Läs chatten om rätten att må bra

24 april 2014

Moderator: Välkomna till Barnombudsmannens chatt. Ställ era frågor nu!

Klara: Hej! Vem är du och vad gör du?

Barnombudsmannen: Hej Klara! Jag är barnombudsman och tillsammans med de som arbetar här lyssnar vi på barn och unga och talar med vuxna som har makt att förändra så att barnkonventionen blir verklighet. Vår senaste rapport till regeringen handlade om barn som mår dåligt psykiskt.

Silla: Varför görs ingenting mot nätmobbing?

Barnombudsmannen: Hej Silla! Många barn och unga berättar om hur nätmobbning förstör och gör att man mår dåligt. Det görs en del mot detta, men inte tillräckligt. Friends jobbar med frågan. Barn- och elevombudet vid Skolinspektionen gör en del också. Skolan är skyldig att agera mot nätmobbning som hör ihop med skolan.

Linn: Om man är mobbad och har pratat med de vuxna i skolan och inget hjälper vem ska man då prata med?

Barnombudsmannen: Hej Linn! Man har rätt att vara trygg i skolan och skolan är skyldig att göra allt de kan för att stoppa mobbning. Det ska vara nolltolerans mot mobbning. Om det inte hjälper att prata med lärare eller rektor kan man vända sig till de som bestämmer över skolan i kommunen eller om det är en friskola, de som äger friskolan. Det går också att vända sig till Barn- och elevombudet vid Skolinspektionen. Du kan ringa dit på 08-58608000 eller beo@skolinspektionen.se

Maja: har en kompis som smygmobbar mig på rasterna. Hon råkar spilla mjälk i mitt hår på lunchen, hon råkar sätta korkben på rasten. Hon söger också saker om mitt utseende. Ska jaf vara kaxig tillbaka då, eller fortsätta att göra ingenting?

Barnombudsmannen: Hej Maja! Det din kompis gör mot dig är inte okej. Du ska inte behöva ha det så i skolan. Om det inte hjälper att tala med din kompis så tycker jag att du ska prata med någon vuxen du har förtroende för som kan hjälpa dig.

Rasmus: När tycjer du att man ska få vara ute själv på kvällarna i vilken ålder?

Barnombudsmannen: Hej Rasmus! Det finns ju inget rätt svar på den frågan, det beror på var man bor, vem man är och en hel del annat. Jag tänker att det viktiga är att prata med sina föräldrar/vårdnadshavare och komma överens om en tid som är trygg och bra.

marcus: när får man sommarjobba?

Barnombudsmannen: Hej Marcus! Om man är under 13 år får man inte jobba, men man kan få göra lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmsta familjen. Är man över 13 år får man sommarjobba men särskilda regler gäller för barn. Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida. av.se

jojo: vad tycker du om Instagram?

Barnombudsmannen: Hej Jojo! Jag gillar instagram och många andra sätt att kommunicera. Men där precis som på andra ställen gäller att man är respektfull mot varandra.

lea: Om man vet en som är en mobbare och alla vet det. Varför får den personen fortfarande gå kvar på skolan. På ett jobb får man ju sparken om man beter sig illa?

Fredrik Malmberg: Hej Iea! Det är inte okej att vuxna på skolan inte ingriper om någon mobbar. Det är nolltolerans som ska gälla. Sedan kan det vara så att den som mobbar också behöver hjälp. Att vara elak och taskig kan ibland vara en signal om att man mår fruktansvärt dåligt. Om inget annat hjälper så kan man flytta en elev som kränker och mobbar andra.

Seb: Bestämmer du om lagar och regler i skolan eller vem bestämmer det?

Barnombudsmannen: Hej Seb! Nej lagar bestäms bara av riksdagen, de som är valda att styra Sverige. Som barnombudsman kan jag ge förslag på det som behöver ändras. Ofta lyssnar de som bestämmer på det vi föreslår, men inte alltid.

Seb: Om man har förslag på regler och lagar ska man skriva det till dig eller till statsministern eller pratar ni med varandra?

Barnombudsmannen: Hej Seb igen! Du får jättegärna skriva till oss. Vi har fått många av de bästa idéerna av barn och unga själva som har egen erfarenhet. Vi pratar med regeringen.

Lollo: Jag är kär i en kille som mina kompisar inte gillar. Hur ska jag göra?

Barnombudsmannen: Hej Lollo! Du har rätt att känna som du gör. Jag tänker förstås att det bästa är att prata med dina kompisar. Varför tänker de som de gör? Sedan bör de ju lyssna på dig, hur du känner. Ibland kan det vara smart att prata med någon vuxen man har förtroende för om situationen känns jobbig.

