Har jag inte en högre prioritet?

Hej! Jag har Autism och kan inte gå i en klass. Jag kom in på ett gymnasium i fjol men kunde inte gå på grund av att gymnasiet inte kunde anpassa utbildning till mina behov.

Jag undrar om jag har rätt till en gymnasieutbildning och en anpassad skolgång om jag har Autism. Jag klarar bara av att sitta ensam och jobba i min takt. Jag har inte blivit antagen i år men har jag inte rätt till en gymnasieutbildning? Eller ska jag behöva flytta till en annan ort för att få gå på gymnasium?

Ska jag inte ha en 100% chans att komma in på ett gymnasium om jag ej fick gått året tidigare? Har jag inte en högre prioritet?

Svar

Dnr 3.5.2:0443/18

Hej!

Du har rätt till utbildning och ett gymnasieprogram som passar dig.

Den kommun som du bor i är ansvarig för att hjälpa dig att hitta samt klara av och fullfölja ett gymnasieprogram. För att prata med ansvariga personer kan du gå in på din kommuns hemsida. Kommunen har också ansvar för att ha en klagomålshantering om personer vill komma in med klagomål om skolor eller utbildningen. Information brukar finnas under rubriker som ”skola” eller ”utbildning”.

Om man har klagomål på en skola kan man vända sig till Skolinspektionen. Skolinspektionen har en specifik del av sin hemsida som heter Din rätt i skolan som vänder sig till dig som elev. Läs mer här

Du kan också prata med en studie- och yrkesvägledare, eller SYO som det också kallas, till exempel på den gymnasieskola som du kom in på i fjol. Studie- och yrkesvägledare är experter på just frågor som rör olika gymnasieval och vilka rättigheter och möjligheter du har.

Hos Skolverket finns information om bland annat val av gymnasieskola. Läs mer här 

Det går också att ringa och prata med Skolverkets upplysningstjänst på telefonnummer 08-527 332 00 under måndag-fredag klockan 9.30-11.30 och 13.00-15.00. Läs mer här

Jag hoppas att du får bra hjälp och att du hittar en gymnasieskola som passar dig bra!

Se fler frågor och svar