudsmannen har uppmärksammat och vi vill att Sverige ändrar på lagen och gör det förbjudet.

Kallekula: Vad har du gjort innan du blev barnombudsmannen? :)
Barnombudsmannen: Hej! Jag jobbade för Rädda Barnen i Syd- och Centralasien (bodde i Nepal) och före det jobbade jag i Uganda för internationella Rädda Barnen.

Hallååha: Vilken artikel i barnkonventionen är viktigast tycker du?
Barnombudsmannen: Hej! Jag tycker ju alla artiklar är viktiga, men om jag måste välja bara en så säger jag artikel 12 om att barn har rätt att komma till tals. Den är så viktig eftersom vi inte kan förändra för barn om vi inte lyssnar på det barn har att säga.

josefine: jag har en kompis som blir mobbad i skolan, vad kan jag göra för att hjälpa hen?
Barnombudsmannen: Hej! Det är en tuff situation som vi hör många barn berätta om. Bra att du vill hjälpa din kompis. Redan det att du finns där betyder mycket. En bra idé kan vara att prata med någon vuxen som du/ni litar på för att få hjälp. Det kan vara en förälder, en lärare eller kurator på skolan. Mobbning är inte tillåtet, det ska vara nolltolerans mot det på alla skolor. Det går också bra att ringa till barn och elevombudet vid Skolinspektionen och fråga om råd och tips 08-58608000 (vardagar 9-12). mejl beo@skolinspektionen.se

Poa: Om ett barn inte känner att någon lyssnar på deras rättigheter kan man anmäla till FN då?
Barnombudsmannen: Hej! Ja, men inte om man bor i Sverige. Tyvärr. Det finns en möjlighet att klaga till FN:s barnrättskommitté som barn. Men det kräver att landet har godkänt att barn ska få göra det Och det har Sverige inte gjort ännu.

Poa: Vilka andra finns det som jobar för barnkonventionen i sverige förutom barnombudsmannen?
Barnombudsmannen: Hej! Eftersom Sverige har ställt sig bakom barnkonventionen (ratificerat den som det heter) så är regeringen och alla myndigheter skyldiga att följa barnkonventionen. Vår roll är att bevaka och driva på så att myndigheterna gör just detta! Sedan finns det förstås många barnrättsorganisationer som är viktiga, exempelvis Rädda Barnens ungdomsförbund, Bris, Unicef osv

Liliiia: Måste man ha barn för att jobba hos er?
Barnombudsmannen: Hej! Alla som jobbar hos oss måste ha varit barn. Och förstås tycka att det är roligt och viktigt att lyssna på barn. Däremot måste man inte ha barn själv, även om många förstås har det.

Mariaskolan : Hur gör ni för att ta reda på hur barn har det?
Barnombudsmannen: Hej! Först och främst lyssnar vi på och pratar med barn som hör av sig till oss. Sedan träffar vi barn som experter på sin situation när vi tar fram rapporter. Nu senast gjorde vi en om barn och ojämställdhet mellan flickor och pojkar och då lyssnade vi på barn i flera olika åldrar.

Mariaskolan : Ka ni inte chatta oftare!
Barnombudsmannen: Hej! Väldigt bra idé! Vi har planer på det.

Pratik?: Kan man få göra praktik hos er även om man bara går på högstadiet?
Barnombudsmannen: Hej! Ja, det kan man. Vi är ju en rätt liten arbetsplats så vi kan inte lova att alla som vill kan göra praktik, men vi tar förstås emot högstadiepraktikanter. Det är väldigt kul för oss också! Är du intresserad mejla till info@barnombudsmannen.se

Emelie Hugo: Hej! Beundrar ert arbete. Varför har man diskuterat inkorporering av barnkonventionen men inte haft med det tilläggsprotokoll som berättigar barn att gå till överinstans? Och tror du det kan bli aktuellt inom en snar framtid?
Barnombudsmannen: Hej! Tack, roligt att du tycker så! Det ska jag berätta för de som jobbar här! Jag håller också med dig om tilläggsprotokollet som handlar om att barn i Sverige ska kunna klaga till FN:s barnrättskommitté. Regeringen har sagt att de först vill att barnkonventionen blir lag innan de tittar på frågan om barns rätt att klaga. Jag tycker inte att de hade behövt vänta.

Challe: Är det inte konstigt att det inte finns en minister som bara ansvarar för barn? Tänker att det är lite mycket för Åsa Regnér att vara minister för både barn och äldre... Är ju så stora skillnader mellan grupperna.
Barnombudsmannen: Hej! Jag tänker att nästan alla ministrar har ansvar för barn på olika sätt. Utbildningsministern ska exempelvis tänka på barns rätt till bra skola. Som barnminister har Åsa ansvar för att se till att alla i regeringen tänker på barns rättigheter.

Challe: Får ni komma till Regeringen någon gång och prata inför alla ministrar om barnkonventionen?
Barnombudsmannen: Hej! Bra tips! Vi träffar ofta ministrar i regeringen, men vi har inte mött alla samtidigt. Men det var ju en god idé om regeringen vill.

gullinee: Vilka länder är bäst och sämst på barns rättigheter?
Barnombudsmannen: Hej! Det beror på vad frågan handlar om, tänker jag. Sverige är ju på många sätt ett väldigt bra land att vara barn i. Men alla barn har det inte bra här heller. De länder som är sämst för barn att växa upp i är länder med krig.

pokemon: Spelar du pokemon go?
Barnombudsmannen: Jag har testat men är bara på level 9. Förlorade nyss en värdefull pokemon på ett sk gym.

Barnombudsmannen: Det finns en fråga som vi har fått som vi tyvärr inte kan publicera för att den innehåller personuppgifter. Du skrev ditt telefonnummer så vi kommer att höra av oss till dig så snart vi kan. Du får också gärna kontakta oss på info@barnombudsmannen.se eller på vår barntelefon: 020–23 10 10. Telefonen är öppen måndag till fredag 09.00–15.00 (lunchstängt 12.00–13.00). Numret är gratis att ringa och samtalet syns inte i telefonräkningen!

julia: Jag vill jobba extra på ett cafe men får inte för mina föräldrar. Är 16 år. Vad har jag för rättighet?
Barnombudsmannen: Hej! Dina föräldrar har rätt att bestämma i frågor som rör dig. Samtidigt säger barnkonventionen att barn har rätt att vara delaktiga och ju äldre och mognare man blir desto mer ska man få att säga till om. Så står det även i svensk lag i föräldrabalken. Som 16-åring får du ingå avtal om anställning, men bara om dina föräldrar godkänner. Kanske kan du lättare övertyga dina förädlrar om du skriver ett brev till dom med dina tankar och resonemang?

Barnombudsmannen: Dagens chatt är nu slut. Stort tack för alla bra och intressanta frågor! Vi är tillbaka igen den 22 november, då är temat jämställdhet. Välkomna då!

Telefon för dig under 18

Pojke med hatt och hans kompisar

Vi svarar på frågor om dina rättigheter
020-23 10 10
Telefontid: måndag och onsdag 13.00-15.00
tisdag, torsdag och fredag 10.00-12.00
Se våra tips!

Under perioden 20 - 31 juli är telefonen stängd

Här kan du också få hjälp och stöd
ungdomar

Här kan du läsa om några viktiga åldersgränser i Sverige!

Viktiga åldersgränser