John: Hur kan du hjälpa barn som mår dåligt?

Barnombudsmannen: Hej John! Om ett barn far illa hemma så är vi skyldiga att anmäla det till sociala myndigheter så att barnet och familjen kan få hjälp och stöd. Vi ger också ge råd till barn och unga om vilket stöd som kan finnas beroende på vad det handlar om.

Reza: Jag trivs inte i min skola men mina föräldrar tycker att jag går i en bra skol så de lyssnar inte, vad skulle du göra?

Barnombudsmannen: Hej Reza! Som barn har dina föräldrar ansvar för dig. Det betyder att de kan bestämma en hel del, men samtidigt så är det viktigt att de lyssnar på dig. Ibland kan det vara bra att skriva ner sina tankar i ett brev och ge till sina föräldrar. Det kan göra att de lättare tar till sig hur man känner som barn och ung.

Sandra: Varför måste föräldrar alltid veta om man går till skolkuratorn och såna saker kan man inte få prata med en vuxen utan att förldrarna blir inblandnade då skulle fler våga prata om hur de mår tror jag.

Barnombudsmannen: Hej Sandra! Det är superviktigt att skolkuratorn är tydlig med vad som gäller när man som barn går dit. Du har rätt i att tar man som barn upp frågor som handlar om att man mår oerhört dåligt så måste skolkuratorn ta kontakt med föräldrarna. Det är för att föräldrarna har ett ansvar för dig som barn. Däremot kan man kontakta en ungdomsmottagning och där kan man som barn få vara anonym till en viss gräns, de har anmälningsskyldighet. Det finns också möjlighet att anonymt skicka frågor till ungdomsmottagningen på nätet umo.se Du kan också ringa till Bris anonymt eller till vår barntelefon. Bris når du på 11611. Vår barntelefon har nummer 020-231010

Thea: Vi har jättedålig stämmning i klassen jag går i 5an. Alla skriker och jag får ont i huvudet. Vad förslår du att vi ska göra för att få det bättre. Vår lärare märker ingenting?

Barnombudsmannen: Hej Thea! Det låter ju helt galet att du ska behöva ha det så i din klass. Det första är förstås att ta upp det med läraren och berätta hur det påverkar dig. Hjälper inte det så är rektorn nästa person att tala med. Självklart är det också viktigt att prata med andra vuxna som dina föräldrar eller vårdnadshavare.

Per: Vad gör en barnombudsman och finns det fler barnombudsmän än du?

Barnombudsmannen: Hej Per! I Sverige finns det bara en barnombudsman på nationell nivå, men det finns också flera lokala i olika kommuner. I Europa finns ca 40 barnombudsmän. Det finns i alla nordiska länder. Vad vi gör är att lyssna på barn och unga och bevaka och driva på så att barnkonventionen förverkligas.

Per: Vad är det viktigaste i ditt jobb?

Barnombudsmannen: Hej Per! Det viktigaste är att lyssna på det barn och unga har att berätta och sedan se till att de som har makt gör något åt saker som måste ändras.

polly: Vad är det vikitgaste i barnkonventionen tycker du?

Barnombudsmannen: Mycket är viktigt, men måste jag välja tar jag artikel 12 som handlar om barns rätt att bli hörda.

Esther: Jag mår dåligt för att jag inte får nån hund,,snyft, vad tycker du om det?

Barnombudsmannen: Hej Esther! Roligt att du gillar djur! Det kan finnas många skäl till att man inte kan skaffa hund, tänker jag. Allergi, pengar, tid. Om dina föräldrar av något skäl inte kan gå med på att skaffa hund kan man kanske - om man är gammal nog - gå ut med grannars hundar? Dvs få vara extramatte åt nån hund som behöver det.

hugo: Finns det fattiga barn i Sverige som inte har nånstans att bo och får alla barn i Sverige gå i skolan även flyktingbarn alltså?

Barnombudsmannen: Hej Hugo! Ja, det finns hemlösa barn i Sverige också även om det inte är vanligt. Det handlar om barn som blivit vräkta tillsammans med sina föräldrar eller barn som av olika skäl rymt hemifrån. Numera har alla barn rätt att gå i skolan i Sverige, det gäller även papperslösa barn.

Piotr,Marek: Villken mat har vi rätt till?

Barnombudsmannen: Hej Marek! I skolan har du rätt att äta näringsriktig och hälsosam mat.

Linda: Jag har en kompis som inte mår så bra men jag får absolut inte berätta för någon hur ska jag göra nu då?

Barnombudsmannen: Hej Linda! Det låter som att du har fått ett tungt och viktigt förtroende, det betyder att din vän ändå någonstans söker efter hjälp och stöd. Jag har mött många barn som berättar om hur svårt det är att vara i den situation som du är i nu. Jag tänker att det är superviktigt att du ändå får prata med någon klok vuxen om det du vet och hur du kan göra nu. Du kan ringa till Bris på 11611. Där får du vara helt anonym och det syns inte på telefonräkningen att du ringt.

Nellie: Vad är näringsrik mat? för jag vet inte vad det är

Barnombudsmannen: Hej Nellie! Okej, nyttig mat helt enkelt.

Agneta: Hur mycket veckopeng ska man ha när man går i 6an?

Barnombudsmannen: Hej Agneta! Det finns inget rätt svar på den frågan. Det beror ju inte minst på familjens ekonomi. En del banker brukar ha statistik och säga ungefär hur mycket barn brukar kunna få.

Sofia: Om man vill hjälpa barn när man själv är barn vad kan man göra då? Kan man samla in pengar eller vad tycker du? var ska man skicka dom pengarna?

Barnombudsmannen: Hej Sofia! Det allra viktigaste man kan göra som barn är nog ändå att vara en schysst kompis. Jag hör många barn berätta om hur dåligt man mår på grund av mobbning i skolan. Att våga säga ifrån och ställa upp för barn som exempelvis allttid sitter ensamma i skolmatsalen är jätteviktigt. Sen kan man också vara med i föreningar som jobbar för alla barns rättigheter. En del har ungdomsförbund, som Rädda Barnen exempelvis.

Juvelen 4: Om ett barn använder våld, vad ska man göra då?

Barnombudsmannen: Hej! Våld är aldrig okej, inte från barn heller. Jag tänker att man som barn då ska be någon vuxen man litar på om hjälp. Ett barn som själv är våldsamt mår inte heller bra. Det barnet behöver hjälp att sluta slåss.

Simon: om man har en kompis som inte mår bra hur kan man hjälpa hon eller hene ?

Barnombudsmannen: Hej Simon! Förutom att lyssna så kan man tipsa om att det finns hjälp att få! Som barn har man rätt att få stöd om man mår dåligt. Det beror förstås på vad det handlar om. En första bra sak kan vara att prata med vuxna man litar på. Kanske är det en bra skolkurator på skolan exempelvis?

Lala: Varför finns inte barnkonventionen på schemat i skolan eller som tema en vecka om året tex?

Barnombudsmannen: Hej Lala! Bra idé, det borde vara så. Enligt skollagen har barn rätt att få lära sig om mänskliga rättigheter.

Astrid: Vad tycker du är det viktigaste att göra för barn i Sverige?

Barnombudsmannen: Hej Astrid! Viktigast är alltid att lyssna på vad barn har att säga. Vuxna har mycket att lära då. Nu senast mötte jag barn i psykiatrisk vård och de hade många idéer om hur vården kan bli bättre.

Nellie: Hej hur mycket ska man vara ute i veckan

Barnombudsmannen: Hej Nellie! Det har barnkonventionen inget exakt svar på. Men du har rätt till lek och fritid.

Juvelen 4: Har barn rätt till ett privatliv? Från vilken ålöder?

Barnombudsmannen: Hej Juvelen 4! Ja, barn har rätt till ett privatliv. Hur mycket beror förstås på hur gammal man är. Men jag tycker det är dåligt när föräldrar läser dagböcker och annat utan att fråga om lov. Sen finns det förstås undantag om barnet mår oerhört dåligt och föräldrarna är rädda för att barnet ska råka väldigt illa ut.

Zara: Vad tycker du om grupptryck, är inte et ett problem?

Barnombudsmannen: Hej Zara! Jo, det är alltid ett problem om man som människa känner att man inte vågar vara sig själv, den man egentligen är. I grupp kan man ibland göra taskiga saker som man skäms för. Då är det viktigt att orka våga vara den som säger stopp.

Max: hur fungerar barnkonventionen?

Barnombudsmannen: Hej Max! Alla länder i världen utom två har sagt att de ska följa barnkonventionen. Barnkonventionen innehåller regler som är viktiga för att barn ska vara trygga, bli lyssnade på och ha det bra. De länder som har sagt att de ska följa barnkonventionen blir granskade av FN. Nästa år är det Sveriges tur att svara på frågor från FN om hur barn har det i vårt land.

Ella: Om man har föräldrar som ska skiljas och bo på olika ställen måsta man bo varannan vecka då eller får barn själva bestämma hos vem de ska bo?

Barnombudsmannen: Hej Ella! Föräldrarna har ansvar för barn och får bestämma såna här saker. Men jag tycker att det är superviktigt att föräldrar lyssnar på hur barnet upplever det. För en del barn passar det bra att bo varannan vecka, för andra är det jättejobbigt.

Juvelen 4: Tycker du att vuxna ska ha koll på barns chatsidor, t ex KIK?

Barnombudsmannen: Hej Juvelen 4! Jag tycker att det viktiga är att föräldrar och barn pratar med varandra så att man som barn kan ta upp när man tycker att något är konstigt, otäckt eller svårt. Det som är jobbigt kan hända på skolan, på fritiden och på nätet. Jag tror inte det funkar att föräldrar har koll överallt, men kan man prata om hur saker är så får föräldrarna veta ändå.

Simon: Hur mycker datortid ska man ha i veckan hemma tycker du?

Barnombudsmannen: Hej Simon! Det finns inget rätt svar, men det är förstås viktigt att man som barn orkar med skolan, får frisk luft och hinner träffa kompisar IRL också. Det bästa är ju om man kan prata med sina föräldrar och resonera sig fram till ett bra svar.

Juni: Jag och mina kompisar vet om att några på min skola snattar i kiosken bredvid. Vad tycker du att vi ska göra? Ska vi skvallra eller inte?

Barnombudsmannen: Hej Juni! De kompisar som snattar begår ett brott. Kanske förstår de inte vilka konsekvenser det kan få. Om det inte hjälper att prata med de som snattar, vilket säkert inte alltid är lätt, kan det vara smart att be en lärare ordna så att polisen kommer till skolan för att tala om snatteri och andra brott. På så sätt kan ju de som snattar få mer kunskap och förhoppningsvis förstå att det de gör kan få konsekvenser.

Simon: om alla barnen har rätt till att äta närings rik mat får värkligen alla skolor det

Barnombudsmannen: Hej Simon! Nej, så är det inte överallt. Ibland hjälper det när barn klagar tillsammans exempelvis genom elevrådet. Många skolor har också matenkäter där man kan få rösta om hur man tycker att maten är.

Yasmin: Hur många barn mobbas i skolan vet du det?

Barnombudsmannen: Hej Yasmin! Det finns olika mätningar, men enligt Skolverket handlar det om ca 50 000 barn som blir mobbade. Det är fruktansvärt många och inte okej!

Lisa: Fyller man på med nya regler i barnkonventionen eller hur funkar det?

Barnombudsmannen: Hej Lisa! Nej, barnkonventionen är färdig. Däremot så lägger man till saker i "protokoll". För någon månad sedan bestämde FN exempelvis att de länder som vill kan ge barn rätt att klaga till FN om det inte går att klaga i barnets eget land.

Andreas: Kan inte du som är barnombudsman göra något åt mobbning i skolan som sker på internet?

Barnombudsmannen: Hej Andreas! Det finns ett särskilt barn- och elevombud som bara jobbar med just skolan. Du når BEO på 08-58608000.

Moderator: Chatten är nu stängd men vår medarbetare Emilia Goland fortsätter att svara på frågor som har kommit in. Mer information om kommande och tidigare chattar finns här. Vi ses!

 

Belle: Om man känner någon i skolan som ljuger en massa och som ibland säger att hon vill dö och sånt vad gör man då?

Barnombudsmannen: Hej Belle! Som barn har man rätt att få hjälp när man mår dåligt. Det är viktigt att ha vänner som stöttar, men ibland kan det också vara bra att prata med någon vuxen. Kanske det finns någon lärare eller kurator på skolan som du eller din vän kan prata med. /Emilia

Belinda: hej! jag heter Belinda! vad är det viktigaste med barnkonventionen?

Barnombudsmannen: Hej Belinda! Barnkonventionen sätter press på vuxna att ta barn på allvar och se till att deras rättigheter respekteras, överallt, varje dag. /Emilia

Gustav: Vi har inget fritids att gå till har vi inte rätt till det?

Barnombudsmannen: Hej Gustav! Enligt skollagen ska alla kommuner erbjuda fritids för elever i grundskolan som är under 13 år. Om du har funderingar om vad det finns för möjligheter till fritidsplats där du bor kan du ta kontakt med din kommun  /Emilia